Dýňové lahůdky na zahřátí

Polévky z dýně patří k tomu nejlepšímu, co nám sezónní kuchyně nabízí. Zahřejte se v podzimní plískanici oranžovou dobrotou, a hned vám bude lépe.

Dýňová polévka se smetanou a česnekem

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4

  • 1 menší dýně (např. Hokkaido)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 česnekové stroužky
  • 100 ml sladké smetany
  • dýňový olej (nemusí být)
  • pražená dýňová semínka

 

1 Dýni oloupejte, zbavte semen a nakrájejte na větší kostky. Dejte do hrnce, zalijte vývarem a osolte. Vařte do změknutí – asi 30 minut.
2 Tyčovým mixérem pak dýni rozmixujte a přidejte prolisovaný česnek. Dochuťte solí, špetkou pepře a polévku zjemněte smetanou. Nakonec naservírovanou polévku ozdobte trochou pražených dýňových semínek.

 


Dýňová polévka s kari, kokosovým mlékem a pečenou cizrnou

Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 4

  • 1 menší dýně (např. Hokkaido)
  • máslo
  • 1 větší cibule
  • 1+1 lžíce kari koření
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • sůl
  • pepř
  • 250 g cizrny z plechovky
  • 1 lžíce oleje
  • sezamová semínka na posypání

1 Slitou cizrnu z plechovky osušte, smíchejte s 1 lžící oleje a 1 lžící kari koření a pečte na plechu s pečicím papírem na 175 °C 45–50 minut do křupava.
2 Dýni zbavenou slupky a semínek pokrájejte na kusy a dejte péct do trouby na 200 °C do změknutí (asi 20–30 minut).
3 V hrnci na lžíci másla orestujte nakrájenou cibuli, přidejte 1 lžíci kari koření a dýni a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte 10 minut, rozmixujte, přidejte kokosové mléko, osolte a opepřete. Polévku podávejte s pečenou cizrnou, posypanou sezamovými semínky.

 


Dýňová polévka se zázvorem a chilli

Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 4

  • 1 menší dýně (např. Hokkaido)
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 1 chilli paprička
  • sůl
  • opražená dýňová semínka
  • opečené krutony

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni zbavenou semen a pokrájenou na větší kusy dejte spolu s očištěnou mrkví a česnekem na plech a pečte asi 20–30 minut do změknutí.
2 Upečenou zeleninu rozmixujte s kouskem oloupaného čerstvého zázvoru, dejte do hrnce, přidejte olej, zeleninový vývar a nasekanou chilli papričku (podle chuti), dosolte a chvíli povařte.
3 Podávejte s opečenými dýňovými semínka a krutony z bílého pečiva.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Zapečte to v troubě!

Zapečte to v troubě!

Nechce se vám trávit pěkný letní večer u plotny? Vyberte si ze svých oblíbených druhů letní zeleniny a dejte prostor troubě, aby část práce udělala za vás.

Celý článek

Rustikální kyblík

Rustikální kyblík

Některé dekorace nás časem omrzí, ale je nám líto je vyhodit. Takový je i příběh tohoto kbelíku, ze kterého jsme snadno vykouzlili rustikální dekoraci.

Celý článek

Přečtěte si

Co dělat se semeny před výsevem?

Co dělat se semeny před výsevem?

www.floranazahrade.cz

Rovnoměrné vzcházení, dobrý stav vyklíčených rostlin a maximální úroda – to si přejí zahradníci, když vkládají do půdy semena. Právě na jejich kvalitě a ošetření záleží, zda a jak se pěstování povede.

Uzlík k uzlíku

Uzlík k uzlíku

www.chatar-chalupar.cz

Tolik oblíbený retrostyl přináší i některé pozapomenuté, přitom jednoduché techniky, pomocí nichž mohou vzniknout funkční doplňky i pěkné dekorace.

Pod sedlovou i rovnou střechou

Pod sedlovou i rovnou střechou

www.peknebydleni.cz

Zapadnout do řadové zástavby moravské vesnice, nebýt přitom pouhou replikou původních stavení a nabídnout moderní pohodlné bydlení – to byly úkoly, které měl splnit dům pro čtyřčlennou rodinu.