Dýňové lahůdky na zahřátí

Polévky z dýně patří k tomu nejlepšímu, co nám sezónní kuchyně nabízí. Zahřejte se v podzimní plískanici oranžovou dobrotou, a hned vám bude lépe.

Dýňová polévka se smetanou a česnekem

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4

  • 1 menší dýně (např. Hokkaido)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 česnekové stroužky
  • 100 ml sladké smetany
  • dýňový olej (nemusí být)
  • pražená dýňová semínka

 

1 Dýni oloupejte, zbavte semen a nakrájejte na větší kostky. Dejte do hrnce, zalijte vývarem a osolte. Vařte do změknutí – asi 30 minut.
2 Tyčovým mixérem pak dýni rozmixujte a přidejte prolisovaný česnek. Dochuťte solí, špetkou pepře a polévku zjemněte smetanou. Nakonec naservírovanou polévku ozdobte trochou pražených dýňových semínek.

 


Dýňová polévka s kari, kokosovým mlékem a pečenou cizrnou

Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 4

  • 1 menší dýně (např. Hokkaido)
  • máslo
  • 1 větší cibule
  • 1+1 lžíce kari koření
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • sůl
  • pepř
  • 250 g cizrny z plechovky
  • 1 lžíce oleje
  • sezamová semínka na posypání
1 Slitou cizrnu z plechovky osušte, smíchejte s 1 lžící oleje a 1 lžící kari koření a pečte na plechu s pečicím papírem na 175 °C 45–50 minut do křupava.
2 Dýni zbavenou slupky a semínek pokrájejte na kusy a dejte péct do trouby na 200 °C do změknutí (asi 20–30 minut).
3 V hrnci na lžíci másla orestujte nakrájenou cibuli, přidejte 1 lžíci kari koření a dýni a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte 10 minut, rozmixujte, přidejte kokosové mléko, osolte a opepřete. Polévku podávejte s pečenou cizrnou, posypanou sezamovými semínky.

 


Dýňová polévka se zázvorem a chilli

Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 4

  • 1 menší dýně (např. Hokkaido)
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 1 chilli paprička
  • sůl
  • opražená dýňová semínka
  • opečené krutony

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni zbavenou semen a pokrájenou na větší kusy dejte spolu s očištěnou mrkví a česnekem na plech a pečte asi 20–30 minut do změknutí.
2 Upečenou zeleninu rozmixujte s kouskem oloupaného čerstvého zázvoru, dejte do hrnce, přidejte olej, zeleninový vývar a nasekanou chilli papričku (podle chuti), dosolte a chvíli povařte.
3 Podávejte s opečenými dýňovými semínka a krutony z bílého pečiva.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Originální kytičkové náušnice

Originální kytičkové náušnice

Vytvořte si originální háčkovaný šperk. Uháčkovat kytičku zvládne i úplný začátečník a proměnit ji v náušnici, je otázkou chvilky. Radost pak může dělat vám nebo vašim blízkým.

Celý článek