foto: Shutterstock

Ryba na slavnostní stůl

Neumíte si Štědrý večer představit bez čerstvě připravené ryby? Někdo dá přednost tradičnímu českému kaprovi, jiný rád vyzkouší osvědčený recept ze zahraniční kuchyně…

Norská vánoční treska

Na rybu:

  • 1,2 kg filet z norské tresky, s kůží
  • 2 lžíce soli
  • 150 ml olivového oleje
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 2 celé hřebíčky
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček černého pepře
  • 3 plátky čerstvého zázvoru
  • 1/4 pomeranče

Na pyré:

  • 1/2 citronu
  • sůl a pepř
  • 600 g tuřínu
  • 300 g mrkve
  • 1 větvička čerstvého rozmarýnu
  • 50 g másla
  • 100 ml smetany

Na omáčku:

  • 1 šalotka
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
  • 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 100 ml červeného vína
  • 200 ml rybího vývaru
  • 2 lžíce másla
  • sůl a pepř

 

Troubu předehřejte na 150 °C. Tresku osolte a nechte 10 minut stát. Pak rybu opláchněte ve studené vodě a jemně osušte papírovou utěrkou. Nakrájejte ji na porce.

Olivový olej, koření, zázvor a pomerančovou kůru dejte do zapékací nádoby a na to položte tresku kůží nahoru. Pečte v troubě asi 15 minut. Těsně před podáváním jemně odstraňte kůži. Připravte si pyré: mrkev a tuřín oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte doměkka ve vodě s rozmarýnem a plátky citronu. Vodu sceďte a rozmarýn a citron odstraňte. Mrkev a tuřín rozmačkejte s máslem a smetanou na hrubou kaši. Ochuťte solí a pepřem.

Omáčka z červeného vína: šalotku, pažitku a tymián nakrájejte najemno a orestujte na trošce másla, dokud šalotka nezměkne. Přilijte červené víno a rybí vývar a vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Omáčku přeceďte a zašlehejte do ní máslo. Osolte a opepřete.

Tresku podávejte s kaší z kořenové zeleniny, omáčkou z červeného vína a vařenými bramborami.

 

 

foto: Shutterstock

Kapří podkovy v parmazánovém těstíčku

Na kapří podkovy:

  • 4 podkovy z kapra
  • hladká mouka
  • 1 citron (jen šťáva)
  • sůl

Na těstíčko:

  • 80 g strouhanky
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 3 vejce (jen bílky)
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • olej na smažení
  • citron k servírování

 

Kapří podkovy důkladně očistěte, z obou stran osolte a pokapejte citronovou šťávou. Ze všech stran je obalte v hladké mouce. Do hlubšího talíře si připravte bílky, osolte je, opepřete a lehce je našlehejte. Pak do nich vmíchejte najemno nastrouhaný parmazán a strouhanku. Vzniklé těstíčko nechte 30 minut odležet v lednici.

Podkovy obalujte v těstíčku a smažte na pánvi na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Usmažené kousky ryby podávejte s citronem, ideální přílohou je bramborový salát.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek