Vánoční menu
Smažené podkovy z kapra
- 1 kg očištěného kapra
- citron
- strouhanka
- parmazán
- 2 vejce
- hladká mouka
- sůl
- olej na smažení
- dílky citronu a bylinky na ozdobení
Vykuchaného kapra omyjte, osušte a nakrájejte na podkovy. Pokapejte je citronovou šťávou a nechte asi 30 minut odležet v lednici. V hlubokém talíři smíchejte strouhanku s několika lžícemi strouhaného parmazánu. Vejce rozklepněte do dalšího talíře a rozšlehejte. Do třetího talíře nasypte hladkou mouku. Porce kapra osolte, obalte v mouce, pak ve vejcích, a nakonec v ochucené strouhance. V pánvi rozpalte olej, kapra osmažte z obou stran dozlatova a nechte na papírovém ubrousku okapat. Ozdobte citronem a bylinkami. Podávejte s bramborovým salátem.
Bramborový salát s jablkem
- 1 kg brambor, varný typ A
- 250 g mraženého hrášku
- 250 g mražených baby mrkviček
- 1 menší cibule
- 1 malá sklenička majonézy
- 3 kyselé okurky
- 2 vejce
- 1 sladší jablko
- 2 lžíce láku z okurek
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Brambory uvařte ve slupce doměkka, trvá to asi 20 minut. Ještě teplé je oloupejte, nechte vychladnout, pak je nakrájejte na kostičky a dejte do misky. Hrášek a mrkev vhoďte do vroucí osolené vody a 2 minuty povařte. Pak mrkev s hráškem sceďte, v cedníku přelijte studenou vodou, mrkvičky pokrájejte a vše přidejte k bramborám. Přisypte najemno nasekanou, spařenou cibuli, nadrobno nakrájenou okurku, na kostičky nakrájené vejce oloupané jablko rovněž pokrájené na drobné kostičky. Průběžně, podle chuti, salát solte a pepřete. Přidejte majonézu, hořčici, vlijte lák a opatrně zlehka promíchejte. Podle chuti dosolte, případně dochuťte cukrem nebo lákem z okurek. Nechte přes noc odležet.
Vaječný likér
- 4 žloutky
- 25 g krupice
- 250 ml mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
- 1 vanilkový lusk
- 300 ml rumu