Vánoční menu

Také u vás na štědrý den nesmí na stole chybět smažený kapr s bramborovým salátem a sklenička domácího vaječného likéru? Zkuste si je tentokrát připravit podle našich receptů.

Smažené podkovy z kapra

  • 1 kg očištěného kapra
  • citron
  • strouhanka
  • parmazán
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • sůl
  • olej na smažení
  • dílky citronu a bylinky na ozdobení

Vykuchaného kapra omyjte, osušte a nakrájejte na podkovy. Pokapejte je citronovou šťávou a nechte asi 30 minut odležet v lednici. V hlubokém talíři smíchejte strouhanku s několika lžícemi strouhaného parmazánu. Vejce rozklepněte do dalšího talíře a rozšlehejte. Do třetího talíře nasypte hladkou mouku. Porce kapra osolte, obalte v mouce, pak ve vejcích, a nakonec v ochucené strouhance. V pánvi rozpalte olej, kapra osmažte z obou stran dozlatova a nechte na papírovém ubrousku okapat. Ozdobte citronem a bylinkami. Podávejte s bramborovým salátem.

 


Bramborový salát s jablkem

  • 1 kg brambor, varný typ A
  • 250 g mraženého hrášku
  • 250 g mražených baby mrkviček
  • 1 menší cibule
  • 1 malá sklenička majonézy
  • 3 kyselé okurky
  • 2 vejce
  • 1 sladší jablko
  • 2 lžíce láku z okurek
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Brambory uvařte ve slupce doměkka, trvá to asi 20 minut. Ještě teplé je oloupejte, nechte vychladnout, pak je nakrájejte na kostičky a dejte do misky. Hrášek a mrkev vhoďte do vroucí osolené vody a 2 minuty povařte. Pak mrkev s hráškem sceďte, v cedníku přelijte studenou vodou, mrkvičky pokrájejte a vše přidejte k bramborám. Přisypte najemno nasekanou, spařenou cibuli, nadrobno nakrájenou okurku, na kostičky nakrájené vejce oloupané jablko rovněž pokrájené na drobné kostičky. Průběžně, podle chuti, salát solte a pepřete. Přidejte majonézu, hořčici, vlijte lák a opatrně zlehka promíchejte. Podle chuti dosolte, případně dochuťte cukrem nebo lákem z okurek. Nechte přes noc odležet.

 


Vaječný likér

  • 4 žloutky
  • 25 g krupice
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 300 ml rumu
V hrnci vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. Přidejte mléko, smetanu, sladké kondenzované mléko a zrnka z vanilkového lusku. Směs za stálého míchání metličkou pomalu přiveďte k varu, aby začala houstnout. Když je dostatečně hustá, hrnec odstavte a nechte vychladnout. Pak vmíchejte rum a nalijte likér do láhve se šroubovacím uzávěrem. Vaječný likér skladujte v lednici nebo na chladném místě.


Další články