Vánoční menu

Také u vás na štědrý den nesmí na stole chybět smažený kapr s bramborovým salátem a sklenička domácího vaječného likéru? Zkuste si je tentokrát připravit podle našich receptů.

Smažené podkovy z kapra

  • 1 kg očištěného kapra
  • citron
  • strouhanka
  • parmazán
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • sůl
  • olej na smažení
  • dílky citronu a bylinky na ozdobení

Vykuchaného kapra omyjte, osušte a nakrájejte na podkovy. Pokapejte je citronovou šťávou a nechte asi 30 minut odležet v lednici. V hlubokém talíři smíchejte strouhanku s několika lžícemi strouhaného parmazánu. Vejce rozklepněte do dalšího talíře a rozšlehejte. Do třetího talíře nasypte hladkou mouku. Porce kapra osolte, obalte v mouce, pak ve vejcích, a nakonec v ochucené strouhance. V pánvi rozpalte olej, kapra osmažte z obou stran dozlatova a nechte na papírovém ubrousku okapat. Ozdobte citronem a bylinkami. Podávejte s bramborovým salátem.

 


Bramborový salát s jablkem

  • 1 kg brambor, varný typ A
  • 250 g mraženého hrášku
  • 250 g mražených baby mrkviček
  • 1 menší cibule
  • 1 malá sklenička majonézy
  • 3 kyselé okurky
  • 2 vejce
  • 1 sladší jablko
  • 2 lžíce láku z okurek
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Brambory uvařte ve slupce doměkka, trvá to asi 20 minut. Ještě teplé je oloupejte, nechte vychladnout, pak je nakrájejte na kostičky a dejte do misky. Hrášek a mrkev vhoďte do vroucí osolené vody a 2 minuty povařte. Pak mrkev s hráškem sceďte, v cedníku přelijte studenou vodou, mrkvičky pokrájejte a vše přidejte k bramborám. Přisypte najemno nasekanou, spařenou cibuli, nadrobno nakrájenou okurku, na kostičky nakrájené vejce oloupané jablko rovněž pokrájené na drobné kostičky. Průběžně, podle chuti, salát solte a pepřete. Přidejte majonézu, hořčici, vlijte lák a opatrně zlehka promíchejte. Podle chuti dosolte, případně dochuťte cukrem nebo lákem z okurek. Nechte přes noc odležet.

 


Vaječný likér

  • 4 žloutky
  • 25 g krupice
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 300 ml rumu
V hrnci vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. Přidejte mléko, smetanu, sladké kondenzované mléko a zrnka z vanilkového lusku. Směs za stálého míchání metličkou pomalu přiveďte k varu, aby začala houstnout. Když je dostatečně hustá, hrnec odstavte a nechte vychladnout. Pak vmíchejte rum a nalijte likér do láhve se šroubovacím uzávěrem. Vaječný likér skladujte v lednici nebo na chladném místě.


Další články

Bylinky pro zdravé srdce

Bylinky pro zdravé srdce

Naše srdce si zaslouží péči, aby zůstalo dlouho zdravé a silné. Potřebuje správnou výživu a pravidelný pohyb. Kdo mu chce ještě přilepšit, může využít péči léčivých rostlin.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek