Růžový džem a sirup

Z okvětních plátků růží si můžete připravit chutné zavařeniny. Nejlépe se hodí takové, které výrazně voní a mají sytou barvu.

Budete potřebovat

Na džem:

  • 1 šálek růžových okvětních lístků
  • 500 ml vody
  • 500 g želírovacího cukru
  • 1 citron

Na sirup:

  • 1 šálek růžových okvětních lístků
  • 250 ml vody
  • 1 šálek medu

 

1 Růžový džem – omyté růžové lístky dejte do mísy, pokapejte šťávou z 1 citronu a posypte 3 lžícemi cukru. Promíchejte a lístky jemně pomačkejte, aby změkly a uvolnily vonné silice a barvu. Nechte asi 10 minut stát a pak zalijte vodou a opět nechte zhruba 1 hodinu louhovat. Přelijte do hrnce a krátce povařte, až lístky zprůsvitní. Přidejte želírovací cukr, a ještě krátce povařte, dokud džem nezhoustne. Také můžete lístky cedníkem vybrat a připravit jen rosol. Horký naplňte do skleniček s patentním uzávěrem.

2 Růžový sirup – okvětní lístky růže dejte do sklenice, zalijte vodou, zakryjte a nechte 24 hodin louhovat. Poté sceďte a výluh krátce povařte. Nechte trochu zchladnout a pak smíchejte s medem.


Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek