Řízky 4x jinak

Patří k nejoblíbenějším jídlům. Tak na jaký způsob si připravíte řízek tentokrát? Pokud už vám dochází inspirace, nahlédněte do našich receptů.


Pravý vídeňský řízek

  • 6 telecích řízků po 120 g nakrájených z malého ořechu nebo z vrchního šálu (tj. části masa telecí kýty)
  • sůl
  • 80 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • asi 150 g proseté strouhanky
  • 150–200 g sádla nebo oleje
  • hlávkový salát a citron

Řízky nejdříve na okrajích nařízněte, pak je tence naklepejte (asi na 5 mm), osolte, obalte nejdřív v mouce (tu přitlačte), pak je omočte v rozšlehaných vejcích a nakonec lehce obalte ve strouhance. Obalené řízky vložte do rozpáleného tuku a osmažte po obou stranách. Smažte nejdéle 10 minut. Na talíř nebo mísu rozložte lístky hlávkového salátu, na ně položte smažené řízky a ozdobte na dílky nakrájeným citronem. Pokud je chcete mít zvláště jemné chuti, potřete je před podáváním rozpuštěným máslem. Podávejte s opečenými brambory, bramborovou kaší či bramborovými kroketami.


Přírodní vepřový řízek s barevným pepřem

  • 4 vepřové plátky (kotlety)
  • sůl, 3–4 lžíce kuliček různobarevného pepře
  • 30 g másla
  • 350 ml suchého bílého vína
  • 350 ml kuřecího vývaru
  • 175 ml smetany ke šlehání

Plátky masa z obou stran osolte. Pepř rozdrťte nahrubo, vysypte na talíř a kotlety v něm z obou stran obalte. Pepř dobře přitiskněte. Přikryjte, a pokud máte čas, dejte maso na 30 minut stranou. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a na středním plameni osmažte kotlety 5 minut z každé strany, aby byly propečené, ale ještě šťavnaté. Vyjměte a udržujte horké.
Připravte smetanovou omáčku: Do pánve vlijte víno a odvařte na polovinu. Míchejte, aby se přípečky odvařily a promíchaly s pepřem. Přilijte vývar a povařte 5 minut. Omáčku sceďte, pak vraťte do pánve a povařte ještě 3 minuty, až omáčka zhoustne. Přidejte smetanu a na vysokém plameni míchejte, až omáčka zhoustne. Přírodní řízky podávejte s opečeným bramborem přelité smetanovou omáčkou.


Kuřecí řízek Cordon bleu

  • 4 kuřecí prsíčka
  • sůl
  • 4 silnější plátky vepřové šunky
  • 4 plátky ementálu
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • olej na smažení

Maso rozkrojte, naklepejte a osolte. Pak každý řízek obložte plátkem šunky a sýra, stočte do rolády, obalte v trojobalu a zvolna smažte na oleji. Protože se dlouho propékají, vyplatí se je dokončit v troubě při 160 °C. Kvůli efektu tekoucího sýra pak na talíři každý rozkrojte. Podávejte s vařenými brambory a salátem.


Italské telecí řízečky Saltimbocca

  • 100 ml suchého bílého vína
  • 14 lístků šalvěje
  • 500 g (6 plátků) telecí svíčkové
  • 4 lžíce másla
  • 80 g (6 plátků) parmské šunky

Maso lehce osolte a opepřete. Plátek parmské šunky položte na pracovní plochu. Na něj dejte 2 šalvějové lístky a na ty plátek masa. Slaninu přeložte přes maso a upevněte párátkem. Opakujte s ostatními plátky masa. V pánvi rozehřejte 2 lžíce másla a připravené plátky masa na něm zprudka osmahněte po obou stranách dozlatova, zhruba 2 minuty po každé straně. Začnete na straně se šalvějí. Až se opeče maso i na druhé straně, podlijte ho vínem. Pokračujte v zahřívání pánve, dokud se víno téměř nevypaří. Odstavte a nechte maso 2 minuty odpočinout. Pravá italská saltimbocca se jen zbaví párátek a můžete podávat, stylově se zeleninovou přílohou zelené barvy, například fazolkami nebo hráškem.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek