
Řízky 4x jinak

Pravý vídeňský řízek

- 6 telecích řízků po 120 g nakrájených z malého ořechu nebo z vrchního šálu (tj. části masa telecí kýty)
- sůl
- 80 g hrubé mouky
- 2 vejce
- asi 150 g proseté strouhanky
- 150–200 g sádla nebo oleje
- hlávkový salát a citron
Řízky nejdříve na okrajích nařízněte, pak je tence naklepejte (asi na 5 mm), osolte, obalte nejdřív v mouce (tu přitlačte), pak je omočte v rozšlehaných vejcích a nakonec lehce obalte ve strouhance. Obalené řízky vložte do rozpáleného tuku a osmažte po obou stranách. Smažte nejdéle 10 minut. Na talíř nebo mísu rozložte lístky hlávkového salátu, na ně položte smažené řízky a ozdobte na dílky nakrájeným citronem. Pokud je chcete mít zvláště jemné chuti, potřete je před podáváním rozpuštěným máslem. Podávejte s opečenými brambory, bramborovou kaší či bramborovými kroketami.

Přírodní vepřový řízek s barevným pepřem

- 4 vepřové plátky (kotlety)
- sůl, 3–4 lžíce kuliček různobarevného pepře
- 30 g másla
- 350 ml suchého bílého vína
- 350 ml kuřecího vývaru
- 175 ml smetany ke šlehání
Plátky masa z obou stran osolte. Pepř rozdrťte nahrubo, vysypte na talíř a kotlety v něm z obou stran obalte. Pepř dobře přitiskněte. Přikryjte, a pokud máte čas, dejte maso na 30 minut stranou. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a na středním plameni osmažte kotlety 5 minut z každé strany, aby byly propečené, ale ještě šťavnaté. Vyjměte a udržujte horké.
Připravte smetanovou omáčku: Do pánve vlijte víno a odvařte na polovinu. Míchejte, aby se přípečky odvařily a promíchaly s pepřem. Přilijte vývar a povařte 5 minut. Omáčku sceďte, pak vraťte do pánve a povařte ještě 3 minuty, až omáčka zhoustne. Přidejte smetanu a na vysokém plameni míchejte, až omáčka zhoustne. Přírodní řízky podávejte s opečeným bramborem přelité smetanovou omáčkou.

Kuřecí řízek Cordon bleu

- 4 kuřecí prsíčka
- sůl
- 4 silnější plátky vepřové šunky
- 4 plátky ementálu
- hladká mouka
- 2 vejce
- strouhanka
- olej na smažení
Maso rozkrojte, naklepejte a osolte. Pak každý řízek obložte plátkem šunky a sýra, stočte do rolády, obalte v trojobalu a zvolna smažte na oleji. Protože se dlouho propékají, vyplatí se je dokončit v troubě při 160 °C. Kvůli efektu tekoucího sýra pak na talíři každý rozkrojte. Podávejte s vařenými brambory a salátem.

Italské telecí řízečky Saltimbocca

- 100 ml suchého bílého vína
- 14 lístků šalvěje
- 500 g (6 plátků) telecí svíčkové
- 4 lžíce másla
- 80 g (6 plátků) parmské šunky
Maso lehce osolte a opepřete. Plátek parmské šunky položte na pracovní plochu. Na něj dejte 2 šalvějové lístky a na ty plátek masa. Slaninu přeložte přes maso a upevněte párátkem. Opakujte s ostatními plátky masa. V pánvi rozehřejte 2 lžíce másla a připravené plátky masa na něm zprudka osmahněte po obou stranách dozlatova, zhruba 2 minuty po každé straně. Začnete na straně se šalvějí. Až se opeče maso i na druhé straně, podlijte ho vínem. Pokračujte v zahřívání pánve, dokud se víno téměř nevypaří. Odstavte a nechte maso 2 minuty odpočinout. Pravá italská saltimbocca se jen zbaví párátek a můžete podávat, stylově se zeleninovou přílohou zelené barvy, například fazolkami nebo hráškem.