foto: Shutterstock

Recepty na hrášku

Hledáte jarní vitaminovou bombu? Dopřejte si mladý hrášek! Slaďoučké zelené kuličky jsou hotovým elixírem zdraví, a tak ho nezapomeňte pravidelně naservírovat i dětem.

Krémová hrášková polévka

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 100 g másla
  • 50 g pórku
  • 30 g šalotky
  • 500 g hrášku
  • 1 lžička cukru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • 100 ml mascarpone
  • sůl

1 V hrnci rozpusťte máslo, orestujte na něm najemno nakrájenou šalotku a pórek (měly by zůstat světlé). Přidejte hrášek a trochu cukru, krátce osmažte a podlijte vývarem. Vařte pouze krátce, 10 až 15 minut, aby hrášek neztratil barvu.

2 Nakonec přidejte smetanu a mascarpone, rozmixujte mixérem a přeceďte přes jemné sítko. V případě potřeby dochuťte solí.

 

 

foto: Shutterstock

Jarní salát se zeleným hráškem

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 150 g cukrových lusků
  • 150 g vyloupaného zeleného hrášku
  • 50 g rukoly
  • 50 g baby špenátu
  • 1 salátová okurka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky bílého octa

 

1 Chřest očistěte, odlomte tužší části stonků a společně s lusky a hráškem ho povařte 2 minuty v osolené vodě. Zelenina by měla být měkká, ale měla by zůstat křupavá. Po vyjmutí z horké vody ji zchlaďte v ledové vodě.

2 Zeleninu osušte, vložte do mísy, přidejte rukolu, špenát a cuketu nebo okurku. Smíchejte utřený česnek s olivovým olejem a octem, osolte a opepřete podle chuti, přelijte zálivkou, salát jemně promíchejte a podávejte.

 

 

foto: Shutterstock

Hráškové suflé s parmazánem

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 malý pórek (asi 150 g)
  • sůl, pepř
  • 180 g mraženého hrášku
  • 310 ml mléka
  • 50 g másla
  • máslo na formičky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 140 g parmazánu + k podávání
  • 4 vejce

 

1 V pánvi na oleji opečte pórek doměkka. Osolte ho, opepřete, vmíchejte trochu rozmrzlý hrášek a vlijte mléko. Přiveďte k varu a povařte 2 minuty. Pak stáhněte z ohně a rozmixujte dohladka.V hluboké pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a míchejte 1–2 minuty. Stáhněte oheň na minimum, přimíchejte hráškovo-pórkovou směs a asi 10 minut vařte do zhoustnutí. Pak ji přesuňte do velké mísy a nechte 5 minut odpočívat.

2 Máslem vymažte 4 větší nebo 8 menších formiček na suflé a vysypte je parmazánem. K hráškové směsi přidejte žloutky a zbývající parmazán a dobře promíchejte. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a postupně ho opatrně přimíchejte k hráškové směsi. Naplňte do připravených nádob, dejte je na plech a vložte do trouby. Pečte 25 minut při 180 °C, suflé by mělo vyběhnout a zezlátnout. Upečené posypte zbylým parmazánem a ihned podávejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek