Rajčat není nikdy dost

Nejlépe chutnají ta domácí, dozrálá na slunci, a tak je pravděpodobné, že je také máte na zahradě. Už nevíte, co s letošní úrodou? Třeba vám přijdou vhod naše tipy.

Hustý domácí protlak

Dobře vyzrálá, měkká rajčata omyjte, zbavte semen a nakrájejte na kostičky. Vložte do hrnce a podlijte malým množstvím vody, aby se nepřipalovala, než pustí šťávu. Pod pokličkou je duste, dokud se zcela nerozvaří – občas zamíchejte. Nechte trochu zchladnout a propasírujte rajčata přes husté síto, abyste se zbavili slupek. Propasírovanou hmotu opět vložte do hrnce a nechte na mírném plameni bez pokličky odpařovat, občas zamíchejte. Když dosáhnete dostatečné hustoty, naplňte horký protlak do vymytých a vypařených zavařovacích sklenic a uzavřete. Sterilujte 30 minut při 80 °C.

 


Rajčatová omáčka

  • 3 kg zralých rajčat
  • 500 g cibule
  • 1 mrkev
  • 10 stroužků česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 ml bílého vína
  • 3 lžičky soli
  • 1 lžíce cukru
  • 3 snítky tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • hrst bazalky
  • 1 lžíce sekané petrželky

Oloupanou cibuli, mrkev a česnek nadrobno nakrájejte. Rajčata vhoďte do vroucí vody a vařte 1 minutu. Pak slijte a nechte trochu prochladnout. Vyřízněte tvrdou zelenou část u stopky, odstraňte semena a oloupejte je. Pak je nakrájejte na kostičky.
V kastrolu na olivovém oleji zpěňte cibuli, mrkev a česnek. Míchejte asi 8 minut, až vše změkne. Přidejte víno, rajčata, sůl a cukr a přiveďte k varu. Přidejte tymián a bobkový list.
Vroucí omáčku přelijte do velkého vyššího pekáče a v troubě předehřáté na 200°C pečte za občasného míchání do zhoustnutí. Asi 5 minut před dokončením přidejte nasekané bazalkové lístky, petrželku a případně dosolte. Hotovou omáčku nalijte do sklenic. Zavíčkujte a sterilujte 30 minut při 80 °C.

 


Pesto ze sušených rajčat

  • 200 g sušených rajčat v oleji
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 menší cibule nakrájená najemno
  • 3 stroužky jemně nasekaného česneku
  • 1 lžíce nasekané bazalky
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1/2 lžíce balzamikového octa
  • olivový olej podle potřeby

Sušená rajčata nakrájejte nebo nasekejte na co nejmenší kousíčky a přimíchejte k nim ostatní ingredience. Podle potřeby přidejte několik kapek olivového oleje. Promíchejte a můžete podávat například na toustu, opečené bagetce nebo k těstovinám. Všechny ingredience také můžete rozmixovat nahrubo v kuchyňském robotu a udělat tak rajčatové pesto jemnější konzistence.

 


Italská rajčatová polévka

  • Olivový olej
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g nakrájených oloupaných rajčat
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • sůl a pepř
  • hrst lístků bazalky

V hrnci na troše olivového oleje zpěňte 1 cibuli a 2 stroužky česneku nasekané najemno. Přidejte 400 g nakrájených oloupaných rajčat, 500 ml zeleninového vývaru, 1 bobkový list, osolte, opepřete a vařte 15 minut. Vyjměte bobkový list a polévku rozmixujte; vmíchejte hrst sekaných lístků bazalky.

 


Rajčatový salát s cibulkou

  • 6 vyzrálých rajčat
  • 1 cibule nebo zelená cibulka
  • pepř, sůl
  • olivový olej
  • balzamikový ocet
  • cukr

Rajčata omyjte a nakrájejte, cibuli nasekejte najemno, mírně osolte, opepřete a zakápněte zálivkou připravenou z  balzamikového octa, olivového oleje a trošky cukru.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Svícen zdobený mušlemi

Svícen zdobený mušlemi

Z obyčejné plechovky a mušlí, které jste si kdysi přivezli od moře, můžete snadno vykouzlit svícen, díky kterému budete mít přímořskou atmosféru každý den doma…

Celý článek

Sejte ředkvičky a špenát

Sejte ředkvičky a špenát

Konec léta a podzim jsou v zeleninové zahradě obdobím sklizně. Ale stále můžete vysévat druhy s krátkou vegetační dobou, které ještě do příchodu silnějších mrazů stačí vyrůst – například ředkvičky či špenát.

Celý článek

Rajčata a bazalka

Rajčata a bazalka

Sladkokyselá chuť rajčat se báječně doplňuje s kořenitou bazalkou. Není proto divu, že tuto kombinaci najdeme v mnoha vynikajících receptech. Vyzkoušejte některé z nich.

Celý článek

Svícen s kameny

Svícen s kameny

Máte rádi kameny? Použijte je na výrobu jednoduchého, a přitom velmi dekorativního svícnu. Umístěte je do skleněné vázy nebo obyčejné velké sklenice od okurek. Uvidíte, jakou bude dělat parádu.

Celý článek

Přečtěte si

Staré věci, krásné věci

Staré věci, krásné věci

www.chatar-chalupar.cz

Kdysi v tomto objektu žili benediktýnští mniši. Krajina kolem Windachu v Horním Bavorsku byla pro klidný život naplněný rozjímáním jako stvořená. Na počátku 21. století ale byla ze stavení už opuštěná ruina. Záchrana přišla v hodině dvanácté.

Záhony se zásaditou půdou

Záhony se zásaditou půdou

www.floranazahrade.cz

Půda se zásaditou reakcí, která má pH vyšší než 7, se objevuje v lokalitách s vápencovým podložím. Pokud takové podmínky na zahradě máte, vysaďte sem rostliny, které z takového prostředí pocházejí. Bude se jim dařit a krásně pokvetou, zvlášť pokud opět zvolíte hlavně žluté odstíny.