Rajčat není nikdy dost

Nejlépe chutnají ta domácí, dozrálá na slunci, a tak je pravděpodobné, že je také máte na zahradě. Už nevíte, co s letošní úrodou? Třeba vám přijdou vhod naše tipy.

Hustý domácí protlak

Dobře vyzrálá, měkká rajčata omyjte, zbavte semen a nakrájejte na kostičky. Vložte do hrnce a podlijte malým množstvím vody, aby se nepřipalovala, než pustí šťávu. Pod pokličkou je duste, dokud se zcela nerozvaří – občas zamíchejte. Nechte trochu zchladnout a propasírujte rajčata přes husté síto, abyste se zbavili slupek. Propasírovanou hmotu opět vložte do hrnce a nechte na mírném plameni bez pokličky odpařovat, občas zamíchejte. Když dosáhnete dostatečné hustoty, naplňte horký protlak do vymytých a vypařených zavařovacích sklenic a uzavřete. Sterilujte 30 minut při 80 °C.

 


Rajčatová omáčka

  • 3 kg zralých rajčat
  • 500 g cibule
  • 1 mrkev
  • 10 stroužků česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 ml bílého vína
  • 3 lžičky soli
  • 1 lžíce cukru
  • 3 snítky tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • hrst bazalky
  • 1 lžíce sekané petrželky

Oloupanou cibuli, mrkev a česnek nadrobno nakrájejte. Rajčata vhoďte do vroucí vody a vařte 1 minutu. Pak slijte a nechte trochu prochladnout. Vyřízněte tvrdou zelenou část u stopky, odstraňte semena a oloupejte je. Pak je nakrájejte na kostičky.
V kastrolu na olivovém oleji zpěňte cibuli, mrkev a česnek. Míchejte asi 8 minut, až vše změkne. Přidejte víno, rajčata, sůl a cukr a přiveďte k varu. Přidejte tymián a bobkový list.
Vroucí omáčku přelijte do velkého vyššího pekáče a v troubě předehřáté na 200°C pečte za občasného míchání do zhoustnutí. Asi 5 minut před dokončením přidejte nasekané bazalkové lístky, petrželku a případně dosolte. Hotovou omáčku nalijte do sklenic. Zavíčkujte a sterilujte 30 minut při 80 °C.

 


Pesto ze sušených rajčat

  • 200 g sušených rajčat v oleji
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 menší cibule nakrájená najemno
  • 3 stroužky jemně nasekaného česneku
  • 1 lžíce nasekané bazalky
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1/2 lžíce balzamikového octa
  • olivový olej podle potřeby
Sušená rajčata nakrájejte nebo nasekejte na co nejmenší kousíčky a přimíchejte k nim ostatní ingredience. Podle potřeby přidejte několik kapek olivového oleje. Promíchejte a můžete podávat například na toustu, opečené bagetce nebo k těstovinám. Všechny ingredience také můžete rozmixovat nahrubo v kuchyňském robotu a udělat tak rajčatové pesto jemnější konzistence.

 


Italská rajčatová polévka

  • Olivový olej
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g nakrájených oloupaných rajčat
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • sůl a pepř
  • hrst lístků bazalky

V hrnci na troše olivového oleje zpěňte 1 cibuli a 2 stroužky česneku nasekané najemno. Přidejte 400 g nakrájených oloupaných rajčat, 500 ml zeleninového vývaru, 1 bobkový list, osolte, opepřete a vařte 15 minut. Vyjměte bobkový list a polévku rozmixujte; vmíchejte hrst sekaných lístků bazalky.

 


Rajčatový salát s cibulkou

  • 6 vyzrálých rajčat
  • 1 cibule nebo zelená cibulka
  • pepř, sůl
  • olivový olej
  • balzamikový ocet
  • cukr

Rajčata omyjte a nakrájejte, cibuli nasekejte najemno, mírně osolte, opepřete a zakápněte zálivkou připravenou z  balzamikového octa, olivového oleje a trošky cukru.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek