Oblíbená jídla z brambor – opečte je v pekáčku

Pečené nebo zapečené brambory jsou vynikající přílohou i hlavním jídlem. Přidejte k nim pár bylinek nebo smetanu a sýr, a trouba už se postará, aby se všechny chutě krásně spojily.

Brambory pečené s rozmarýnem a rajčátky

Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 6

  • 1,5 kg stejně velkých brambor
  • 600 g cherry rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý rozmarýn
  • olej

1 Omyté brambory ve slupce nakrájejte a dejte je do pekáčku. Přidejte rozmarýn, celý česnek, sůl, pepř, olej a promíchejte.
2 Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut. Po 15 minutách přidejte rajčata a pečte ještě 10–15 minut.

 


Bramborová omeleta

Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 4

  • 1 kg brambor
  • 8 vajec
  • 2 cibule
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

1 Na pánvi osmahněte cibuli, vyndejte a dejte stranou. Do rozpáleného oleje dejte oloupané brambory nakrájené na plátky a opečte doměkka.
2 V míse rozšlehejte vejce, osolte a opepřete, přidejte opečenou cibuli a brambory, nalijte do vyšší pánve (s kovovou rukojetí) na trochu oleje, a smažte asi 2-3 minuty. poté pánev přemístěte do rozehřáté trouby a nechte ještě asi 3 minuty dopéct, dokud vejce neztuhnou.

 


Zapečené brambory s uzeným masem

Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 4

  • 11 kg brambor
  • sůl
  • 200 g cibule
  • 300 g uzeného masa
  • 6 stroužků česneku
  • sádlo
  • 4 vejce
  • 100 ml smetany
  • čerstvá petrželka

1 Brambory předvařte na skus, cibuli nakrájejte na klínky, česnek na plátky. Nakrájené uzené maso zprudka orestujte na rozpálené pánvi. Na vypečeném tuku opečte cibuli a česnek.
2 Pekáč vymažte sádlem a skládejte do něj vrstvy na kolečka nakrájených brambor a orestovaného masa, cibule a česneku. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut.
3 Pak brambory zalijte vejci rozkvedlanými ve smetaně, osolenými, opepřenými a okořeněnými hrstí nasekané petrželky. Teplotu v troubě snižte na 150 °C a dopečte dozlatova.

 


Švédské pečené brambory Hasselback

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4

  • 4 větší brambory
  • 2 lžíce másla
  • strouhanka
  • sůl
  • pepř
  • parmazán
  • čerstvý tymián

1 Umyté brambory nakrájejte ostrým nožem na asi 2 mm široké plátky zhruba do tří čtvrtin jejich tloušťky tak, aby se nerozpadly. Vložte do pekáčku, omastěte rozpuštěným máslem, osolte, opepřete a posypte čerstvým tymiánem.
2 pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 25 minut, pak vytáhněte, oddělte plátky od sebe a znovu pečlivě pomažte máslem. Posypte parmazánem a pečte ještě asi 20 minut (podle velikosti brambor) dozlatova.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Zvěřinové hody

Zvěřinové hody

Patříte-li k milovníkům zvěřiny, přijdou vám určitě vhod chutné a osvědčené recepty na úpravu masa z divočáka nebo srnčího. Dáte si steak, nebo raději gulášek?

Celý článek

Růže z juty

Růže z juty

Vytvořte si s námi květinové aranžmá, které vám zaručeně neuvadne a budete se z něj moci těšit třeba celý rok. Jeho základem jsou atraktivní růže z přírodního textilu.

Celý článek

Krbová kamna s výměníkem

Krbová kamna s výměníkem

Jedním z možných řešení pro vytápění domu i ohřívání vody jsou krbová kamna s výměníkem. Můžete je propojit s radiátory, a přitom si dál užívat pohledu do plamenů i sálajícího tepla.

Celý článek

Koberce tkané z ovčí vlny jsou napořád

Koberce tkané z ovčí vlny jsou napořád

Ručně tkané koberce z ovčí vlny u nás umí vyrobit jen Zdeňka Zábojová ze Sebranic. Jedinečná technologie zůstává v rodině – nově v ní pokračuje i dcera paní Zdeňky, Blanka Šestáková. Unikátní technologii výroby „odkoukala“ od rodičů, kteří mají rodinnou firmu.

Celý článek

Přečtěte si

Když se cestovatelé usadí

Když se cestovatelé usadí

www.chatar-chalupar.cz

Na návštěvu vyjíždíme plni zvědavosti, čím rodině cestovatelů, která žila i v nejdrsnější kanadské divočině, učaroval podkrkonošský statek přestavěný na penzion, že ji k sobě natrvalo připoutal.

Sladěná dvojice: dřez a baterie

Sladěná dvojice: dřez a baterie

www.peknebydleni.cz

Kuchyňský dřez a baterie – neslouží už tolik k mytí nádobí, ale stále jsou třeba. A ovšem podléhají trendům. Ty současné přinášejí dřezy barevné, prostorné, s praktickými vychytávkami a baterie, které nabídnou dlouhou životnost a kuchyni ozdobí.