Oblíbená jídla z brambor – opečte je v pekáčku

Pečené nebo zapečené brambory jsou vynikající přílohou i hlavním jídlem. Přidejte k nim pár bylinek nebo smetanu a sýr, a trouba už se postará, aby se všechny chutě krásně spojily.

Brambory pečené s rozmarýnem a rajčátky

Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 6

  • 1,5 kg stejně velkých brambor
  • 600 g cherry rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý rozmarýn
  • olej

1 Omyté brambory ve slupce nakrájejte a dejte je do pekáčku. Přidejte rozmarýn, celý česnek, sůl, pepř, olej a promíchejte.
2 Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut. Po 15 minutách přidejte rajčata a pečte ještě 10–15 minut.

 


Bramborová omeleta

Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 4

  • 1 kg brambor
  • 8 vajec
  • 2 cibule
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

1 Na pánvi osmahněte cibuli, vyndejte a dejte stranou. Do rozpáleného oleje dejte oloupané brambory nakrájené na plátky a opečte doměkka.
2 V míse rozšlehejte vejce, osolte a opepřete, přidejte opečenou cibuli a brambory, nalijte do vyšší pánve (s kovovou rukojetí) na trochu oleje, a smažte asi 2-3 minuty. poté pánev přemístěte do rozehřáté trouby a nechte ještě asi 3 minuty dopéct, dokud vejce neztuhnou.

 


Zapečené brambory s uzeným masem

Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 4

  • 11 kg brambor
  • sůl
  • 200 g cibule
  • 300 g uzeného masa
  • 6 stroužků česneku
  • sádlo
  • 4 vejce
  • 100 ml smetany
  • čerstvá petrželka

1 Brambory předvařte na skus, cibuli nakrájejte na klínky, česnek na plátky. Nakrájené uzené maso zprudka orestujte na rozpálené pánvi. Na vypečeném tuku opečte cibuli a česnek.
2 Pekáč vymažte sádlem a skládejte do něj vrstvy na kolečka nakrájených brambor a orestovaného masa, cibule a česneku. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut.
3 Pak brambory zalijte vejci rozkvedlanými ve smetaně, osolenými, opepřenými a okořeněnými hrstí nasekané petrželky. Teplotu v troubě snižte na 150 °C a dopečte dozlatova.

 


Švédské pečené brambory Hasselback

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4

  • 4 větší brambory
  • 2 lžíce másla
  • strouhanka
  • sůl
  • pepř
  • parmazán
  • čerstvý tymián

1 Umyté brambory nakrájejte ostrým nožem na asi 2 mm široké plátky zhruba do tří čtvrtin jejich tloušťky tak, aby se nerozpadly. Vložte do pekáčku, omastěte rozpuštěným máslem, osolte, opepřete a posypte čerstvým tymiánem.
2 pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 25 minut, pak vytáhněte, oddělte plátky od sebe a znovu pečlivě pomažte máslem. Posypte parmazánem a pečte ještě asi 20 minut (podle velikosti brambor) dozlatova.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Rajčata a bazalka

Rajčata a bazalka

Sladkokyselá chuť rajčat se báječně doplňuje s kořenitou bazalkou. Není proto divu, že tuto kombinaci najdeme v mnoha vynikajících receptech. Vyzkoušejte některé z nich.

Celý článek

Svícen s kameny

Svícen s kameny

Máte rádi kameny? Použijte je na výrobu jednoduchého, a přitom velmi dekorativního svícnu. Umístěte je do skleněné vázy nebo obyčejné velké sklenice od okurek. Uvidíte, jakou bude dělat parádu.

Celý článek

Magický rozmarýn

Magický rozmarýn

Můžete jej používat jako koření, ale patří také do lékárny. Upravuje trávení a podporuje činnost jater, proto se jím tradičně ochucují tučné a masité pokrmy.

Celý článek

Přečtěte si

Staré věci, krásné věci

Staré věci, krásné věci

www.chatar-chalupar.cz

Kdysi v tomto objektu žili benediktýnští mniši. Krajina kolem Windachu v Horním Bavorsku byla pro klidný život naplněný rozjímáním jako stvořená. Na počátku 21. století ale byla ze stavení už opuštěná ruina. Záchrana přišla v hodině dvanácté.

Záhony se zásaditou půdou

Záhony se zásaditou půdou

www.floranazahrade.cz

Půda se zásaditou reakcí, která má pH vyšší než 7, se objevuje v lokalitách s vápencovým podložím. Pokud takové podmínky na zahradě máte, vysaďte sem rostliny, které z takového prostředí pocházejí. Bude se jim dařit a krásně pokvetou, zvlášť pokud opět zvolíte hlavně žluté odstíny.