Oblíbená jídla z brambor – opečte je v pekáčku

Pečené nebo zapečené brambory jsou vynikající přílohou i hlavním jídlem. Přidejte k nim pár bylinek nebo smetanu a sýr, a trouba už se postará, aby se všechny chutě krásně spojily.

Brambory pečené s rozmarýnem a rajčátky

Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 6

  • 1,5 kg stejně velkých brambor
  • 600 g cherry rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý rozmarýn
  • olej

1 Omyté brambory ve slupce nakrájejte a dejte je do pekáčku. Přidejte rozmarýn, celý česnek, sůl, pepř, olej a promíchejte.
2 Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut. Po 15 minutách přidejte rajčata a pečte ještě 10–15 minut.

 


Bramborová omeleta

Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 4

  • 1 kg brambor
  • 8 vajec
  • 2 cibule
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

1 Na pánvi osmahněte cibuli, vyndejte a dejte stranou. Do rozpáleného oleje dejte oloupané brambory nakrájené na plátky a opečte doměkka.
2 V míse rozšlehejte vejce, osolte a opepřete, přidejte opečenou cibuli a brambory, nalijte do vyšší pánve (s kovovou rukojetí) na trochu oleje, a smažte asi 2-3 minuty. poté pánev přemístěte do rozehřáté trouby a nechte ještě asi 3 minuty dopéct, dokud vejce neztuhnou.

 


Zapečené brambory s uzeným masem

Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 4

  • 11 kg brambor
  • sůl
  • 200 g cibule
  • 300 g uzeného masa
  • 6 stroužků česneku
  • sádlo
  • 4 vejce
  • 100 ml smetany
  • čerstvá petrželka

1 Brambory předvařte na skus, cibuli nakrájejte na klínky, česnek na plátky. Nakrájené uzené maso zprudka orestujte na rozpálené pánvi. Na vypečeném tuku opečte cibuli a česnek.
2 Pekáč vymažte sádlem a skládejte do něj vrstvy na kolečka nakrájených brambor a orestovaného masa, cibule a česneku. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut.
3 Pak brambory zalijte vejci rozkvedlanými ve smetaně, osolenými, opepřenými a okořeněnými hrstí nasekané petrželky. Teplotu v troubě snižte na 150 °C a dopečte dozlatova.

 


Švédské pečené brambory Hasselback

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4

  • 4 větší brambory
  • 2 lžíce másla
  • strouhanka
  • sůl
  • pepř
  • parmazán
  • čerstvý tymián

1 Umyté brambory nakrájejte ostrým nožem na asi 2 mm široké plátky zhruba do tří čtvrtin jejich tloušťky tak, aby se nerozpadly. Vložte do pekáčku, omastěte rozpuštěným máslem, osolte, opepřete a posypte čerstvým tymiánem.
2 pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 25 minut, pak vytáhněte, oddělte plátky od sebe a znovu pečlivě pomažte máslem. Posypte parmazánem a pečte ještě asi 20 minut (podle velikosti brambor) dozlatova.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Zdravé polévky

Zdravé polévky

Polévky připravené z jarní zeleniny jsou plné vitaminů. Přidejte do nich divoké zelené bylinky nebo třeba jedlé květy a připravte si tak nezapomenutelný kulinářský zážitek.

Celý článek

Voňavé jahody

Voňavé jahody

Chuť a vůně čerstvých jahod právě utržených na zahrádce patří k těm nejlepším zážitkům, které nám jaro nabízí. Připravte si z nich zdravý dezert nebo vitaminy nabitý salát.

Celý článek

Rostliny, které kvetou v zimě

Rostliny, které kvetou v zimě

Nejen tradiční hvězda, hyacint či vánoční kaktus se mohou stát ozdobou obývacího pokoje a potěšit vás v zimě. Rostlin, které kvetou právě v této době, najdete mnohem více.

Celý článek

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.