Jak si vyrobit a uchovat domácí ovocné šťávy

Zralé ovoce ze zahrady můžete odnést do nejbližší moštárny a získat tak lahodnou šťávu téměř bez práce. Nebo se do její výroby můžete pustit sami – tady je pár receptů, jak na to.

Jablečný mošt

  • jablka
  • drtič a lis na ovoce
  • skleněné lahve
  • hrnec

1 Jablka by měla být zralá, nepotlučená, bez známek hniloby, čistě umytá. Plody je nejprve potřeba rozdrtit v drtiči na ovoce. Pokud ho nemáte a chcete zpracovávat jen menší množství, můžete použít mlýnek. Rozdrcená jablka rychle hnědnou, proto je potřeba z nich šťávu ihned vylisovat.
2 Šťávu slijte do skleněných lahví, ještě otevřené je postavte do hrnce, zalijte vodou kousek pod hrdla a zahřívejte asi 20 minut na 75– 80 °C. Poté lahve dobře uzavřete a uložte do vodorovné polohy. Takto by měl mošt vydržet až rok. (Čerstvý mošt také můžete naplnit do PET lahví – ne až po okraj – a zmrazit. Zahřívání moštu v PET lahvích se nedoporučuje, z obalu se mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky.)

 


Hruškový mošt

  • hrušky
  • jablka nebo kyselina citronová
  • drtič a lis na ovoce
  • skleněné lahve
  • hrnec

1 Při přípravě a lisování ovoce postupujte jako při výrobě jablečného moštu (viz recept 34) Hrušky jsou o mnoho sladší než jablka, proto je dobré vylisovanou šťávu okyselit přidáním kyseliny citronové zhruba v poměru 3 lžíce kyseliny na 1 litr hruškového moštu. Také můžete smíchat hruškový mošt s jablečným – poměr zvolte podle jejich chuti a svých preferencí.
2 Hotovou šťávu slijte do lahví a sterilujte jako u jablečného moštu.

 


Jeřabinová šťáva

  • jeřabiny
  • cukr
  • voda
  • drtič a lis na ovoce
  • skleněné lahve
  • hrnec

1 Jeřabiny rozdrťte nebo umelte, zalijte vodou v poměru 300 ml vody na 1 kg drcených plodů a nechte asi 12 hodin uležet. Potom šťávu přeceďte přes plátno. Získanou šťávu zřeďte vodou v poměru 1:1 a přislaďte cukrem – 150 g cukru na 1 litr šťávy.
2 Jeřabinovou šťávu také můžete smíchat s jablečným moštem – poměr zvolte podle chuti. Hotovou šťávu slijte do lahví a sterilujte jako u jablečného moštu (viz recept 34).

 


Mošt z hroznů

  • hroznové víno
  • lis na ovoce
  • skleněné lahve
  • hrnec

1 Bobule hroznového vína otrhejte, dobře omyjte a rozmačkejte. Vylisujte šťávu a nechte usadit kal. Čistý mošt sceďte přes plátno.
2 Naplňte do skleněných lahví a sterilujte jako u jablečného moštu (viz recept 34).

 


Mošt s aronií

  • plody aronie
  • jablka
  • drtič a lis na ovoce
  • skleněné lahve
  • hrnec

1 Mošt z bobulí aronie získáte stejně, jako z hroznového vína (viz recept 37). Můžete jej pít čistý, nebo ho – pro lahodnější chuť – smíchat s moštem jablečným, a to v poměru asi 3 díly jablečného moštu a 1 díl šťávy z aronie.
2 Naplňte do skleněných lahví a sterilujte jako u jablečného moštu (viz recept 34).

 


Švestkový mošt

  • švestky
  • cukr
  • kyselina citronová
  • drtič a lis na ovoce
  • skleněné lahve
  • hrnec

1 Při přípravě švestkového moštu smíchejte šťávu získanou z rozdrcených a vylisovaných švestek s cukrem a kyselinou citronovou – a to v poměru 2,5 kg cukru a 10 g kyseliny citronové na 10 litrů šťávy. Zahřejte ji a nechte přejít varem, aby se cukr rozpustil.
2 Poté šťávu naplňte do skleněných lahví a sterilujte jako u jablečného moštu (viz recept 34).

 


Jablečný mošt s červenou řepou

  • červená řepa
  • jablka
  • drtič a lis na ovoce
  • odšťavňovač
  • skleněné lahve
  • hrnec

1 Máte-li rádi červenou řepu, smíchejte šťávu z ní (získanou s pomocí odšťavňovače) s jablečným moštem. Ideální je kombinace 1 díl řepné šťávy a 4 díly jablečného moštu. Takto získaný nápoj již není nutné přislazovat.
2 Pokud chcete šťávu sterilovat v lahvích, postupujte jako u jablečného moštu (viz recept 34).

 


Foto: Shutterstock

Další články

Svícen zdobený mušlemi

Svícen zdobený mušlemi

Z obyčejné plechovky a mušlí, které jste si kdysi přivezli od moře, můžete snadno vykouzlit svícen, díky kterému budete mít přímořskou atmosféru každý den doma…

Celý článek

Sejte ředkvičky a špenát

Sejte ředkvičky a špenát

Konec léta a podzim jsou v zeleninové zahradě obdobím sklizně. Ale stále můžete vysévat druhy s krátkou vegetační dobou, které ještě do příchodu silnějších mrazů stačí vyrůst – například ředkvičky či špenát.

Celý článek

Rajčata a bazalka

Rajčata a bazalka

Sladkokyselá chuť rajčat se báječně doplňuje s kořenitou bazalkou. Není proto divu, že tuto kombinaci najdeme v mnoha vynikajících receptech. Vyzkoušejte některé z nich.

Celý článek

Svícen s kameny

Svícen s kameny

Máte rádi kameny? Použijte je na výrobu jednoduchého, a přitom velmi dekorativního svícnu. Umístěte je do skleněné vázy nebo obyčejné velké sklenice od okurek. Uvidíte, jakou bude dělat parádu.

Celý článek

Přečtěte si

Staré věci, krásné věci

Staré věci, krásné věci

www.chatar-chalupar.cz

Kdysi v tomto objektu žili benediktýnští mniši. Krajina kolem Windachu v Horním Bavorsku byla pro klidný život naplněný rozjímáním jako stvořená. Na počátku 21. století ale byla ze stavení už opuštěná ruina. Záchrana přišla v hodině dvanácté.

Záhony se zásaditou půdou

Záhony se zásaditou půdou

www.floranazahrade.cz

Půda se zásaditou reakcí, která má pH vyšší než 7, se objevuje v lokalitách s vápencovým podložím. Pokud takové podmínky na zahradě máte, vysaďte sem rostliny, které z takového prostředí pocházejí. Bude se jim dařit a krásně pokvetou, zvlášť pokud opět zvolíte hlavně žluté odstíny.