Jak si vyrobit a uchovat domácí ovocné šťávy

Zralé ovoce ze zahrady můžete odnést do nejbližší moštárny a získat tak lahodnou šťávu téměř bez práce. Nebo se do její výroby můžete pustit sami – tady je pár receptů, jak na to.

Jablečný mošt

  • jablka
  • drtič a lis na ovoce
  • skleněné lahve
  • hrnec

1 Jablka by měla být zralá, nepotlučená, bez známek hniloby, čistě umytá. Plody je nejprve potřeba rozdrtit v drtiči na ovoce. Pokud ho nemáte a chcete zpracovávat jen menší množství, můžete použít mlýnek. Rozdrcená jablka rychle hnědnou, proto je potřeba z nich šťávu ihned vylisovat.
2 Šťávu slijte do skleněných lahví, ještě otevřené je postavte do hrnce, zalijte vodou kousek pod hrdla a zahřívejte asi 20 minut na 75– 80 °C. Poté lahve dobře uzavřete a uložte do vodorovné polohy. Takto by měl mošt vydržet až rok. (Čerstvý mošt také můžete naplnit do PET lahví – ne až po okraj – a zmrazit. Zahřívání moštu v PET lahvích se nedoporučuje, z obalu se mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky.)

 


Hruškový mošt

  • hrušky
  • jablka nebo kyselina citronová
  • drtič a lis na ovoce
  • skleněné lahve
  • hrnec

1 Při přípravě a lisování ovoce postupujte jako při výrobě jablečného moštu (viz recept 34) Hrušky jsou o mnoho sladší než jablka, proto je dobré vylisovanou šťávu okyselit přidáním kyseliny citronové zhruba v poměru 3 lžíce kyseliny na 1 litr hruškového moštu. Také můžete smíchat hruškový mošt s jablečným – poměr zvolte podle jejich chuti a svých preferencí.
2 Hotovou šťávu slijte do lahví a sterilujte jako u jablečného moštu.

 


Jeřabinová šťáva

  • jeřabiny
  • cukr
  • voda
  • drtič a lis na ovoce
  • skleněné lahve
  • hrnec
1 Jeřabiny rozdrťte nebo umelte, zalijte vodou v poměru 300 ml vody na 1 kg drcených plodů a nechte asi 12 hodin uležet. Potom šťávu přeceďte přes plátno. Získanou šťávu zřeďte vodou v poměru 1:1 a přislaďte cukrem – 150 g cukru na 1 litr šťávy.
2 Jeřabinovou šťávu také můžete smíchat s jablečným moštem – poměr zvolte podle chuti. Hotovou šťávu slijte do lahví a sterilujte jako u jablečného moštu (viz recept 34).

 


Mošt z hroznů

  • hroznové víno
  • lis na ovoce
  • skleněné lahve
  • hrnec

1 Bobule hroznového vína otrhejte, dobře omyjte a rozmačkejte. Vylisujte šťávu a nechte usadit kal. Čistý mošt sceďte přes plátno.
2 Naplňte do skleněných lahví a sterilujte jako u jablečného moštu (viz recept 34).

 


Mošt s aronií

  • plody aronie
  • jablka
  • drtič a lis na ovoce
  • skleněné lahve
  • hrnec

1 Mošt z bobulí aronie získáte stejně, jako z hroznového vína (viz recept 37). Můžete jej pít čistý, nebo ho – pro lahodnější chuť – smíchat s moštem jablečným, a to v poměru asi 3 díly jablečného moštu a 1 díl šťávy z aronie.
2 Naplňte do skleněných lahví a sterilujte jako u jablečného moštu (viz recept 34).

 


Švestkový mošt

  • švestky
  • cukr
  • kyselina citronová
  • drtič a lis na ovoce
  • skleněné lahve
  • hrnec

1 Při přípravě švestkového moštu smíchejte šťávu získanou z rozdrcených a vylisovaných švestek s cukrem a kyselinou citronovou – a to v poměru 2,5 kg cukru a 10 g kyseliny citronové na 10 litrů šťávy. Zahřejte ji a nechte přejít varem, aby se cukr rozpustil.
2 Poté šťávu naplňte do skleněných lahví a sterilujte jako u jablečného moštu (viz recept 34).

 


Jablečný mošt s červenou řepou

  • červená řepa
  • jablka
  • drtič a lis na ovoce
  • odšťavňovač
  • skleněné lahve
  • hrnec

1 Máte-li rádi červenou řepu, smíchejte šťávu z ní (získanou s pomocí odšťavňovače) s jablečným moštem. Ideální je kombinace 1 díl řepné šťávy a 4 díly jablečného moštu. Takto získaný nápoj již není nutné přislazovat.
2 Pokud chcete šťávu sterilovat v lahvích, postupujte jako u jablečného moštu (viz recept 34).

 


Foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.