Jak si vyrobit a uchovat domácí ovocné šťávy

Zralé ovoce ze zahrady můžete odnést do nejbližší moštárny a získat tak lahodnou šťávu téměř bez práce. Nebo se do její výroby můžete pustit sami – tady je pár receptů, jak na to.

Jablečný mošt

  • jablka
  • drtič a lis na ovoce
  • skleněné lahve
  • hrnec

1 Jablka by měla být zralá, nepotlučená, bez známek hniloby, čistě umytá. Plody je nejprve potřeba rozdrtit v drtiči na ovoce. Pokud ho nemáte a chcete zpracovávat jen menší množství, můžete použít mlýnek. Rozdrcená jablka rychle hnědnou, proto je potřeba z nich šťávu ihned vylisovat.
2 Šťávu slijte do skleněných lahví, ještě otevřené je postavte do hrnce, zalijte vodou kousek pod hrdla a zahřívejte asi 20 minut na 75– 80 °C. Poté lahve dobře uzavřete a uložte do vodorovné polohy. Takto by měl mošt vydržet až rok. (Čerstvý mošt také můžete naplnit do PET lahví – ne až po okraj – a zmrazit. Zahřívání moštu v PET lahvích se nedoporučuje, z obalu se mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky.)

 


Hruškový mošt

  • hrušky
  • jablka nebo kyselina citronová
  • drtič a lis na ovoce
  • skleněné lahve
  • hrnec

1 Při přípravě a lisování ovoce postupujte jako při výrobě jablečného moštu (viz recept 34) Hrušky jsou o mnoho sladší než jablka, proto je dobré vylisovanou šťávu okyselit přidáním kyseliny citronové zhruba v poměru 3 lžíce kyseliny na 1 litr hruškového moštu. Také můžete smíchat hruškový mošt s jablečným – poměr zvolte podle jejich chuti a svých preferencí.
2 Hotovou šťávu slijte do lahví a sterilujte jako u jablečného moštu.

 


Jeřabinová šťáva

  • jeřabiny
  • cukr
  • voda
  • drtič a lis na ovoce
  • skleněné lahve
  • hrnec
1 Jeřabiny rozdrťte nebo umelte, zalijte vodou v poměru 300 ml vody na 1 kg drcených plodů a nechte asi 12 hodin uležet. Potom šťávu přeceďte přes plátno. Získanou šťávu zřeďte vodou v poměru 1:1 a přislaďte cukrem – 150 g cukru na 1 litr šťávy.
2 Jeřabinovou šťávu také můžete smíchat s jablečným moštem – poměr zvolte podle chuti. Hotovou šťávu slijte do lahví a sterilujte jako u jablečného moštu (viz recept 34).

 


Mošt z hroznů

  • hroznové víno
  • lis na ovoce
  • skleněné lahve
  • hrnec

1 Bobule hroznového vína otrhejte, dobře omyjte a rozmačkejte. Vylisujte šťávu a nechte usadit kal. Čistý mošt sceďte přes plátno.
2 Naplňte do skleněných lahví a sterilujte jako u jablečného moštu (viz recept 34).

 


Mošt s aronií

  • plody aronie
  • jablka
  • drtič a lis na ovoce
  • skleněné lahve
  • hrnec

1 Mošt z bobulí aronie získáte stejně, jako z hroznového vína (viz recept 37). Můžete jej pít čistý, nebo ho – pro lahodnější chuť – smíchat s moštem jablečným, a to v poměru asi 3 díly jablečného moštu a 1 díl šťávy z aronie.
2 Naplňte do skleněných lahví a sterilujte jako u jablečného moštu (viz recept 34).

 


Švestkový mošt

  • švestky
  • cukr
  • kyselina citronová
  • drtič a lis na ovoce
  • skleněné lahve
  • hrnec

1 Při přípravě švestkového moštu smíchejte šťávu získanou z rozdrcených a vylisovaných švestek s cukrem a kyselinou citronovou – a to v poměru 2,5 kg cukru a 10 g kyseliny citronové na 10 litrů šťávy. Zahřejte ji a nechte přejít varem, aby se cukr rozpustil.
2 Poté šťávu naplňte do skleněných lahví a sterilujte jako u jablečného moštu (viz recept 34).

 


Jablečný mošt s červenou řepou

  • červená řepa
  • jablka
  • drtič a lis na ovoce
  • odšťavňovač
  • skleněné lahve
  • hrnec

1 Máte-li rádi červenou řepu, smíchejte šťávu z ní (získanou s pomocí odšťavňovače) s jablečným moštem. Ideální je kombinace 1 díl řepné šťávy a 4 díly jablečného moštu. Takto získaný nápoj již není nutné přislazovat.
2 Pokud chcete šťávu sterilovat v lahvích, postupujte jako u jablečného moštu (viz recept 34).

 


Foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek