Přírodní elixír s krásnou barvou

Důvodů, proč jíst červenou řepu, je mnoho – má nejen výbornou chuť, ale také skvělé účinky na zdraví. Proto ji nezapomeňte pravidelně zařazovat do svého jídelníčku.

Hummus s červenou řepou

Doba přípravy: 70 minut

Počet porcí: 4

 

  • 440 g vařené cizrny
  • 250 g červené řepy
  • 1 lžíce mletého římského kmínu
  • 1 citron
  • 3 stroužky česneku
  • 60 g tahini
  • 35 ml olivového oleje
  • sůl, pepř

 

1 Řepu pečte zabalenou v alobalu s trochou olivového oleje a soli v troubě předehřáté na 190 °C (asi 1 hodinu) do měkka. Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a spolu s uvařenou cizrnou dejte do mixéru.

2 Přidejte strouhanou citronovou kůru z celého a šťávu z poloviny citronu, římský kmín, prolisovaný česnek, tahini, olivový olej, pepř a sůl. Rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem. Nechte alespoň půl hodiny odležet v lednici. Podávejte na čerstvém pečivu.

 

 

Polévka z červené řepy s kokosovým mlékem

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 8

 

  • 6 kusů červené řepy
  • rostlinný olej
  • 1 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • kousek zázvoru
  • 2 jablka
  • 1 lžička kurkumy
  • sůl, pepř
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 250 ml kokosového mléka
  • cizrna nebo krutonky k podávání

 

1 Očištěnou oloupanou řepu nakrájenou na čtvrtky osolte, pokapejte olejem a pečte asi 20 minut do měkka v troubě předehřáté na 180 °C. V pánvi rozpusťte lžíci másla, přidejte nakrájený česnek, oloupaná a nakrájená jablka, oloupaný a nastrouhaný zázvor, kurkumu, trochu soli a pepře.

2 Po chvíli do pánve přidejte také upečenou řepu a zeleninový vývar a nechte vařit asi 10 minut. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte kokosové mléko a podle potřeby dochuťte solí nebo pepřem. Podávejte s uvařenou a krátce orestovanou cizrnou nebo opečenými krutonky z bílého pečiva.

 

 

Rizoto s červenou řepou a parmazánem

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 4

 

  • 100 ml olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 2 pórky
  • 1 stroužek česneku
  • 500 g rýže na rizoto
  • 350 ml suchého bílého vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 uvařené červené řepy
  • 80 g strouhaného parmazánu
  • sůl, pepř
  • zelené bylinky
  • vlašské ořechy

 

1 Cibuli, česnek a pórek nakrájejte najemno. Jednu uvařenou červenou řepu nakrájejte na drobné kostičky a druhou rozmixujte na pyré. Cibuli a pórek osmahněte ve větší pánvi na olivovém oleji, přisypte rýži, zalijte bílým vínem a promíchejte.

2 Pomalu vařte, občas zamíchejte a když se víno odpaří, začněte postupně přidávat vývar a vařte, dokud není rýže poloměkká. Pak přidejte připravenou červenou řepu, promíchejte a vařte doměkka. Nakonec vmíchejte nastrouhaný parmazán, podle chuti dosolte a opepřete. Podávejte s nasekanými vlašskými ořechy a zelenými bylinkami.

 

 

 

 

 


Foto: Shutterstock

Další články

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Můžete si s nimi vyzdobit květinové záhony na zahradě, terasu či balkon zkrášlí begonie v truhlících a doma v bytě vás potěší krásné květy pokojovek. Podívejte se, z jakých druhů můžete vybírat.

Celý článek

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Hrát loutkové divadlo začala Hanka Čížková už v osmi letech. Ještě více ji ale o několik let později zaujalo vyřezávání loutek ze dřeva. Jako řezbářka a loutkářka pak pracovala v plzeňském Divadle ALFA nebo v Loutkovém filmu ve Studiu Jiřího Trnky v Praze. Před lety založila vlastní autorské divadlo Divadýlko HáČek. Loutky ji tak provázejí po celý profesní život.

Celý článek