Polévky na zahřátí

Poctivé polévky na zahřátí

Česnečka se sýrem

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 4

  • 1 lžíce oleje (nebo sádla)
  • 1 cibule
  • 1–2 paličky česneku
  • 1 l vývaru
  • 4 brambory
  • sůl, pepř
  • drcený kmín
  • majoránka
  • chlebové krutony
  • tvrdý sýr

1 V hrnci rozpalte olej (nebo sádlo) a orestujte na něm nadrobno nasekanou cibuli a česnek. Zalijte 1 l zeleninového nebo masového vývaru, přidejte na kostičky nakrájené brambory, drcený kmín, majoránku, sůl a pepř podle chuti a vařte do změknutí brambor. Na závěr můžete ještě do polévky přidat prolisovaný česnek.

2 Při podávání vložte do talíře nejprve opečené chlebové krutony a tvrdý sýr nakrájený na kostičky a zalijte je horkou polévkou.

 

 

 

Zelňačka s klobásou a houbami

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 4

 

  • 1 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 2-3 lžičky mleté sladké papriky
  • 400 g kysaného zelí
  • 1,25 l vody
  • 3 brambory
  • 100 g hub (čerstvých nebo hrst sušených)
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 g pikantní klobásy
  • sůl
  • mletý pepř
  • zakysaná smetana
  • zelená petrželka

1 Nakrájenou cibuli osmahněte na oleji, poprašte paprikou a promíchejte. Zelí pokrájejte přidejte k cibuli, zalijeme vodou a vařte. Houby pokrájejte (sušené předem namočte). Oloupané brambory nakrájejte na kostičky a spolu s houbami je přidejte do polévky.

2 Sádlo rozpusťte v kastrůlku, zaprašte moukou a za stálého míchání připravte jíšku. Nechte ji zchladnout. Oloupanou klobásu nakrájejte na kolečka. Zchladlou jíšku vmíchejte do polévky, dobře promíchejte a povařte ještě 15–20 minut. Nakonec přidejte kolečka klobásy, osolte a opepřete. Na talířích přidejte do polévky trochu zakysané smetany a posypte ji petrželkou.

 

 

 

Babiččina kulajda

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4

 

  • 60 g sušených hub
  • 2 lžíce másla
  • 3 brambory
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml zakysané smetany
  • 5 lžic hladké mouky
  • 4 vejce natvrdo
  • sůl
  • ocet

1 V hrnci na másle krátce osmahněte předem namočené a vyždímané houby, zalijte 1 l vody, přidejte na kostky nakrájené brambory, nové koření, bobkový list a pepř osolte a vařte, dokud houby a brambory nezměknou. Koření pak z polévky vyjměte. Kopr nasekejte najemno, vsypeme do polévky, vmíchejte smetanu s rozkvedlanou hladkou moukou a za stálého míchání polévku vařte, dokud nezhoustne.

2 Vejce uvařte natvrdo. Kulajdu dochuťte solí a troškou octa. Porce polévky podávejte ozdobené plátky uvařeného vejce a čerstvým koprem.

 

 

 

Polévka z bílých fazolí

Doba přípravy: 80 minut + přes noc

Počet porcí: 4

 

  • 200 g bílých fazolí
  • 100 g uzeného masa
  • 1 mrkev
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sádla
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 lžička majoránky
  • sůl, pepř

1 Fazole přes noc namočte a pak propláchněte. Uzené maso, cibuli, mrkev a brambory nakrájejte na kostičky, česnek prolisujte. V hrnci rozehřejte sádlo a nechte na něm zpěnit cibuli. Přisypte mrkev a brambory a společně orestujte. Přidejte uzené maso, bobkové listy, nové koření, fazole, česnek a zalijte horkým vývarem tak, aby bylo vše ponořené.

2 Vaříme, dokud nejsou fazole měkké. Nakonec přimíchejte majoránku a podle chuti polévku osolte a opepřete.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Ozdobná koule s tújí

Ozdobná koule s tújí

Nevíte, co s ostříhanými větvičkami tújí? Použijte je k výrobě této jednoduché dekorace. Budete ji mít hotovou za chvilku a může vám zdobit stůl celou zimu.

Celý článek

​ Krabičky na karty

​ Krabičky na karty

Pěkná dřevěná krabička se může stát vděčným dárkem, zejména pokud ji vlastnoručně vyzdobíte a vytvoříte tak jedinečný kousek. Může sloužit třeba jako úschovna na karty.

Celý článek

Hruškové mlsání

Hruškové mlsání

Dopřejte si sladkou tečku za podzimním menu v podobě hruškového koláče, muffinu nebo slaďoučké pečené hrušky. Určitě si trochu toho ovocného mlsání zasloužíte!

Celý článek

Brambory na slano i na sladko

Brambory na slano i na sladko

Jídla z brambor se nikdy neomrzí. Vyzkoušejte tradiční a osvědčené recepty, které přijdou chuti nejen na podzim. Co takhle švestkové knedlíky, bramborový guláš nebo bramboráčky se slaninou?

Celý článek

Přečtěte si

Na statku v České Kanadě

Na statku v České Kanadě

www.chatar-chalupar.cz

Projíždíte-li Radíkovem, nemůžete si nevšimnout krásně opraveného statku se zdobenými zelenobílými vraty. Srdce každého milovníka dobře udělaných rekonstrukcí však zaplesá i uvnitř.

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

www.peknebydleni.cz

Zdálo by se, že u bydlení nás už nic nemůže překvapit. Mění se sice technologie konstrukcí, vyvíjí se životní styl, zdokonalují se domácí spotřebiče, ale podstata zůstává stejná, stále potřebujeme prostory pro spaní, hygienu, vaření a stolování, odpočinek a vzájemnou komunikaci. Ale všechno může vypadat i jinak…