Poklady ukryté na zimu
Babiččiny nakládané švestky
Doba přípravy: 2 hodiny
- 1 kg švestek
- 200 ml bílého vína
- 600 ml octa
- 5 hřebíčků
- 1 kus skořice
- 250 g cukru
1 Víno svařte v hrnci s octem a kořením a do horkého nálevu vložte vypeckované švestky. nechte je v nálevu máčet tak dlouho, dokud nepustí šťávu. Pak je sítem vyndejte, do nálevu vsypte cukr, zahřejte a vařte, dokud tekutina trochu nezhoustne.
2 Vraťte do nálevu švestky a nechte vše vystydnout. Pak směs opět zahřejte a horké naložené švestky naplňte do čistých sklenic a uzavřete. Hodí se i jako příloha k masu a zvěřině.
Švestková povidla s jablky
Doba přípravy: 3,5 hodiny + přes noc
- 2 kg švestek
- 1 kg jablek
- 1,5 kg cukru
- 200 ml octa
1 Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky, švestky přepulte a vypeckujte. Ovoce dejte do hrnce, zasypte cukrem a nechte přes noc (nebo 24 hodin) pustit šťávu. Pak vše zahřejte, přidejte ocet a nechte za občasného míchání asi 1 hodinu vařit, dokud se ovoce zcela nerozvaří.
2 Pak teplotu snižte a vařte ještě asi 2 hodiny, dokud povidla nezhoustnou. Ještě horká je naplňte do skleniček a uzavřete.
Ostružinový džem
Doba přípravy: 45 minut
- 1,5 kg ostružin
- 500–800 g cukru
1 Ostružiny operte a rozmixujte dohladka. Pak směs propasírujte, přidejte cukr (dávkujte ho podle sladkosti plodů). Promíchejte a nechte odstát několik hodin nebo noc, aby se cukr částečně rozpustil.
2 Druhý den směs v širokém kastrolu zahřejte, vařte a míchejte, dokud nebude dostatečně hustý (kápněte trochu džemu na zkoušku na vychlazený talířek). Horký jej naplňte do sklenic a uzavřete.
Jablečný džem se zázvorem
Doba přípravy: 45 minut
- 2 kg jablek
- 1 kg cukru
- 2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce citronové šťávy
1 Jablka omyjte, ale neloupejte ani nezbavujte jádřinců. Pokrájejte je na kusy, dejte do hrnce a mírně podlijte vodou. Přiklopte, nechte je rozvařit na kaši a tu propasírujte přes síto. Vraťte ji do hrnce, přidejte cukr, citronovou šťávu a zázvor a vařte do zhoustnutí.
2 Když má džem požadovanou konzistenci (vyzkoušejte na talířku), naplňte ho ještě horký do sklenic a uzavřete.