Poklady ukryté na zimu

Pokud nevíte, co s letošní úrodou, vytvořte si z ní dobroty, které vám v zimě přijdou k chuti.

Babiččiny nakládané švestky

Doba přípravy: 2 hodiny

  • 1 kg švestek
  • 200 ml bílého vína
  • 600 ml octa
  • 5 hřebíčků
  • 1 kus skořice
  • 250 g cukru

 

1 Víno svařte v hrnci s octem a kořením a do horkého nálevu vložte vypeckované švestky. nechte je v nálevu máčet tak dlouho, dokud nepustí šťávu. Pak je sítem vyndejte, do nálevu vsypte cukr, zahřejte a vařte, dokud tekutina trochu nezhoustne.

2 Vraťte do nálevu švestky a nechte vše vystydnout. Pak směs opět zahřejte a horké naložené švestky naplňte do čistých sklenic a uzavřete. Hodí se i jako příloha k masu a zvěřině.

 

Švestková povidla s jablky

Doba přípravy: 3,5 hodiny + přes noc

  • 2 kg švestek
  • 1 kg jablek
  • 1,5 kg cukru
  • 200 ml octa

 

1 Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky, švestky přepulte a vypeckujte. Ovoce dejte do hrnce, zasypte cukrem a nechte přes noc (nebo 24 hodin) pustit šťávu. Pak vše zahřejte, přidejte ocet a nechte za občasného míchání asi 1 hodinu vařit, dokud se ovoce zcela nerozvaří.

2 Pak teplotu snižte a vařte ještě asi 2 hodiny, dokud povidla nezhoustnou. Ještě horká je naplňte do skleniček a uzavřete.

 

Ostružinový džem

Doba přípravy: 45 minut

  • 1,5 kg ostružin
  • 500–800 g cukru

 

1 Ostružiny operte a rozmixujte dohladka. Pak směs propasírujte, přidejte cukr (dávkujte ho podle sladkosti plodů). Promíchejte a nechte odstát několik hodin nebo noc, aby se cukr částečně rozpustil.

2 Druhý den směs v širokém kastrolu zahřejte, vařte a míchejte, dokud nebude dostatečně hustý (kápněte trochu džemu na zkoušku na vychlazený talířek). Horký jej naplňte do sklenic a uzavřete.

 

 

Jablečný džem se zázvorem

Doba přípravy: 45 minut

  • 2 kg jablek
  • 1 kg cukru
  • 2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce citronové šťávy

 

1 Jablka omyjte, ale neloupejte ani nezbavujte jádřinců. Pokrájejte je na kusy, dejte do hrnce a mírně podlijte vodou. Přiklopte, nechte je rozvařit na kaši a tu propasírujte přes síto. Vraťte ji do hrnce, přidejte cukr, citronovou šťávu a zázvor a vařte do zhoustnutí.

2 Když má džem požadovanou konzistenci (vyzkoušejte na talířku), naplňte ho ještě horký do sklenic a uzavřete.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Originální kytičkové náušnice

Originální kytičkové náušnice

Vytvořte si originální háčkovaný šperk. Uháčkovat kytičku zvládne i úplný začátečník a proměnit ji v náušnici, je otázkou chvilky. Radost pak může dělat vám nebo vašim blízkým.

Celý článek