Poklady ukryté na zimu

Pokud nevíte, co s letošní úrodou, vytvořte si z ní dobroty, které vám v zimě přijdou k chuti.

Babiččiny nakládané švestky

Doba přípravy: 2 hodiny

  • 1 kg švestek
  • 200 ml bílého vína
  • 600 ml octa
  • 5 hřebíčků
  • 1 kus skořice
  • 250 g cukru

 

1 Víno svařte v hrnci s octem a kořením a do horkého nálevu vložte vypeckované švestky. nechte je v nálevu máčet tak dlouho, dokud nepustí šťávu. Pak je sítem vyndejte, do nálevu vsypte cukr, zahřejte a vařte, dokud tekutina trochu nezhoustne.

2 Vraťte do nálevu švestky a nechte vše vystydnout. Pak směs opět zahřejte a horké naložené švestky naplňte do čistých sklenic a uzavřete. Hodí se i jako příloha k masu a zvěřině.

 

Švestková povidla s jablky

Doba přípravy: 3,5 hodiny + přes noc

  • 2 kg švestek
  • 1 kg jablek
  • 1,5 kg cukru
  • 200 ml octa

 

1 Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky, švestky přepulte a vypeckujte. Ovoce dejte do hrnce, zasypte cukrem a nechte přes noc (nebo 24 hodin) pustit šťávu. Pak vše zahřejte, přidejte ocet a nechte za občasného míchání asi 1 hodinu vařit, dokud se ovoce zcela nerozvaří.

2 Pak teplotu snižte a vařte ještě asi 2 hodiny, dokud povidla nezhoustnou. Ještě horká je naplňte do skleniček a uzavřete.

 

Ostružinový džem

Doba přípravy: 45 minut

  • 1,5 kg ostružin
  • 500–800 g cukru

 

1 Ostružiny operte a rozmixujte dohladka. Pak směs propasírujte, přidejte cukr (dávkujte ho podle sladkosti plodů). Promíchejte a nechte odstát několik hodin nebo noc, aby se cukr částečně rozpustil.

2 Druhý den směs v širokém kastrolu zahřejte, vařte a míchejte, dokud nebude dostatečně hustý (kápněte trochu džemu na zkoušku na vychlazený talířek). Horký jej naplňte do sklenic a uzavřete.

 

 

Jablečný džem se zázvorem

Doba přípravy: 45 minut

  • 2 kg jablek
  • 1 kg cukru
  • 2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce citronové šťávy

 

1 Jablka omyjte, ale neloupejte ani nezbavujte jádřinců. Pokrájejte je na kusy, dejte do hrnce a mírně podlijte vodou. Přiklopte, nechte je rozvařit na kaši a tu propasírujte přes síto. Vraťte ji do hrnce, přidejte cukr, citronovou šťávu a zázvor a vařte do zhoustnutí.

2 Když má džem požadovanou konzistenci (vyzkoušejte na talířku), naplňte ho ještě horký do sklenic a uzavřete.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek