Podzimní menu

Máte doma čerstvé houby, dýně a další podzimní dobroty? Připravte si z nich skvělé zdravé menu. Co třeba připravit si poctivou domácí bramboračku nebo tousty s pečenou dýní.

Domácí bramboračka s hříbky

  • 6 brambor
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 250 g hříbků
  • 1–2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • špetka drceného kmínu
  • špetka majoránky
  • zelená petrželová nať
  • 2 + 3 lžíce sádla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • zeleninový vývar

 

Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky, očištěné houby, oloupanou cibuli a mrkev rovněž nakrájejte na kostičky. V hrnci rozpusťte 2 lžíce sádla a dejte na něj opékat nakrájenou cibuli. Po chvilce přidejte mrkev a houby. Opékejte asi pět minut. Dochuťte prolisovaným česnekem. Přidejte nakrájené brambory a směs osolte, opepřete a okmínujte. Zalijte zeleninovým vývarem, aby byly všechny suroviny ponořené. Vařte, dokud nebudou brambory téměř měkké. V malém hrnci rozpusťte 3 lžíce sádla a vsypte 3 lžíce mouky. Usmažte jíšku, vlijte ji do bramboračky a provařte 10 minut. Dochuťte sušenou majoránkou a podávejte polévku posypanou nasekanou čerstvou petrželkou.

 

 

Tousty s dýní a kozím sýrem

  • 1 menší dýně
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • sůl, pepř
  • francouzská bageta
  • čerstvý tymián
  • vlašské ořechy nebo loupaná dýňová semínka

 

Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni oloupejte, zbavte semen a nakrájejte na kostičky. Rozložte ji na plech potažený pečicím papírem, pokapejte olivovým a medem, osolte a opepřete. Vložte plech do trouby a pečte 15–20 minut, dokud dýně nezměkne. Vyjměte z trouby a nechte trochu vychladnout. Nakrájené plátky bagety nasucho opečte na pánvi, potřete je kozím sýrem a poklaďte pečenou dýní. Posypte nasekanými vlašskými ořechy nebo loupanými dýňovými semínky a lístečky čerstvého tymiánu. Ihned podávejte.

 

 

Salát s fíky a sýrem feta

  • čerstvý listový salát nebo rukola
  • čerstvé ostružiny
  • čerstvé fíky (nebo vyzrálé švestky)
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • loupaná dýňová semínka nebo vlašské ořechy
  • čerstvý kozí sýr nebo sýr feta

Na zálivku:

  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce medu

 

Omyté a osušené salátové listy naaranžujte na talíř, poklaďte kousky sýra, pokrájenými fíky a čerstvými ostružinami, posypejte loupanými dýňovými semínky, zakápněte zálivkou připravenou z balzamikového octa, dijonské hořčice a medu a můžete servírovat.

 

Horký cider

  • 1 litr jablečného cideru
  • 6 lžic kvalitního rumu
  • 1 kousek celé skořice
  • 1 badyán
  • 6 hřebíčků
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • jablka k podávání

 

Do kastrůlku nalijte cider, přidejte koření a cukr a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte trochu vychladnout, přilijte rum a zamíchejte. Podávejte ve skleněném šálku, do kterého vložíte plátek čerstvého jablka.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek