Kuřecí delikatesy

Příprava kuřecího masa na grilu je rychlá a snadná. Vyzkoušejte naše recepty a připravte si dobroty plné chutí a vůní. Nezapomeňte ani na vitaminy v podobě čerstvé zeleniny.

Marinované špízy po marocku

  • 6 kuřecích prsou
  • 2 velké sladké papriky

Na marinádu:

  • 200 ml panenského olivového oleje
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 3 stroužky česneku, prolisované
  • ¾ lžičky mletého zázvoru

Na zálivku:

  • tenké proužky kůry z ½ citronu
  • 60 ml citronové šťávy
  • 1 lžíce soli
  • 60 ml olivového oleje + 3 lžíce navíc
  • 2 lžíce najemno nasekané hladkolisté petrželky
  • 1 lžíce limetkové šťávy

1 V misce smíchejte olivový olej, tymián, papriku, petrželku, koriandr, římský kmín, česnek a zázvor. Přidejte kuřecí maso nakrájené na kostičky a promíchejte. Misku přikryjte potravinářskou fólií a dejte ho aspoň na 6 hodin do lednice marinovat. Před opékáním ho nechte aspoň 20 minut při pokojové teplotě. Sladkou papriku zbavte semen a nakrájejte na větší čtverečky.

2 Proužky kůry, citronovou šťávu a sůl dejte do kastrůlku a chvíli povařte, aby kůra změkla. Slijte a kůru přesuňte do malé misky. Přidejte olivový olej, petrželku, limetkovou šťávu a prošlehejte. Maso a papriku střídavě napíchejte na kovové jehly nebo předem namočené špejle a grilujte na rozpáleném grilu 5–8 minut. Před podáváním potřete připravenou zálivkou.

 


Grilovaná kuřecí prsa na rozmarýnu

  • 4 kuřecí prsa
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 80 ml olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

1 Citronovou šťávu, v misce smíchejte s podrceným rozmarýnem a olivovým olejem. Kuřecí prsa vložte do misky, přelijte marinádou a maso v ní několikrát otočte. Ochuťte solí a pepřem, dejte do lednice a přes noc nechte marinovat.

2 Gril rozpalte a prsa na něm opékejte asi 5–8 minut po obou stranách. Podávejte například s bramborem a zeleninovým salátem.

 


Salát s kuřecím masem a bazalkovým pestem

  • 2 kuřecí řízky
  • olivový olej
  • 1 česnek
  • sůl, pepř
  • směs listových salátů
  • cherry rajčátka
  • citronová šťáva
  • bazalkové pesto
  • sýr feta

1 Kuřecí maso vložte do marinády připravené z olivového oleje, prolisovaného česneku, soli a mletého pepře a nechte v lednici aspoň 2 hodiny marinovat. Pak ho opečte asi 6 minut na rozpáleném grilu a nakrájejte na kousky.

2 Na talíře dejte směs listových salátů, přidejte nakrájená cherry rajčátka a grilované maso. Každou porci pokapejte citronovou šťávou a bazalkovým pestem a posypte rozdrobeným sýrem feta.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Přímořská inspirace

Přímořská inspirace

Žijeme sice ve vnitrozemí a neosvěžuje nás vánek s vůní moře, správným výběrem doplňků a rostlin si však můžeme vytvořit prázdninovou atmosféru i na své zahradě či terase.

Celý článek

Odlévané svícny

Odlévané svícny

Při výrobě svícnů připomínajících zvětralý kámen vám mohou posloužit různé kuchyňské pomůcky – třeba forma na pečení dortů nebo kelímky od větších jogurtů.

Celý článek

Sladké meruňkobraní

Sladké meruňkobraní

Dny, kdy dozrávají meruňky, patří k těm nejteplejším v roce. Vychutnejte si je třeba jako osvěžující sorbet, lahodný nápoj nebo sladkou svačinku k odpolední kávě.

Celý článek

Přečtěte si

Altán na velké zahradě

Altán na velké zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Posezení na zahradě může mít mnoho tváří – od nejjednoduššího altánku až po částečně či zcela zděnou stavbu ve stylu bungalovu. Taková stavba sluší především větším zahradám.