Poctivé polévky

Rádi si pochutnáte na poctivé zeleninové polévce připravené tak, jak ji dělávala vaše babička? V zimě přijde vhod i jako vydatnější svačina nebo jako lehčí večeře.

Květákovo-bramborový krém

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 6

  • 80 g másla nebo rostlinného tuku
  • 500 g brambor
  • 300 g květáku
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 400 ml smetany na vaření
  • sůl
  • opečené krutony a zelená petrželka k podávání

 

1 Důkladně propláchnutý květák rozdělte na růžičky a nakrájejte nadrobno. Oloupané brambory nakrájejte na kostičky. V kastrolu rozehřejete máslo nebo rostlinný tuk a krátce na něm opečte nejprve brambory. Přidejte nakrájený květák a společně za stálého míchání orestujte. Přilijte 1,5 l zeleninového vývaru, osolte a přiveďte k varu.

2 Když zelenina změkne, přidejte smetanu a dobře promíchejte. Hotovou polévku rozmixujte ponorným mixérem, krátce ji ještě povařte a na závěr podle potřeby dosolte. Podávejte s opečenými krutony z bílého pečiva a nasekanou zelenou petrželkou.

 

 

 

Zimní mrkvová polévka

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 4

  • 1/2 větší bulvy celeru
  • 250 g mrkve
  • 50 g zakysané smetany
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • sůl, pepř
  • zakysaná smetana k podávání

 

1 Mrkev a celer oloupejte, nakrájejte na kousky, zalijte v hrnci 1,5 l vody, osolte a vařte asi 30 minut do změknutí. Nechte lehce vychladnout a pak tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.

2 Vmíchejte zakysanou smetanu, med, zázvor a koriandr a podle chuti osolte a opepřete. Polévku podávejte se lžící zakysané smetany.

 

 

Hrachová polévka s mrkví

Doba přípravy: 30 minut + 2 hodiny

Počet porcí: 6

  • 200 g žlutého hrachu
  • 2 střední mrkve
  • 1 větší brambora
  • 40 g másla
  • 1 cibule
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíce majoránky
  • 4 stroužky česneku
  • bylinky k podávání
  • sůl, pepř

 

1 Hrách nechte asi 2 hodiny namočený v 1 l vody a poté ho v té samé vodě uvařte doměkka. V jiném hrnci orestujte na másle nakrájenou cibuli, přidejte bramboru nakrájenou na drobné kostičky a nahrubo nastrouhanou mrkev a krátce opečte. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte, dokud není zelenina měkká.

2 Polovinu uvařeného hrachu přidejte do polévky vcelku, druhou polovinu rozmixujte a rovněž ho vmíchejte do polévky. Dochuťte prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem. nechte ještě chvíli povařit. Podávejte s nasekanými zelenými bylinkami (pažitkou, petrželkou, koprem apod.).

 


Foto: Shutterstock

Další články

Rozkvetlá sakura

Rozkvetlá sakura

Baví vás práce s papírem? Z růžového krepového papíru si můžete celkem snadno vyrobit rozkvetlou větvičku sakury a přenést si tak domů něžnou jarní atmosféru.

Celý článek

Svíčka jako dekorace

Svíčka jako dekorace

Můžete je použít jako originální, vlastnoručně vyrobený dárek, nebo si s nimi zkrášlit vlastní interiér. Vytvořte si dekorativní svíčky zdobené sušenými květinami.

Celý článek

Renovovaný srdíčkový závěs

Renovovaný srdíčkový závěs

Některé starší dekorace se časem okoukají, tak proč jim nedat nový vzhled? Zrenovujte je s námi pomocí ubrousků, akrylových barev a plastických motivů. Podívejte se, jak na to.

Celý článek

Přečtěte si

Podlahy se vzhledem dřeva

Podlahy se vzhledem dřeva

www.chatar-chalupar.cz

Kvalitní podlaha je základ každého interiéru, kritéria jejího výběru má ale každý trochu odlišná. Zatímco někdo vychází z objektivních požadavků na odolnost povrchu, jiný dává přednost svým pocitům.

ZAHRADNÍ kuchyně vašich snů

ZAHRADNÍ kuchyně vašich snů

www.floranazahrade.cz

Už delší čas toužíte po letním vaření ve speciálním zahradním domku, honí se vám hlavou spousta otázek, ale na konzultaci s architektem ještě nedošlo? Nevadí, vyzpovídali jsme zkušeného odborníka za vás.