Poctivé polévky

Rádi si pochutnáte na poctivé zeleninové polévce připravené tak, jak ji dělávala vaše babička? V zimě přijde vhod i jako vydatnější svačina nebo jako lehčí večeře.

Květákovo-bramborový krém

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 6

  • 80 g másla nebo rostlinného tuku
  • 500 g brambor
  • 300 g květáku
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 400 ml smetany na vaření
  • sůl
  • opečené krutony a zelená petrželka k podávání

 

1 Důkladně propláchnutý květák rozdělte na růžičky a nakrájejte nadrobno. Oloupané brambory nakrájejte na kostičky. V kastrolu rozehřejete máslo nebo rostlinný tuk a krátce na něm opečte nejprve brambory. Přidejte nakrájený květák a společně za stálého míchání orestujte. Přilijte 1,5 l zeleninového vývaru, osolte a přiveďte k varu.

2 Když zelenina změkne, přidejte smetanu a dobře promíchejte. Hotovou polévku rozmixujte ponorným mixérem, krátce ji ještě povařte a na závěr podle potřeby dosolte. Podávejte s opečenými krutony z bílého pečiva a nasekanou zelenou petrželkou.

 

 

 

Zimní mrkvová polévka

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 4

  • 1/2 větší bulvy celeru
  • 250 g mrkve
  • 50 g zakysané smetany
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • sůl, pepř
  • zakysaná smetana k podávání

 

1 Mrkev a celer oloupejte, nakrájejte na kousky, zalijte v hrnci 1,5 l vody, osolte a vařte asi 30 minut do změknutí. Nechte lehce vychladnout a pak tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.

2 Vmíchejte zakysanou smetanu, med, zázvor a koriandr a podle chuti osolte a opepřete. Polévku podávejte se lžící zakysané smetany.

 

 

Hrachová polévka s mrkví

Doba přípravy: 30 minut + 2 hodiny

Počet porcí: 6

  • 200 g žlutého hrachu
  • 2 střední mrkve
  • 1 větší brambora
  • 40 g másla
  • 1 cibule
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíce majoránky
  • 4 stroužky česneku
  • bylinky k podávání
  • sůl, pepř

 

1 Hrách nechte asi 2 hodiny namočený v 1 l vody a poté ho v té samé vodě uvařte doměkka. V jiném hrnci orestujte na másle nakrájenou cibuli, přidejte bramboru nakrájenou na drobné kostičky a nahrubo nastrouhanou mrkev a krátce opečte. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte, dokud není zelenina měkká.

2 Polovinu uvařeného hrachu přidejte do polévky vcelku, druhou polovinu rozmixujte a rovněž ho vmíchejte do polévky. Dochuťte prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem. nechte ještě chvíli povařit. Podávejte s nasekanými zelenými bylinkami (pažitkou, petrželkou, koprem apod.).

 


Foto: Shutterstock

Další články

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek

3 tipy pro DIY venkovní posezení

3 tipy pro DIY venkovní posezení

Venkovní sezóna je v plném proudu a nabízí možnost posezení na zahradě či terase. Nemusíte ale utratit spoustu peněz za nový zahradní nábytek. Připravili jsme pro vás tipy, jak si ho levně a svépomocí vyrobit nebo zrenovovat a dopřát si příjemné chvíle relaxace.

Celý článek