Poctivé polévky

Rádi si pochutnáte na poctivé zeleninové polévce připravené tak, jak ji dělávala vaše babička? V zimě přijde vhod i jako vydatnější svačina nebo jako lehčí večeře.

Květákovo-bramborový krém

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 6

  • 80 g másla nebo rostlinného tuku
  • 500 g brambor
  • 300 g květáku
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 400 ml smetany na vaření
  • sůl
  • opečené krutony a zelená petrželka k podávání

 

1 Důkladně propláchnutý květák rozdělte na růžičky a nakrájejte nadrobno. Oloupané brambory nakrájejte na kostičky. V kastrolu rozehřejete máslo nebo rostlinný tuk a krátce na něm opečte nejprve brambory. Přidejte nakrájený květák a společně za stálého míchání orestujte. Přilijte 1,5 l zeleninového vývaru, osolte a přiveďte k varu.

2 Když zelenina změkne, přidejte smetanu a dobře promíchejte. Hotovou polévku rozmixujte ponorným mixérem, krátce ji ještě povařte a na závěr podle potřeby dosolte. Podávejte s opečenými krutony z bílého pečiva a nasekanou zelenou petrželkou.

 

 

 

Zimní mrkvová polévka

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 4

  • 1/2 větší bulvy celeru
  • 250 g mrkve
  • 50 g zakysané smetany
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • sůl, pepř
  • zakysaná smetana k podávání

 

1 Mrkev a celer oloupejte, nakrájejte na kousky, zalijte v hrnci 1,5 l vody, osolte a vařte asi 30 minut do změknutí. Nechte lehce vychladnout a pak tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.

2 Vmíchejte zakysanou smetanu, med, zázvor a koriandr a podle chuti osolte a opepřete. Polévku podávejte se lžící zakysané smetany.

 

 

Hrachová polévka s mrkví

Doba přípravy: 30 minut + 2 hodiny

Počet porcí: 6

  • 200 g žlutého hrachu
  • 2 střední mrkve
  • 1 větší brambora
  • 40 g másla
  • 1 cibule
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíce majoránky
  • 4 stroužky česneku
  • bylinky k podávání
  • sůl, pepř

 

1 Hrách nechte asi 2 hodiny namočený v 1 l vody a poté ho v té samé vodě uvařte doměkka. V jiném hrnci orestujte na másle nakrájenou cibuli, přidejte bramboru nakrájenou na drobné kostičky a nahrubo nastrouhanou mrkev a krátce opečte. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte, dokud není zelenina měkká.

2 Polovinu uvařeného hrachu přidejte do polévky vcelku, druhou polovinu rozmixujte a rovněž ho vmíchejte do polévky. Dochuťte prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem. nechte ještě chvíli povařit. Podávejte s nasekanými zelenými bylinkami (pažitkou, petrželkou, koprem apod.).

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek