Klasika ze švestek a jablek

Máme pro vás ještě jednu várku podzimních receptů, tentokrát pečeme klasicky.

Křehký švestkový koláč

Doba přípravy: 80 minut

Počet porcí: 6

Na těsto:

  • 160 g hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 140 g másla
  • 60 ml kysané smetany
  • 1 vejce na potření

Na náplň:

  • 600 g švestek
  • 70 g cukru
  • špetka skořice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry

 

1 Z mouky, cukru, soli, másla vytvořte prsty drobenku, přidejte kysanou smetanu a vypracujte pružné těsto. Zabalte ho do fólie a dejte vychladit aspoň na 20 minut do lednice. Vypeckované nakrájené švestky promíchejte v misce s cukrem, skořicí a citronovou kůrou a šťávou.

2 Vychlazené těsto rozválejte do tvaru kruhu a dejte ho na plech potažený pečicím papírem. Od středu kruhu pěkně vyskládejte na těsto připravené švestky. Okraje nechte volné, přeložte je přes krajní řadu švestek a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte asi 40–50 minut při 190 °C

 

 

Tvarohové knedlíky se švestkami

Doba přípravy: 50 minut

Počet porcí: 6

  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g dětské krupičky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • švestky
  • moučkový cukr
  • strouhaný tvaroh
  • máslo nebo smetana na přelití

 

1 Do mísy dejte měkký tvaroh, mouku, dětskou krupičku, špetku soli a vejce a vypracujte těsto. Rozdělte ho na 8 stejných dílů. Do každého zabalte vypeckovanou švestku a vytvarujte knedlík.

2 Vařte v osolené vodě, dokud knedlíky nevyplavou na hladinu. Podávejte posypané moučkovým cukrem a strouhaným tvarohem, přelité smetanou nebo rozpuštěným máslem.

 

 

Smažené jablečné kroužky

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 8

  • 180 g hladké mouky
  • 250 ml světlého 10° piva
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 5 jablek
  • olej na smažení
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

 

1 Z mouky, piva, žloutků a soli ušlehejte těsto a nechte ho 15 minut stát. Jablka oloupejte, ve středu vykrojte jádřinec a nakrájejte je na kroužky silné asi 1 cm. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a vmíchejte ho do těstíčka.

2 Jablečné kroužky obalujte v těstíčku, smažte je dozlatova na vyšší vrstvě rozpáleného oleje a osmažené nechte okapat na papírovém ubrousku. Pak je ještě teplé obalte v moučkovém cukru smíchaném se skořicí.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek

Bylinky proti jarní únavě

Bylinky proti jarní únavě

Cítíte se unavení a bez energie? Na vině může být málo odpočinku, špatné trávení i nedostatek vitaminů. S většinou těchto neduhů pomohou bylinky, jen stačí vědět které.

Celý článek