Podzimní mlsání

Vyberte si z vyzkoušených a osvědčených receptů.

Čokoládový chlebíček s hruškami

Doba přípravy: 80 minut

Počet porcí: 6

Na hrušky:

  • 4 malé hrušky
  • 750 ml vody
  • 150 g cukru
  • vanilkový cukr
  • citron

Na těsto:

  • 150 g hořké čokolády
  • 50 ml smetany
  • 120 g másla
  • 120 g cukru
  • 4 vejce
  • 80 g mandlové mouky
  • 40 g hladké mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce jedlé sody nebo prášku do pečiva
  • špetka soli

1 V hrnci zahřejte vodu s cukrem, šťávou z jednoho citronu a vanilkovým cukrem a připravte si sirup. Do něj vložte oloupané hrušky zbavené bubáků a 10 minut je na středním plameni povařte. Nechte vychladnout v sirupu.

2 V horké smetaně rozpusťte čokoládu, přelijte ji do mísy, vmíchejte máslo, cukr a vejce. V jiné misce smíchejte suché ingredience a zamíchejte je do čokoládové směsi. Do formy na chlebíček nalijte trochu těsta, rozmístěte do něj hrušky, kterým mírně seříznete spodek, aby stály, a zalijte je zbytkem těsta. Pečte asi 50 minut při 180 °C, před vyjmutím z formy nechte asi 15minut chladnout.

 

 

Pošírované hrušky s karamelem

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 6

  • 6 hrušek
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 l bílého vína
  • 4 lžíce cukru
  • 2 svitky skořice
  • 4 hřebíčky
  • 150 g cukru na karamel

 

1 Hrušky oloupejte a ponořte je do vody s citronovou šťávou, aby neztmavly. Víno svařte s kořením a cukrem, vložte do něj hrušky a na minimálním plameni je nechte táhnout asi 8–12 minut.

2 Cukr vsypte do nepřilnavé pánve, zahřejte a nechte za stálého míchání zkaramelizovat – přilijte po troškách vroucí vodu, abyste dosáhli požadované hustoty. Pošírované hrušky dejte na talíř, přelijte karamelem a podávejte.

 

 

Sušenky s jablky

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 6

  • 3 jablka
  • 1 a 1/2 šálku cukru
  • vanilkový cukr
  • 1/4 šálku mléka
  • 1 vejce
  • 1 šálek másla
  • 2 a 1/4 šálku hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka skořice
  • špetka soli

 

1 Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. V míse vyšlehejte máslo s cukrem, vejci a mlékem. V jiné míse smíchejte mouku se sodou, solí a skořicí a pak postupně zašlehejte suchou směs do mokré. Do těsta vmíchejte jablka.

2 Lžící nabírejte těsto a tvořte kopečky na plechu potaženém pečicím papírem. Pečte 10–12 minut při 175 °C.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek

Bylinky proti jarní únavě

Bylinky proti jarní únavě

Cítíte se unavení a bez energie? Na vině může být málo odpočinku, špatné trávení i nedostatek vitaminů. S většinou těchto neduhů pomohou bylinky, jen stačí vědět které.

Celý článek

Objevte kouzlo quillingu

Objevte kouzlo quillingu

Už jste někdy vyzkoušeli techniku, která využívá papírové proužky stočené do spirálek a dalších tvarů k vytváření půvabných objektů? Pokud ne, máte nyní možnost se s ní seznámit.

Celý článek

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Můžete si s nimi vyzdobit květinové záhony na zahradě, terasu či balkon zkrášlí begonie v truhlících a doma v bytě vás potěší krásné květy pokojovek. Podívejte se, z jakých druhů můžete vybírat.

Celý článek