Podzimní mlsání

Vyberte si z vyzkoušených a osvědčených receptů.

Čokoládový chlebíček s hruškami

Doba přípravy: 80 minut

Počet porcí: 6

Na hrušky:

  • 4 malé hrušky
  • 750 ml vody
  • 150 g cukru
  • vanilkový cukr
  • citron

Na těsto:

  • 150 g hořké čokolády
  • 50 ml smetany
  • 120 g másla
  • 120 g cukru
  • 4 vejce
  • 80 g mandlové mouky
  • 40 g hladké mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce jedlé sody nebo prášku do pečiva
  • špetka soli

1 V hrnci zahřejte vodu s cukrem, šťávou z jednoho citronu a vanilkovým cukrem a připravte si sirup. Do něj vložte oloupané hrušky zbavené bubáků a 10 minut je na středním plameni povařte. Nechte vychladnout v sirupu.

2 V horké smetaně rozpusťte čokoládu, přelijte ji do mísy, vmíchejte máslo, cukr a vejce. V jiné misce smíchejte suché ingredience a zamíchejte je do čokoládové směsi. Do formy na chlebíček nalijte trochu těsta, rozmístěte do něj hrušky, kterým mírně seříznete spodek, aby stály, a zalijte je zbytkem těsta. Pečte asi 50 minut při 180 °C, před vyjmutím z formy nechte asi 15minut chladnout.

 

 

Pošírované hrušky s karamelem

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 6

  • 6 hrušek
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 l bílého vína
  • 4 lžíce cukru
  • 2 svitky skořice
  • 4 hřebíčky
  • 150 g cukru na karamel

 

1 Hrušky oloupejte a ponořte je do vody s citronovou šťávou, aby neztmavly. Víno svařte s kořením a cukrem, vložte do něj hrušky a na minimálním plameni je nechte táhnout asi 8–12 minut.

2 Cukr vsypte do nepřilnavé pánve, zahřejte a nechte za stálého míchání zkaramelizovat – přilijte po troškách vroucí vodu, abyste dosáhli požadované hustoty. Pošírované hrušky dejte na talíř, přelijte karamelem a podávejte.

 

 

Sušenky s jablky

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 6

  • 3 jablka
  • 1 a 1/2 šálku cukru
  • vanilkový cukr
  • 1/4 šálku mléka
  • 1 vejce
  • 1 šálek másla
  • 2 a 1/4 šálku hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka skořice
  • špetka soli

 

1 Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. V míse vyšlehejte máslo s cukrem, vejci a mlékem. V jiné míse smíchejte mouku se sodou, solí a skořicí a pak postupně zašlehejte suchou směs do mokré. Do těsta vmíchejte jablka.

2 Lžící nabírejte těsto a tvořte kopečky na plechu potaženém pečicím papírem. Pečte 10–12 minut při 175 °C.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Toalety nejen pro kočky

Toalety nejen pro kočky

Velkým plusem kočičích společníků je, že se snadno naučí chodit na toaletu a mohou tudíž zůstat celý den doma bez venčení. Ta stejně dobře poslouží i štěňatům a malým psíkům.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…