Pochutnejte si na vepřovém

Zkuste rehabilitovat tradiční recept na vepřové s mrkví – na tomhle si určitě pochutnáte. Nebo si ho připravte na jablečném cideru či plněné sušenými švestkami. Dobrou chuť!

Dušené vepřové s mrkví

  • 1 kg vepřové plece
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce oleje
  • 100 g másla
  • 1–2 cibule
  • 1 l vývaru nebo vody
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 g mrkve
  • špetka muškátového květu
  • 1/2 lžičky cukru (nemusí být)

 

Kostky masa osolte, opepřete a opečte v hrnci na lžíci oleje dozlatova. Opečené maso vyjměte a odložte. Do hrnce přidejte 50 g másla a opečte na něm nakrájenou cibuli do světle zlatavé barvy; trvá to asi 6 minut. Přidejte odložené kostky masa a zalijte částí vývaru nebo vodou tak, aby bylo maso jen částečně ponořené. Přiklopené ho duste doměkka asi hodinu. Podle potřeby během dušení maso podlévejte vývarem nebo vodou. Mezitím připravte z másla a hladké mouky jíšku, odstavte ji a nechte zchladnout.

Když̌ je maso téměř měkké (asi 15 minut před koncem dušení), přisypte do hrnce nakrájenou mrkev, okořeňte muškátovým květem, přidejte jíšku, rozmíchejte ji a případně zřeďte zbylým vývarem nebo vodou. Podle potřeby dosolte případně oslaďte a zjemněte kouskem másla. Podávejte s vařenými brambory.

 

 

Kotlety na cideru

  • 2 jablka
  • 2 hrušky
  • čerstvé brusinky (nemusí být)
  • čerstvý rozmarýn
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 vepřové kotlety s kostí, asi 2 cm vysoké
  • sůl, pepř
  • 3/4 šálku jablečného cideru
  • 1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru
 

Předehřejte troubu na 210 °C. Na velký pečicí plech rozložte ovoce a rozmarýn a zakapejte jednou lžící olivového oleje a pečte 10 minut. Mezitím rozpalte zbývající olej ve velké nepřilnavé pánvi na středním plameni. Okořeňte vepřové kotlety solí a čerstvě mletým pepřem a restujte dozlatova (2 až 3 minuty z každé strany). Sundejte pánev z plotny a přendejte kotlety na pečicí plech, dejte je mezi jablka a pečte, dokud není maso propečené a jablka nejsou křehká, zhruba 5 až 6 minut.

Zatímco se jablka a maso pečou, vraťte pánev na sporák a zapněte na střední teplotu. Přidejte cider, zázvor a vařte 2 minuty. Naservírujte kotlety na talíř, přelijte omáčkou a přidejte jablka. Podávejte s opečeným bramborem.

 

 

 

Panenka plněná švestkami

  • vepřová panenka
  • sušené švestky
  • sůl, drcený pepř
  • tymián
  • olivový olej
  • 2 lžíce povidel
  • máslo

 

Vepřovou panenku omyjte, osušte a prořízněte do ní kapsu. Vložte do ní sušené švestky, maso spíchněte špejlí, obalte v drceném pepři, osolte a opečte po všech stranách na olivovém oleji. Opečené maso dejte dopéct do trouby rozehřáté na 180 °C. Hotovou panenku vyndejte z výpečku a vložte do trouby, aby byla v teple. Do výpečku přidejte povidla a nechte je rozpustit, chvíli povařte, a nakonec přidejte kousek másla. Podle chuti omáčku dosolte. Panenku podávejte nakrájenou na plátky, přelitou švestkovou omáčkou, s opečenými brambory nebo bramborovou kaší.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek