
Pochutnejte si na rybě

Pstruh pečený v troubě

- 1 pstruh
- 20 g másla
- 1 lžíce oleje
- směs koření na ryby
- hladká mouka
Pstruha omyjte, vykuchejte, dobře osolte a okořeňte i uvnitř. Povrch obalte v mouce. V pekáči rozehřejte máslo, můžete přidat i lžíci oleje, aby se máslo nepřepalovalo. Vložte do pekáče, poklaďte tenkými plátky másla a nepřikryté pečte asi půl hodiny, až povrch ryby zezlátne.

Rybí filety po toskánsku

- Rostlinný olej
- 1 velký drcený stroužek česneku
- 1 velká najemno nasekaná cibule
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 velké plechovky celých rajčat
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 bobkové listy, jemně drcené
- 2–3 kapky Tabasca
- 1 lžička jemně nasekané čerstvé bazalky
- 1 nasekaná červená paprika
- 3 jemně nasekané stonky celeru
- hrst kaparů
- 1 šálek suchého bílého vína
- 4 silné rybí filety (například losos, treska, pangasius apod.)
- 1 lžíce balzamikového octa
- petržel
Ve velké těžké pánvi osmahněte na troše oleje cibulku, přidejte česnek a krátce orestujte. Přilijte konzervovaná rajčata, protlak, bobkový list, sůl a pepř podle chuti, Tabasco, bazalku, papriku, celer a kapary. Vařte na mírném ohni asi 15 minut, občas promíchejte. Zalijte bílým vínem a vařte ještě asi 2 minuty. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte více vína. Rybí filety vložte do omáčky, pokropte octem a opatrně vařte odkryté asi 12 minut (podle tlouš´tky ryby). Podávejte ihned například s gratinovanými nebo šťouchanými brambory, posypané sekanou petrželkou.

Grilovaný losos na rozmarýnu

- 1 losos (asi 800 g)
- 8 středně velkých brambor
- 4 snítky rozmarýnu
- hrstka čerstvého kopru
- 80 g másla
- 1 citron
- sůl, pepř
- olej
Lososa nakrájejte na 4 stejné filety o váze přibližně 200 g, z obou stran osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou. Zakápněte olejem, přidejte rozmarýn a nechte 2–3 hodiny uležet v chladu. Poté grilujte 4 minuty z každé strany. Servírujte s grilovanou zeleninou a brambory.

Salát s tuňákem

- 2 lžíce olivového oleje
- 1 a půl lžíce čerstvé citronové šťávy
- špetka soli
- 4 šálky baby špenátu
- 1/2 šálku půlených cherry rajčat
- 30 g nakrájených černých oliv
- 200 g tuňáka v oleji, okapaného
- 1 červená cibule nakrájená na půlkolečka
Smíchejte olej, citronovou šťávu a sůl ve velké míse. Přidejte cibuli, špenát a rajčata, promíchejte. Poklaďte tuňákem a posypejte cibulí a olivami.

Bramborovo-tuňákové karbanátky

- 500 g brambor
- 185 g tuňáka v oleji, okapaného
- 1 řapíkatý celer, jemně nakrájený
- 1 mrkev, nakrájená na malé kostičky
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 žloutek
- 90 g strouhanky
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Brambory uvařte doměkka a rozšťouchejte je dohladka. Nechte mírně vychladnout, dejte do lednice a nechte chladit asi 1 hodinu. Přidejte tuňáka, celer, mrkev, petržel a žloutky. Osolte a opepřete podle chuti a důkladně promíchejte. Rozdělte směs na 12 částí. Z každé vytvořte karbanátek a obalte ho ve strouhance. Smažte na oleji na mírném ohni asi 3 minuty z každé strany dozlatova. Nechte okapat na ubrousku.

Halászlé – maďarská rybí polévka

- 500 g filetů z kapra
- 500 g filetů ze štiky (nebo okouna)
- 500 g filetů ze sumce
- 20 g soli
- 800 g rybích hlav a páteří
- 250 g cibule
- 25 g mleté sladké červené papriky
- 80 g paprikových lusků
- 50 g rajčat
Ryby vykostěte, sumce nakrájejte na plátky. Rybí filety o velikosti asi 60–80 g rovnoměrně osolte a odložte do chladničky. Rybí hlavy a kostry dobře omyjte, vložte do studené vody a dejte vařit. Lehce osolte, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a vařte, až se hlavy a kosti rozvaří a vznikne vydatný vývar. Odstavte z plotny a přeceďte do jiného hrnce. Opět přiveďte k varu a přidejte sladkou papriku. Podle chuti můžete přidat i trochu pálivé papriky. Vložte připravené rybí kousky, nakrájené paprikové lusky a rajčata. Při mírné teplotě vařte ještě asi 10–12 minut, než ryby změknou. Při vaření polévku nemíchejte, ryby by se rozpadly na příliš malé kousky. Polévku podávejte horkou.

Závin s lososem

- 500 g listového těsta
- 1 lžíce oleje
- 1 jemně nasekaná cibule
- 150 g nakrájených žampionů
- 250 g vařené rýže
- 300 g vařeného lososa
- kůra a šťáva z poloviny citronu
- hrst nasekaného kopru
- 1 vejce
- trochu mouky
- sůl, pepř
Troubu předehřejte na 200 °C. Odkrojte třetinu těsta a zbytek dejte zpět do lednice. Vál poprašte moukou a rozválejte na obdélník 15 x 25 cm. Rozložte ho na plech s pečicím papírem a celý ho propíchejte vidličkou. Pečte v troubě 15 minut dozlatova, nechte vychladnout. Mezitím na pánvi osmahněte cibulku, pak přidejte houby a asi 5 minut opékejte. Vmíchejte vařenou rýži, lososa, citronovou kůru a šťávu, podle chuti osolte a opepřete. Směs rozložte na upečené těsto. Rozválejte zbývající těsto na obdélník o velikosti asi 25 x 35 cm. Rozložte ho na směs a okraje zastrčte pod upečené těsto. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě asi 30 minut dozlatova.