Pochutnejte si na cuketě

Můžete ji grilovat, smažit nebo třeba zapéct. Cuketa je skutečně univerzální zelenina, která chutná připravená na mnoho způsobů. Udělejte si z ní salát, předkrm nebo rychlou večeři.

Zapečená cuketa s mozzarellou

  • 4 středně velké cukety
  • 2 rajčata
  • 1 mozzarella
  • sušená bazalka
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Cukety rozřízněte podélně na poloviny. Poklaďte na ně na plátky nakrájenou mozzarellu a na kolečka pokrájená rajčata. Posypte sušenou bazalkou, osolte a opepřete, dejte do pekáčku, zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15–20 minut, nebo dokud nezačnou okraje cukety zlátnout. Servírujte posypané čerstvou bazalkou.

 

 

Grilovaná cuketa s hořčičnou omáčkou

  • 2 středně velké cukety
  • 2 lžíce olivového oleje na pokapání

Na zálivku:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • špetka soli

Omyté cukety nakrájejte podélně na plátky. Plátky dejte do mísy, pokapejte 2 lžícemi olivového oleje a promíchejte. Pak cuketu grilujte na středně vyhřátém grilu nebo na grilovací pánvi asi 5 minut. Dejte do misky, přidejte zálivku připravenou z olivového oleje, medu hořčice a soli a promíchejte. Podávejte jako salát nebo jako přílohu ke grilovanému masu.

 

 

Cuketové prsty s česnekovým dipem

  • 100 g strouhanky
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžička citronové kůry
  • 120 g parmazánu
  • pepř, sůl
  • 2 vejce
  • 5 lžic hladké mouky
  • 3 cukety
  • olej na smažení

Na česnekový dip:

  • 250 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl
  • pažitka

V misce smíchejte strouhanku s nasekanou petrželkou, nastrouhaným parmazánem, citronovou kůrou, špetkou soli a pepře. V jiné misce rozšlehejte dvě vejce a do další misky vsypte hladkou mouku. Cukety nakrájejte na větší hranolky a postupně je obalujte v mouce, vajíčku a v ochucené strouhance. Obalené hranolky smažte ve vyšší vrstvě oleje v pánvi nebo ve fritéze dozlatova. Po usmažení nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte jako teplý předkrm s dipem, připraveným ze zakysané smetany rozmíchané s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, citronové šťávy, soli a nasekané pažitky.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Svícen zdobený mušlemi

Svícen zdobený mušlemi

Z obyčejné plechovky a mušlí, které jste si kdysi přivezli od moře, můžete snadno vykouzlit svícen, díky kterému budete mít přímořskou atmosféru každý den doma…

Celý článek

Sejte ředkvičky a špenát

Sejte ředkvičky a špenát

Konec léta a podzim jsou v zeleninové zahradě obdobím sklizně. Ale stále můžete vysévat druhy s krátkou vegetační dobou, které ještě do příchodu silnějších mrazů stačí vyrůst – například ředkvičky či špenát.

Celý článek

Rajčata a bazalka

Rajčata a bazalka

Sladkokyselá chuť rajčat se báječně doplňuje s kořenitou bazalkou. Není proto divu, že tuto kombinaci najdeme v mnoha vynikajících receptech. Vyzkoušejte některé z nich.

Celý článek

Svícen s kameny

Svícen s kameny

Máte rádi kameny? Použijte je na výrobu jednoduchého, a přitom velmi dekorativního svícnu. Umístěte je do skleněné vázy nebo obyčejné velké sklenice od okurek. Uvidíte, jakou bude dělat parádu.

Celý článek

Přečtěte si

Staré věci, krásné věci

Staré věci, krásné věci

www.chatar-chalupar.cz

Kdysi v tomto objektu žili benediktýnští mniši. Krajina kolem Windachu v Horním Bavorsku byla pro klidný život naplněný rozjímáním jako stvořená. Na počátku 21. století ale byla ze stavení už opuštěná ruina. Záchrana přišla v hodině dvanácté.

Záhony se zásaditou půdou

Záhony se zásaditou půdou

www.floranazahrade.cz

Půda se zásaditou reakcí, která má pH vyšší než 7, se objevuje v lokalitách s vápencovým podložím. Pokud takové podmínky na zahradě máte, vysaďte sem rostliny, které z takového prostředí pocházejí. Bude se jim dařit a krásně pokvetou, zvlášť pokud opět zvolíte hlavně žluté odstíny.