Pochutnejte si na cuketě

Můžete ji grilovat, smažit nebo třeba zapéct. Cuketa je skutečně univerzální zelenina, která chutná připravená na mnoho způsobů. Udělejte si z ní salát, předkrm nebo rychlou večeři.

Zapečená cuketa s mozzarellou

  • 4 středně velké cukety
  • 2 rajčata
  • 1 mozzarella
  • sušená bazalka
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Cukety rozřízněte podélně na poloviny. Poklaďte na ně na plátky nakrájenou mozzarellu a na kolečka pokrájená rajčata. Posypte sušenou bazalkou, osolte a opepřete, dejte do pekáčku, zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15–20 minut, nebo dokud nezačnou okraje cukety zlátnout. Servírujte posypané čerstvou bazalkou.

 

 

Grilovaná cuketa s hořčičnou omáčkou

  • 2 středně velké cukety
  • 2 lžíce olivového oleje na pokapání

Na zálivku:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • špetka soli

Omyté cukety nakrájejte podélně na plátky. Plátky dejte do mísy, pokapejte 2 lžícemi olivového oleje a promíchejte. Pak cuketu grilujte na středně vyhřátém grilu nebo na grilovací pánvi asi 5 minut. Dejte do misky, přidejte zálivku připravenou z olivového oleje, medu hořčice a soli a promíchejte. Podávejte jako salát nebo jako přílohu ke grilovanému masu.

 

 

Cuketové prsty s česnekovým dipem

  • 100 g strouhanky
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžička citronové kůry
  • 120 g parmazánu
  • pepř, sůl
  • 2 vejce
  • 5 lžic hladké mouky
  • 3 cukety
  • olej na smažení

Na česnekový dip:

  • 250 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl
  • pažitka

V misce smíchejte strouhanku s nasekanou petrželkou, nastrouhaným parmazánem, citronovou kůrou, špetkou soli a pepře. V jiné misce rozšlehejte dvě vejce a do další misky vsypte hladkou mouku. Cukety nakrájejte na větší hranolky a postupně je obalujte v mouce, vajíčku a v ochucené strouhance. Obalené hranolky smažte ve vyšší vrstvě oleje v pánvi nebo ve fritéze dozlatova. Po usmažení nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte jako teplý předkrm s dipem, připraveným ze zakysané smetany rozmíchané s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, citronové šťávy, soli a nasekané pažitky.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek