Pochutnejte si na cuketě

Můžete ji grilovat, smažit nebo třeba zapéct. Cuketa je skutečně univerzální zelenina, která chutná připravená na mnoho způsobů. Udělejte si z ní salát, předkrm nebo rychlou večeři.

Zapečená cuketa s mozzarellou

  • 4 středně velké cukety
  • 2 rajčata
  • 1 mozzarella
  • sušená bazalka
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Cukety rozřízněte podélně na poloviny. Poklaďte na ně na plátky nakrájenou mozzarellu a na kolečka pokrájená rajčata. Posypte sušenou bazalkou, osolte a opepřete, dejte do pekáčku, zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15–20 minut, nebo dokud nezačnou okraje cukety zlátnout. Servírujte posypané čerstvou bazalkou.

 

 

Grilovaná cuketa s hořčičnou omáčkou

  • 2 středně velké cukety
  • 2 lžíce olivového oleje na pokapání

Na zálivku:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • špetka soli

Omyté cukety nakrájejte podélně na plátky. Plátky dejte do mísy, pokapejte 2 lžícemi olivového oleje a promíchejte. Pak cuketu grilujte na středně vyhřátém grilu nebo na grilovací pánvi asi 5 minut. Dejte do misky, přidejte zálivku připravenou z olivového oleje, medu hořčice a soli a promíchejte. Podávejte jako salát nebo jako přílohu ke grilovanému masu.

 

 

Cuketové prsty s česnekovým dipem

  • 100 g strouhanky
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžička citronové kůry
  • 120 g parmazánu
  • pepř, sůl
  • 2 vejce
  • 5 lžic hladké mouky
  • 3 cukety
  • olej na smažení

Na česnekový dip:

  • 250 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl
  • pažitka

V misce smíchejte strouhanku s nasekanou petrželkou, nastrouhaným parmazánem, citronovou kůrou, špetkou soli a pepře. V jiné misce rozšlehejte dvě vejce a do další misky vsypte hladkou mouku. Cukety nakrájejte na větší hranolky a postupně je obalujte v mouce, vajíčku a v ochucené strouhance. Obalené hranolky smažte ve vyšší vrstvě oleje v pánvi nebo ve fritéze dozlatova. Po usmažení nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte jako teplý předkrm s dipem, připraveným ze zakysané smetany rozmíchané s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, citronové šťávy, soli a nasekané pažitky.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Originální kytičkové náušnice

Originální kytičkové náušnice

Vytvořte si originální háčkovaný šperk. Uháčkovat kytičku zvládne i úplný začátečník a proměnit ji v náušnici, je otázkou chvilky. Radost pak může dělat vám nebo vašim blízkým.

Celý článek