Ovocné koláče

Jsou voňavé, lahodné, plné vitaminů, chutnají ke kávě i k snídani. Dopřejte si koláče s čerstvým ovocem upečené tak, jak to dělávaly hospodyňky v časech minulých…

Bublanina s mandlemi

  • 140 g cukru
  • 4 žloutky
  • 2 cm2 citronové kůry
  • 1 cm vanilky
  • 140 g mandlí
  • 60 g strouhané žemle
  • 4 bílky na sníh
  • 20 g másla a 20 g polohrubé mouky na pekáček
  • 250 g višní nebo třešní

Tlučený cukr, žloutky, citronovou kuru, tlučenou vanilku dobře v míse utřeme. Pak přidáme zlehka loupané mleté mandle, strouhanou žemli neb rohlík a z bílku tuhý sníh. Pekáček nebo plech s vyšším okrajem vymažeme dobře máslem, vysypeme moukou, těsto do něho nalijeme na 2 cm silně, poklademe višněmi a v dobře vytopené troubě upečeme bublaninu do růžova. Pečenou prochladlou nakrájíme na fezy a pocukrovanou podáváme.

 

Švestkový koláč

  • 500 g polohrubé mouky
  • sůl
  • utlučená vanilka
  • citronová kůra
  • 70 g cukru
  • 20 g droždí
  • ¼ l mléka
  • 120 g másla do těsta
  • 2 žloutky
  • 20 g másla na plech a potření těsta
  • 1 žloutek
  • 150 g švestek
  • 30 g máku
  • 30 g cukru
  • 10 g másla na pokapání

Do prosáté, málo osolené mouky přidáme cukr, utlučenou prosátou vanilku a ustrouhanou citronovou kůru. Pak tam nalijeme z droždí (kvasnic) připravený, vykynutý kvásek, ohřáté mléko, ve kterém jsme umíchaly rozpuštěné máslo a žloutky a vypracujeme z toho měkké, lesklé těsto. Pak vařečku vyndáme, těsto posypeme moukou a dáme na teplé místo vykynouti. Z vykynutého těsta vykrojíme větší 2 díly, zakulatíme bochánky, položíme je na pomaštěný plech a dáme vykynouti. Pak je potřeme máslem, utvoříme z nich velké koláče, okraje potřeme žloutkem, prostředky posázíme rozpůlenými švestkami řeznou plochou vzhůru, posypeme tlučeným mákem s cukrem, pokapeme máslem a dáme péci do dobře vyhřáté trouby. Upečené posypeme cukrem a studené nakrájíme. Tento koláč můžeme místo tlučeným mákem posypati strouhaným perníkem, cukrem a skořici aneb máslovou drobenkou.

 

Rybízový koláč

  • 200 g másla
  • 4 žloutky
  • 200 g cukru
  • citronová kůra
  • vanilka
  • ze 4 bílků sníh
  • 250 g polohrubé mouky
  • 20 g másla
  • 20 g mouky
  • 500 g rybízu

 

Cukrový sníh: 20 dkg cukru, 1/8 l studené vody svaříme na nitku, která se netrhá. Ze 4 bílků ušleháme si tuhý sníh, do kterého nalijeme po kapkách, stále šlehajíce, horký vařený cukr

Do umíchaného másla dobře zamícháme cukr, žloutky, citronovou kůru, vanilku (asi 20 minut). Pak přidáme střídavě se sněhem z bílků prosátou mouku. Dortovou formu neb plech vymažeme syrovým máslem, vysypeme moukou, těsto na ni stejnoměrně rozetřeme a v mírné troubě koláč upečeme do růžova. Upečený koláč poklademe čerstvým neb zavařeným rybízem, povrch potřeme cukrovým sněhem a koláč dáme ještě na 4 minuty do trouby. Prochladlý nakrájíme. Také se může koláč místo sněhem ozdobiti šlehanou smetanou (ale studený).

 

Jablíčkový koláč

  • 280 g hladké mouky
  • 80 g cukru
  • citronová kůra
  • na špičku nože amonia (můžete nahradit práškem do pečiva nebo jedlou sodou)
  • 200 g másla
  • 2 žloutky
  • 1/2 kg jablek
  • 40 g hrozinek
  • 20 g cukru
  • 30 g oříšků neb mandlí
  • 1 vejce na potření

Do hladké, prosáté mouky přidáme prosátý cukr, citronovou kůru, na špičku nože amonia, načež rozsekáme do všeho máslo, přidáme žloutky a vypracujeme dobře a lehce těsto, které dáme do studena ztuhnouti. Těsto vyválíme na dvě placky, kruhem je vykrojíme, jednu dáme na papír na plech a potřeme ji vejcem. Ze zbylého těsta uděláme váleček, který dáme kolem placky, pak prostředek naplníme udušenými, nakrájenými jablky, posypeme hrozinkami, trochu cukrem, loupanými, sekanými oříšky neb mandlemi, druhou plackou přikryjeme, povrch potřeme vajíčkem a koláč pečeme v mírnější troubě.

 

Višňový koláč piškotový

  • 210 g cukru
  • 6 žloutků
  • vanilka
  • citronová kůra
  • 210 g mouky
  • z 8 bílků sníh
  • 500 g višní
  • 20 g másla
  • 20 g mouky na plech

Prosátý cukr, žloutky, vanilku a citronovou kůru utřeme, až zhoustne. Poté přidáme z bílků tuhý sníh a prosátou krupičkovou mouku. Těsto rozetřeme na máslem vymazaný, moukou vysypaný plech neb do dortové formy, poklademe opranými, osušenými višněmi a koláč upečeme v prostředně horké troubě do růžova. Pečený prochladlý nakrájíme
a pocukrovaný podáváme.

 

 

Piškotový koláč s meruňkami

  • Forma dortová v průměru 23 cm:
  • 140 g tlučeného cukru
  • 4 žloutky
  • z 1/8 citronu kůra
  • 1 lžíce vody z uvařených meruněk
  • ze 4 bílků sníh
  • 1 lžíce studené vody do bílků při šlehání
  • 140 g polohrubé mouky
  • 20 g másla
  • 20 g mouky na formu
  • 500 g čerstvých meruněk nebo 120 g sušených meruněk
  • 20 g cukru do nich
  • vanilkový cukr na posypání

Tlučený cukr, žloutky, lžíci vody z uvařených meruněk, citronovou kůru utřeme do zhoustnutí. Poté přidáme tuhý sníh z bílků (do kterého přidáme před šleháním lžíci studené vody) současně s polohrubou moukou. Těsto upravíme do máslem vymazané, moukou vysypané dortové formy, poklademe zralými (pecek zbavenými) meruňkami neb sušenými meruňkami. (Sušené meruňky namočíme na noc do studené vody málo oslazené, načež druhý den je povaříme 3 minuty a studenými poklademe těsto.) Připravený koláč upečeme v dobře vyhřáté troubě do růžova. Pečený, prochladlý pocukrujeme a nakrájíme.


Recepty jsme vybrali z kuchařky Marie Janků Sandtnerové

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Svěží svačinka

Svěží svačinka

Pomazánky jsou rychle hotové a můžete je využít pro přípravu snídaně, svačiny nebo lehké večeře. Přidejte si do nich jarní bylinky nebo zeleninu a dodejte tělu potřebné vitaminy.

Celý článek

Léto s bylinkami

Léto s bylinkami

Milujte bylinky? Dejte jim na zahradě větší prostor – získáte tak nejen bohatou sklizeň aromatických a léčivých rostlin, zároveň si také vytvoříte zákoutí plné vůně a pohody.

Celý článek

Mokré filcování

Mokré filcování

Filcování neboli plstění, je proces, během kterého vzniká z vlny pevná homogenní struktura. Vlněná vlákna se spojí a vytvoří materiál, který je tvarově stabilní a zároveň si ponechává vlastnosti vlny.

Celý článek

Domácí višňový sirup

Domácí višňový sirup

Udělejte si ho snadno a rychle z úrody domácích višní. Je výborný k přípravě osvěžující višňové limonády nebo na ochucení zmrzlinových dezertů.

Celý článek

Přečtěte si

Okenní šambrány

Okenní šambrány

www.chatar-chalupar.cz

Okenní šambrány, orámování okenních otvorů, najdeme snad na každém domě – vyjma těch moderních. Jde o profilované a různě zdobené rámování, zpravidla štukové, někdy i jen malované.