Pochoutky z jablek

Sladká jablíčka se skvěle hodí na koláč i na jiné sladké dobroty. Zkuste kromě tradičního podzimního štrůdlu vyzkoušet i jiné sladké recepty, ve kterých hrají jablka hlavní roli.

Jablečný koláč se skořicí

  • 260 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 225 g másla
  • 300 g cukru
  • 4 velká vejce (žloutek a bílek zvlášť)
  • 125 g bílého jogurtu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 jablka

Na polevu:

  • 2 lžičky mleté skořice
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 1/2 šálku cukru
  • moučkový cukr na posypání

Troubu předehřejte na 160 °C. Dortovou formu vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte mouku a prášek do pečiva. V jiné míse vyšlehejte ručním mixérem máslo s cukrem do pěny – trvá to asi 5 minut. Pak pomalu postupně do pěny zašlehejte žloutky a mixujte ještě asi 2 minuty. Přidejte jogurt a ještě mixujte. Když je směs dokonale hladká, zašlehejte do ní suchou moučnou směs – pomalu, po částech. Pak přimíchejte vanilkový extrakt, skořici a muškátový oříšek, a nakonec lehce do těsta vmíchejte do tuha ušlehaný sníh z bílků a na kousky nakrájená oloupaná jablka zbavená jádřinců. Vložte těsto do dortové formy a povrch urovnejte stěrkou. V malé misce smíchejte skořici s cukrem a rozpuštěným máslem a směsí potřete vršek koláče. Pečte asi 50–55 minut, dokud není střed těsta dobře propečený (vyzkoušejte špejlí). Vytáhněte z trouby a před vyjmutím z formy koláč nechte asi 20 minut vychladnout. Koláč podávejte posypaný moučkovým cukrem.

 

 

Karamelová jablka

  • 8 jablek
  • 8 špejlí
  • 1 šálek másla
  • 2 šálky hnědého cukru
  • 1 šálek kukuřičného sirupu
  • 1 Salko
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • nadrobno nasekané ořechy
Jablka na pár sekund je ponořte do vroucí vody. Hned je vyjměte a osušte, odstraníte tak ze slupky případný vosk. Když jablka vychladnou, odstraňte jim stopky a napíchejte do nich špejle jako držátka. Plech na pečení potáhněte pečicím papírem. Ořechy nadrobno nasekejte a nasypte do misky.

Máslo, cukr, kukuřičný sirup a Salko dejte do misky a důkladně promíchejte. poté směs nalijte do pánve a na mírném ohni zahřejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a stáhněte plamen na minimum. Vařte karamel asi 30 minut – stále míchejte. Jestli je karamel hotový vyzkoušejte tak, že lžičku směsi kápnete do sklenice studené vody – měla by vytvořit pevnou kuličku. Hotový karamel stáhněte z ohně a vmíchejte do něj vanilkový extrakt. Nyní pracujte rychle – každé jablko celé namočte v horkém karamelu, nechte trochu okapat a pak ho obalte v nasekaných ořechách. Postavte ho na pečicí papír a nechte vychladnout. Buďte opatrní, karamel je velmi horký a mohli byste se snadno popálit.

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek