Pochoutky z jablek

Sladká jablíčka se skvěle hodí na koláč i na jiné sladké dobroty. Zkuste kromě tradičního podzimního štrůdlu vyzkoušet i jiné sladké recepty, ve kterých hrají jablka hlavní roli.

Jablečný koláč se skořicí

  • 260 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 225 g másla
  • 300 g cukru
  • 4 velká vejce (žloutek a bílek zvlášť)
  • 125 g bílého jogurtu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 jablka

Na polevu:

  • 2 lžičky mleté skořice
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 1/2 šálku cukru
  • moučkový cukr na posypání

Troubu předehřejte na 160 °C. Dortovou formu vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte mouku a prášek do pečiva. V jiné míse vyšlehejte ručním mixérem máslo s cukrem do pěny – trvá to asi 5 minut. Pak pomalu postupně do pěny zašlehejte žloutky a mixujte ještě asi 2 minuty. Přidejte jogurt a ještě mixujte. Když je směs dokonale hladká, zašlehejte do ní suchou moučnou směs – pomalu, po částech. Pak přimíchejte vanilkový extrakt, skořici a muškátový oříšek, a nakonec lehce do těsta vmíchejte do tuha ušlehaný sníh z bílků a na kousky nakrájená oloupaná jablka zbavená jádřinců. Vložte těsto do dortové formy a povrch urovnejte stěrkou. V malé misce smíchejte skořici s cukrem a rozpuštěným máslem a směsí potřete vršek koláče. Pečte asi 50–55 minut, dokud není střed těsta dobře propečený (vyzkoušejte špejlí). Vytáhněte z trouby a před vyjmutím z formy koláč nechte asi 20 minut vychladnout. Koláč podávejte posypaný moučkovým cukrem.

 

 

Karamelová jablka

  • 8 jablek
  • 8 špejlí
  • 1 šálek másla
  • 2 šálky hnědého cukru
  • 1 šálek kukuřičného sirupu
  • 1 Salko
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • nadrobno nasekané ořechy
Jablka na pár sekund je ponořte do vroucí vody. Hned je vyjměte a osušte, odstraníte tak ze slupky případný vosk. Když jablka vychladnou, odstraňte jim stopky a napíchejte do nich špejle jako držátka. Plech na pečení potáhněte pečicím papírem. Ořechy nadrobno nasekejte a nasypte do misky.

Máslo, cukr, kukuřičný sirup a Salko dejte do misky a důkladně promíchejte. poté směs nalijte do pánve a na mírném ohni zahřejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a stáhněte plamen na minimum. Vařte karamel asi 30 minut – stále míchejte. Jestli je karamel hotový vyzkoušejte tak, že lžičku směsi kápnete do sklenice studené vody – měla by vytvořit pevnou kuličku. Hotový karamel stáhněte z ohně a vmíchejte do něj vanilkový extrakt. Nyní pracujte rychle – každé jablko celé namočte v horkém karamelu, nechte trochu okapat a pak ho obalte v nasekaných ořechách. Postavte ho na pečicí papír a nechte vychladnout. Buďte opatrní, karamel je velmi horký a mohli byste se snadno popálit.

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.