Oranžový poklad podzimu

Dýně už se zabydlely v našem jídelníčku, a tak si s nimi nezapomeňte i letos zpestřit podzimní menu. Vyberte si ze sladkých i slaných receptů.

Dýňový koláč

Doba přípravy: 90 minut

Počet porcí: 6

Na těsto:

  • 8 lžic másla
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 a 1/3 šálku mouky

Na náplň:

  • 400 g dýňového pyré
  • 400 g salka
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka mletého hřebíčku
  • šlehačka k servírování

 

1 Máslo, olej, cukr a sůl utřete v misce, přidejte mouku a vypracujte těsto. Namačkejte ho do hlubší koláčové formy o průměru 24 cm (i po stranách) a dejte na 30 minut vychladit do lednice.

2 Dýňové pyré (uvařenou a rozmixovanou dýni) vyšlehejte se salkem, vejci, kořením a špetkou soli a rozetřete směs na vychlazený korpus. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 50 minut. Podávejte s kopečkem šlehačky.

 

 

Krémová dýňová polévka

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 6

  • 1,2 kg dýně
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml vody
  • sůl, pepř
  • 150 ml smetany

 

1 Oloupanou dýni nakrájejte na kousky, dejte do hrnce, přidejte cibuli, česnek, vývar a vodu a uvařte ji doměkka. Pak vše dohladka rozmixujte, osolte a opepřete.

2 Vmíchejte smetanu (množství přizpůsobte své chuti) a můžete podávat.

 

 

Bulgur s dýní

Doba přípravy: 35 minut

Počet porcí: 4

  • 2 lžíce oleje
  • 1 šálek cibule
  • 1 šálek dýně
  • 1 stroužek česneku
  • 1 šálek bulguru
  • sůl, pepř
  • bobkový list
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • zelená petrželka

 

1 Na pánvi na oleji dozlatova orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte oloupanou dýni pokrájenou na malé kostičky a restujte 2 minuty. Přisypte nasekaný česnek a ještě krátce opečte. Vsypte bulgur, promíchejte, zalijte vývarem, přidejte sůl, pepř a bobkový list a vařte asi 15 minut.

2 Stáhněte z ohně, přiklopte a nechte ještě asi 5–10 minut dojít. Poté podle chuti dosolte a podávejte ozdobené zelenou petrželkou.

 

 

Dýňové lívance

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4

  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička skořice
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 ml mléka
  • 200 g dýňového pyré
  • 3 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • olej na smažení
  • zavařenina k podávání

 

1 V míse smíchejte mouku s cukrem, solí, skořicí a práškem do pečiva. V jiné misce vyšlehejte mléko s vejcem, dýňovým pyré a olejem a vmíchejte ho do moučné směsi.

2 Vymíchejte hladké těsto a na oleji smažte z obou stran větší lívance. Podávejte s oblíbenou zavařeninou.

 

 

Voňavé dýňové muffiny

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 6

  • 1 a 3/4 šálku polohrubé mouky
  • 1 šálek cukru
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 vejce
  • 1 a 3/4 šálku dýňového pyré
  • 1/2 šálku oleje

 

1 Všechny suché ingredience smíchejte v míse, v jiné misce prošlehejte vejce s olejem a dýňovým pyré a vmíchejte mokrou směs do suché směsi.

2 Nalijte těsto do papírových košíčků vložených do formy na muffiny a pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

 

 

Krémová dýňová pěna

Doba přípravy: 10 minut + 2 hodiny

Počet porcí: 6

  • 1 a 1/2 šálku dýňového pyré
  • 250 g čerstvého sýra typu Lučina
  • 1 šálek cukru
  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého sušeného zázvoru
  • špetka soli
  • šlehačka k podávání

 

1 Dýňové pyré vyšlehejte s čerstvým sýrem do krémové konzistence. Přidejte cukr, smetanu, sůl a koření a šlehejte asi 1 minutu. Naplňte do pohárů a dejte aspoň na 2 hodiny vychladit do lednice.

2 Pěnu podávejte ozdobenou čerstvě ušlehanou šlehačkou.

 

 

Dýňovo-čokoládové brownies

Doba přípravy: 70 minut

Počet porcí: 6

  • 120 g másla
  • 150 g kvalitní hořké čokolády
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 4 vejce
  • 120 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g dýňového pyré
  • 1 lžička mleté skořice
  • 60 ml oleje

 

1 Máslo a čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a dobře rozmíchejte. V misce smíchejte mouku s jedlou sodou a solí. V jiné misce utřete vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny a vmíchejte do moučné směsi.

2 Těsto rozdělte na dvě části, do jedné vmíchejte čokoládovou směs a do druhé dýňové pyré, skořici a olej. Čokoládové těsto nalijte do pečicím papírem potažené formy na pečení 21 x 21 cm. Do něj cik cak nalijte dýňové těsto a nožem ho ještě ozdobně – do spirál – promíchejte. Pečte asi 50 minut při 175 °C.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Podzimní menu

Podzimní menu

Máte doma čerstvé houby, dýně a další podzimní dobroty? Připravte si z nich skvělé zdravé menu. Co třeba připravit si poctivou domácí bramboračku nebo tousty s pečenou dýní.

Celý článek

Srdíčko z vřesu

Srdíčko z vřesu

Vřes můžete mít doma v truhlíku za oknem nebo si s ním zkrášlit třeba zápraží. Několik snítek upravených do tvaru srdce vám může také ozdobit vchodové dveře.

Celý článek

Březový věnec s bobulemi

Březový věnec s bobulemi

Barevné zralé bobule krásně kontrastují se zelenými listy. Využijte toho při výrobě jednoduchého věnce, na jehož výrobu si materiál snadno nasbíráte v přírodě.

Celý článek

Přečtěte si

Na statku v České Kanadě

Na statku v České Kanadě

www.chatar-chalupar.cz

Projíždíte-li Radíkovem, nemůžete si nevšimnout krásně opraveného statku se zdobenými zelenobílými vraty. Srdce každého milovníka dobře udělaných rekonstrukcí však zaplesá i uvnitř.

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

www.peknebydleni.cz

Zdálo by se, že u bydlení nás už nic nemůže překvapit. Mění se sice technologie konstrukcí, vyvíjí se životní styl, zdokonalují se domácí spotřebiče, ale podstata zůstává stejná, stále potřebujeme prostory pro spaní, hygienu, vaření a stolování, odpočinek a vzájemnou komunikaci. Ale všechno může vypadat i jinak…