Radost z jahod

I když je obchody nabízejí téměř celoročně, nemohou kupované jahody soutěžit s těmi, které si s láskou vypěstujete a s chutí utrhnete na vlastním záhonku.

Podle archeologických nálezů zobal planě rostoucí malé jahůdky už člověk z doby kamenné. Ve starém Římě byly považovány za lahůdku a ve středověku nesměly chybět ani na hradních hostinách. U zrodu velkoplodých odrůd byly jahodníky dovezené z Ameriky.

 

Zdravé květní lůžko

To není chyba, jahoda je skutečně nafouklým květním lůžkem po odkvětu a nikoli bobulí, jak si mnozí myslí. Navíc není jednotlivým plodem, ale souplodím nažek. Věříme, že vás z těch termínů nepřešla chuť – byla by to škoda. Jahody jsou totiž velmi prospěšné našemu zdraví. Obsahují vitamín C (jsou na třetím místě za šípky a černým rybízem) a ve velkém množství také vitamín K a mangan. Dále nám dodávají draslík, riboflavin, hořčík, měď, vitamín A, E, vitamíny B5 a B6, karotenoidy, kyselinu listovou a vlákninu. Díky obsahu antioxidantů chrání buňky v těle a fenoly, které se v jahodách také vyskytují, ochraňují srdce a mají protizánětlivé a protirakovinné účinky. Příjemnou zprávou je i to, že jahody neobsahují moc cukrů, takže jsou vhodné i při redukční dietě.

 

Pěstitelské minimum

Jahodník je mělce kořenící rostlina, proto vyžaduje zeminu humózní, nejlépe hlinitopísčitou, s neutrální až mírně kyselou reakcí. Nevhodná je půda nepropustná až jílovitá, nebo také písčitá, silně propustná. Před výsadbou bychom ji měli dobře zpracovat do hloubky, aby se do ní dostalo co nejvíce vzduchu. Jahodník pak dobře prokoření a mnohem víc plodí. Dobrými předplodinami jsou rané brambory, papriky, rajčata, tykve, okurky, pod které byl zaryt chlévský hnůj nebo zelené hnojení. Pokud jsou sazenice způsobilé k výsadbě a umožňují to klimatické podmínky, lze jahodník sázet od poloviny července (to zaručí nejvyšší úrodu v příštím roce) do konce září. A na jaře, chceme-li sklízet ještě v témže roce, nejpozději 15. dubna. Nikdy nesázejte na záhony, kde se v předešlém roce jahody pěstovaly! Dochází k únavě půdy i koncentraci chorob a škůdců. Časová prodleva by měla být alespoň tři roky.

 

Jak sázet

Jahody se množí šlahouny. Rostlinky, jež se na nich vyvíjejí, by měly mít zárodky kořenů dlouhé alespoň několik milimetrů (čím delší, tím lepší). Kořenový krček má být v úrovni půdy. Zeminu dobře přitlačíme ke kořenům (při slabém potáhnutí by sazenice v půdě měla pevně držet). Růst mladých sazenic můžeme podpořit přikrytím záhonu bílou netkanou textilií (zhruba jeden týden).

 

Měsíční jahody

Chutí i vůní jsou podobné lesním, šlahouny nevytvářejí, pěstují se ze semen. Pokud je vysejete v únoru, nejpozději počátkem března, vyroste do června silná sadba, která bude plodit už od léta. Měsíční jahody lze pěstovat na záhoně (vydrží na něm déle než normální jahodník), v truhlíku i květináči. Během vegetace jsou jahody – než začnou vytvářet šlahouny – vděčné za okopávku. Po sklizni, koncem září, nať posekáme nebo sestříhneme asi na pět centimetrů nad srdéčkem a pohnojíme síranem draselným (5 g/m2), aby dobře přezimovaly.

 

Tip

Výsadba do černé netkané textilie má řadu předností. Textilie absorbuje víc slunečního záření (jahody zrají o 3–4 dny dříve a obsahují větší množství vitaminu C) a zabraňuje růstu plevelů. Půda se nemusí kypřit, propouští lehce vláhu i hnojivou zálivku.

 


Jaké vybrat odrůdy

Aby vám jahody dělaly co nejdéle radost, vybírejte různě rané odrůdy. Rozdělení, které uvádíme, je jen orientační, neboť počasí je každý rok jiné a jednotlivé odrůdy na ně reagují individuálně.

Velmi rané: Kama, Prima, Emily
Rané: Elvíra, Polka, Civmad, Zefýr, Honeyoe, Rumba
Polorané: Andrea, Darselekt, Elsanta, Elkat, Dagmar, Dita, Korona, Rosie, Dukát, Onda, Figaro, Daroyal, Diana, Donna
Středně rané: Induka, Karmen, Senga Sengana, Red Gauntlet, Valika, Lesana, Idea, Olívie, Sonáta, Queen
Pozdní: Bounty, Frikonsa, Salza, Ilona, Tenira, Elista, Pegasus
Velmi pozdní: Symphony, Florence, Pandora

Ze stáleplodících lze doporučit anglickou odrůdu Everest, Eve2 nebo českou Lidku. A z měsíčních starší odrůdu Rujana, která dává po celý rok voňavé jahůdky, sladké skoro jako lesní. Labužníci ocení i novější středně velkou odrůdu Temptation.

 


Text: Marie Rubešová; foto: Shutterstock

Další články

Tradiční recepty s uzeným

Tradiční recepty s uzeným

Kvalitní uzené maso nebo dobře vyuzená klobáska domácí kvality patří k oblíbeným pochoutkám ve všech středoevropských kuchyních. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty.

Celý článek

Dózy pro radost

Dózy pro radost

Na jejich výrobu můžete zužitkovat nejrůznější plechovky a staré korkové prostírání. Decentní nápis se vzkazem pro vaši polovičku jim dodá jedinečné kouzlo.

Celý článek

Posaďte se ke stolu

Posaďte se ke stolu

K jídelnímu stolu neusedáme jen v době snídaně či oběda, a proto je důležité, aby se nám dobře a pohodlně sedělo. Jaký sedací nábytek ke stolu zvolit?

Celý článek

Jahodové dortíky

Jahodové dortíky

Vychutnejte si klidné zimní večery a dopřejte si čas na vymýšlení drobností, kterými můžete udělat radost svým milovaným…


Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • 400 g jahod
  • 1 balíček jahodového pudinku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru

V jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny na těsto, ve druhé mokré a potom postupně vmíchejte suchou část do mokré. Těstem naplňte papírové košíčky do 2/3 jejich objemu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Upečené dortíky nechte vychladnout. Jahody rozmixujte a propasírujte přes síto. Odměřte si šťávu a do 500 ml ji dolijte vodou. Přidejte jahodový prášek a uvařte hustý pudink. Odstavte ho a přikryjte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny. Když je pudink vychladlý, opatrně ho po částech vmíchejte do máslové pěny. Vyšlehejte na hladký jahodový krém, který pak pomocí cukrářského sáčku navrstvíte na vychladlé dortíky. Na závěr každý dortík ozdobte plátkem nebo čtvrtkou jahody.

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.