Pochoutky z jablek

Sladká jablíčka se skvěle hodí na koláč i na jiné sladké dobroty. Zkuste kromě tradičního podzimního štrůdlu vyzkoušet i jiné sladké recepty, ve kterých hrají jablka hlavní roli.

Jablečný koláč se skořicí

  • 260 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 225 g másla
  • 300 g cukru
  • 4 velká vejce (žloutek a bílek zvlášť)
  • 125 g bílého jogurtu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 jablka

Na polevu:

  • 2 lžičky mleté skořice
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 1/2 šálku cukru
  • moučkový cukr na posypání

Troubu předehřejte na 160 °C. Dortovou formu vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte mouku a prášek do pečiva. V jiné míse vyšlehejte ručním mixérem máslo s cukrem do pěny – trvá to asi 5 minut. Pak pomalu postupně do pěny zašlehejte žloutky a mixujte ještě asi 2 minuty. Přidejte jogurt a ještě mixujte. Když je směs dokonale hladká, zašlehejte do ní suchou moučnou směs – pomalu, po částech. Pak přimíchejte vanilkový extrakt, skořici a muškátový oříšek, a nakonec lehce do těsta vmíchejte do tuha ušlehaný sníh z bílků a na kousky nakrájená oloupaná jablka zbavená jádřinců. Vložte těsto do dortové formy a povrch urovnejte stěrkou. V malé misce smíchejte skořici s cukrem a rozpuštěným máslem a směsí potřete vršek koláče. Pečte asi 50–55 minut, dokud není střed těsta dobře propečený (vyzkoušejte špejlí). Vytáhněte z trouby a před vyjmutím z formy koláč nechte asi 20 minut vychladnout. Koláč podávejte posypaný moučkovým cukrem.

 

 

Karamelová jablka

  • 8 jablek
  • 8 špejlí
  • 1 šálek másla
  • 2 šálky hnědého cukru
  • 1 šálek kukuřičného sirupu
  • 1 Salko
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • nadrobno nasekané ořechy
Jablka na pár sekund je ponořte do vroucí vody. Hned je vyjměte a osušte, odstraníte tak ze slupky případný vosk. Když jablka vychladnou, odstraňte jim stopky a napíchejte do nich špejle jako držátka. Plech na pečení potáhněte pečicím papírem. Ořechy nadrobno nasekejte a nasypte do misky.

Máslo, cukr, kukuřičný sirup a Salko dejte do misky a důkladně promíchejte. poté směs nalijte do pánve a na mírném ohni zahřejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a stáhněte plamen na minimum. Vařte karamel asi 30 minut – stále míchejte. Jestli je karamel hotový vyzkoušejte tak, že lžičku směsi kápnete do sklenice studené vody – měla by vytvořit pevnou kuličku. Hotový karamel stáhněte z ohně a vmíchejte do něj vanilkový extrakt. Nyní pracujte rychle – každé jablko celé namočte v horkém karamelu, nechte trochu okapat a pak ho obalte v nasekaných ořechách. Postavte ho na pečicí papír a nechte vychladnout. Buďte opatrní, karamel je velmi horký a mohli byste se snadno popálit.

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek