Pochoutky z grilu
Italský salát panzanella s grilovanou paprikou
- 2 sladké červené papriky
- 200 g bílé bagetky
- 1 salátová okurka
- 10 cherry rajčátek (červených a žlutých)
- 1 červená cibule
- ½ svazku bazalky
- 100 ml červeného vinného octa
- extra panenský olivový olej
- sůl
Červenou papriku ogrilujte, sloupněte z ní slupku, zbavte ji semen a nakrájejte na proužky. Bagetku podélně rozřízněte, nasucho opečte na grilu a pak ji natrhejte na kousky velikosti sousta. Dejte do mísy, přidejte připravenou papriku, nakrájenou okurku a překrájená cherry rajčátka. Cibuli nakrájejte na kolečka, přidejte do mísy a salát promíchejte. Ochuťte solí a natrhanými lístky bazalky, zalijte vinným octem, a nakonec přidejte větší množství olivového oleje, aby se pečivo dobře nasáklo. Salát promíchejte a můžete podávat.
Bruschetta s rajčatovou salsou
- 1 bílá bageta
- čerstvý sýr typu Lučina
- 5 zralých rajčat
- kousek čerstvé chilli papričky
- 1 malá červená cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička třtinového cukru
- 2 lžičky soli
- hrst čerstvé bazalky
- šťáva z citronu
- čerstvě mletý pepř
Rajčatům nařízněte slupku do kříže, ponořte je na chvíli do vroucí vody a pak vyjměte, zchlaďte v ledové vodě a oloupejte. Nakrájejte je na drobné kostičky, přidejte nasekanou chilli papričku a cibuli, prolisovaný stroužek česneku a nadrobno nakrájenou bazalku, osolte, opepřete, zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem a promíchejte.
Nakrájenou bagetu nasucho ogrilujte, potřete čerstvým sýrem a na každý plátek navrstvěte lžíci salsy. Ozdobte čerstvou bazalkou a podávejte například jako chuťovku k vínu nebo jako předkrm.
Grilovaný tuňák
- 800 g steaků tuňáka
- sůl, pepř
- olivový olej
- bazalka
Tuňáka osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a grilujte z obou stran tak, aby zůstal uprostřed nepropečený. Před servírováním ho nechte chvíli odpočinout pod alobalem. Pak jej nakrájejte na širší plátky, osolte, zakápněte olivovým olejem a podávejte se salátem panzanella, ozdobený snítkou bazalky.