Pochoutky z grilu

Jste nadšení, že můžete konečně trávit pěkné odpoledne s přáteli a rodinou venku u grilu? Připravili jsme pro vás několik receptů, které by vám mohly přijít vhod…

 

 

 

Italský salát panzanella s grilovanou paprikou

  • 2 sladké červené papriky
  • 200 g bílé bagetky
  • 1 salátová okurka
  • 10 cherry rajčátek (červených a žlutých)
  • 1 červená cibule
  • ½ svazku bazalky
  • 100 ml červeného vinného octa
  • extra panenský olivový olej
  • sůl

Červenou papriku ogrilujte, sloupněte z ní slupku, zbavte ji semen a nakrájejte na proužky. Bagetku podélně rozřízněte, nasucho opečte na grilu a pak ji natrhejte na kousky velikosti sousta. Dejte do mísy, přidejte připravenou papriku, nakrájenou okurku a překrájená cherry rajčátka. Cibuli nakrájejte na kolečka, přidejte do mísy a salát promíchejte. Ochuťte solí a natrhanými lístky bazalky, zalijte vinným octem, a nakonec přidejte větší množství olivového oleje, aby se pečivo dobře nasáklo. Salát promíchejte a můžete podávat.

 

Bruschetta s rajčatovou salsou

  • 1 bílá bageta
  • čerstvý sýr typu Lučina
  • 5 zralých rajčat
  • kousek čerstvé chilli papričky
  • 1 malá červená cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 2 lžičky soli
  • hrst čerstvé bazalky
  • šťáva z citronu
  • čerstvě mletý pepř

Rajčatům nařízněte slupku do kříže, ponořte je na chvíli do vroucí vody a pak vyjměte, zchlaďte v ledové vodě a oloupejte. Nakrájejte je na drobné kostičky, přidejte nasekanou chilli papričku a cibuli, prolisovaný stroužek česneku a nadrobno nakrájenou bazalku, osolte, opepřete, zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem a promíchejte.
Nakrájenou bagetu nasucho ogrilujte, potřete čerstvým sýrem a na každý plátek navrstvěte lžíci salsy. Ozdobte čerstvou bazalkou a podávejte například jako chuťovku k vínu nebo jako předkrm.

 

 

Grilovaný tuňák

  • 800 g steaků tuňáka
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • bazalka

Tuňáka osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a grilujte z obou stran tak, aby zůstal uprostřed nepropečený. Před servírováním ho nechte chvíli odpočinout pod alobalem. Pak jej nakrájejte na širší plátky, osolte, zakápněte olivovým olejem a podávejte se salátem panzanella, ozdobený snítkou bazalky.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé srdce

Bylinky pro zdravé srdce

Naše srdce si zaslouží péči, aby zůstalo dlouho zdravé a silné. Potřebuje správnou výživu a pravidelný pohyb. Kdo mu chce ještě přilepšit, může využít péči léčivých rostlin.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek