Ovocné šťávy našich prababiček

Nahlédněte do jejich kuchyně a inspirujte se, jak připravit zdravé a lahodné šťávy bez moderních konzervačních prostředků.

Malinová

  • 2,5 kg malin
  • 1 kg cukru

Zralé lesní maliny rozmačkejte v čistém porcelánovém hrnku novou vařečkou, přikryjte talířem a dejte do studena na 2 dny. Potom je přeceďte plátěnou utěrkou a přikrytou šťávu postavte na 2 dny do kuchyně. Pěnu, která z nich vykysala, seberte dřevěnou lžící. Čistý kamenný hrnek považte řídkým plátnem a opět jím šťávu volně nechte protéci. Nyní šťávu odměřte a na 1 l šťávy připravte 600 g jemného krystalového cukru. Potom ji rychle zahřejte bez cukru v čistém kastrolu a poté zvolna vařte asi 5 minut (pozor, aby nevykypěla). Při vaření sbírejte pěnu. Pak přidejte cukr a šťávu vařte ještě asi 4 minuty. Šťáva musí být řídká. Horkou nalijte do horkých lahví, když vychladnou, uzavřete je čistými, rozpařenými korky, zapečeťte pečetním voskem a uložte ve studenu. Lžíce této šťávy smíšená s vodou poskytuje velmi občerstvující nápoj. Na tentýž způsob připravujeme rybízovou, jahodovou, ostružinovou šťávu a i šťávu z jiného ovoce můžeme upravit tímto způsobem.

 

Esence z malinových jadérek

  • 1 l jadérek a pěny z protlačených malin
  • 140 g cukru
  • vinný ocet

Jadérka z protlačených malin, pak sebraná pěna z malinové šťávy dá se do většího hrnku, nalije se na to vinný ocet, rozšlehá se to a nechá 3–4 dny kvasiti. Pak se to procedí skrze síto na kastrol, přidá se do toho cukr (na litr 14 deka) a nechá vařiti, při čemž se pěna sbírá. Učištěná šťáva nechá se schladnouti, nalije do láhve a pije se s vodou jako občerstvující nápoj.

Jahodová

  • 6 litrů jahod
  • 250 ml vody
  • 1 kg cukru

Vaří se čtvrt litru vody s 1 kg cukru, při čemž se pěna sbírá. Po svaření se cukr nalije do hrnce na 6 litrů červených, zralých jahod. Hrnec se obváže a dá tři dny do sklepa státi. Pak se šťáva procedí plátnem, nalije do sklenic, které se obvážou papírem a dají asi 10 minut vařit do lázně. Po zchladnutí se papír sejme, láhve se zazátkují a zapečetí.

 

Jahodová za studena

  • 1 l jahod
  • 1 l vody
  • 40 g vinné kyseliny
  • 1,5 kg cukru

Očištěné jahody dejte do porcelánového hrnce, zalijte je studenou studniční vodou, přidejte vinnou kyselinu a nechte stát ve studenu 24 hod, Potom šťávu profiltrujte a do čisté tekutiny přisypte 1,5 kg jemného krystalového cukru a nechte jej v ní dobře rozpustit. Hotovou šťávu nalijte do lahví a považte je jen čistým hadříkem. Takto upravená šťáva dlouho vydrží a můžete ji připravit tímtéž způsobem též z malin, rybízu, angreštu a ostružin.

Višňová

  • 1 l šťávy
  • 750 ml vody
  • 500 g cukru

Vyprané zralé višně utlučte i s peckami, načež je proceďte. Na 1 l prokapané šťávy svařte 750 ml vody s 500 g cukru. Když je cukr úplně čistý, vlijte do něho procezenou šťávu a povařte ji 5 minut. Při vaření odstraňte všechnu pěnu. Horkou šťávu nalijte do horkých lahví, a když vychladla, lahve zazátkujte, zapečeťte a ve studenu uložte.

 

Rybízová I.

  • 1 l šťávy
  • 1,5 kg cukru

Zralé bobulky rybízu dáme na mírnou plotnu bez vody rozvařiti, pak se dobře rozmačkají a vylisují. Šťáva se procedí plátnem. Nyní na každý litr šťávy dáme 1,5 kg cukru, vše dáme vařiti, při čemž pěnu sbíráme. Po vychladnutí nalijeme šťávu do lahví, zazátkujeme a zalepíme pečetním voskem.

Rybízová II.

  • 1 kg šťávy
  • 1 kg cukru

Zralý rybíz se rozmačká, dá do lahve se širokým hrdlem a nechá 8 dní otevřený státi. Potom se šťáva procedí plátnem a odváží. Na každý 1 kg šťávy se dá 1 kg cukru, obojí se nechá dohromady svařiti, pěna se sbírá. Vychladlá šťáva se dá do lahví a zazátkuje.

Ostružinová

  • 1 kg šťávy
  • 275 g cukru

Velmi zralé, dobře přebrané ostružiny vsypte do kamenného aneb smaltovaného, neoprýskaného hrnce, přikryjte pokličkou a postavte do velkého hrnce s vařící vodou na plotnu. Jakmile se objevila větší část šťávy, slijte ji a dělejte to tak dlouho, až ostružiny nevydají více šťávy. Pak proceďte šťávu plátýnkem. Na 1 kg šťávy svařte 275 g cukru, přidejte k němu šťávu a vše na hustý sirup svařte. Když to vychladlo, naplňte šťávou láhve a ty dobře zazátkujte. Šťávy této používá se hlavně k přípravě limonád.

 


Recepty jsme vybrali z kuchařek Marie Sandtnerové, Marie Axamitové a Olgy Rozmarové

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek

Bylinky proti jarní únavě

Bylinky proti jarní únavě

Cítíte se unavení a bez energie? Na vině může být málo odpočinku, špatné trávení i nedostatek vitaminů. S většinou těchto neduhů pomohou bylinky, jen stačí vědět které.

Celý článek

Objevte kouzlo quillingu

Objevte kouzlo quillingu

Už jste někdy vyzkoušeli techniku, která využívá papírové proužky stočené do spirálek a dalších tvarů k vytváření půvabných objektů? Pokud ne, máte nyní možnost se s ní seznámit.

Celý článek