Zavařujeme červené ovoce

Jahody, třešně, višně, rybíz… nevíte, co s letošní úrodou červeného ovoce? Připravte si z něj výborné domácí zavařeniny, které vám v zimě přijdou k chuti.

Rybíz jako brusinky

Budete potřebovat

  • 1 kg červeného rybízu
  • 250 ml vody
  • 250 ml octa
  • 150 ml vody
  • 650 g cukru
  • několik celých hřebíčků
  • kousek celé skořice

Odstopkovaný a propláchnutý rybíz spařte nálevem z vody a octa a sceďte. Do hrnce nalijte 150 ml vody, přidejte cukr, koření a rybíz, přiveďte k varu a 10 minut povařte. Ještě horký rybíz plňte do čistých vyhřátých sklenic, zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

 


Jahody v cukru

Budete potřebovat

  • 1 kg jahod
  • 300 g pískového cukru

Očištěné jahody v hrnci prosypte jemným cukrem a nechte 12 hodin odležet. Druhý den ovoce naplňte do sklenic, uzavřete a sterilujte 10 minut při 80 °C.

 

Višně v cukru

Budete potřebovat

  • 1 kg dobře vyzrálých višní
  • 1 kg cukru
  • hnědý rum podle chuti

Omyté a vypeckované višně vkládejte do sklenic a prosypávejte cukrem. Trochu je ve sklenici smáčkněte, aby se jich co nejvíce vešlo a příliš pak neplavaly. Podle chuti můžete přidat do každé sklenice trochu hnědého rumu. Zavíčkujte a sterilujte 15 minut při 80 °C.

 


Třešňový džem s medem

Budete potřebovat

  • 1 kg vypeckovaných třešní
  • 350 g medu
  • pomůcku k želírování 3:1
  • 50–100 ml vody
  • 1 lžíci vanilkového cukru

Vypeckované třešně v hrnci podlijte vodou a rozvařte (nebo je nevařte, syrové rozmixujte a zahřejte). Smíchejte 1 lžíci cukru s přípravkem na želírování. Směs vsypte do horkého ovoce a 5 minut povařte. V poslední minutě přidejte med. Zda je džem dost hustý zjistíte, když dáte jednu lžičku džemu na talířek a necháte vychladnout. Horký džem naplňte do připravených čistých sklenic. Uzavřete, na chvíli otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Narcisy, nenáročné květiny na záhony i do skalek

Narcisy, nenáročné květiny na záhony i do skalek

K výhodám narcisů patří poměrně snadné pěstování. Jsou méně náročné než tulipány, nemusíte je pravidelně přesazovat do dobře vyhnojené půdy, stačí jednou za tři až čtyři roky. Méně tvoří dceřiné cibule ani nejsou tak citlivé na kvalitu zeminy. Lépe se hodí zejména do vlhčích míst s vyšší hladinou spodní vody, kde ostatní cibuloviny hnijí. Neohrožují je tolik ani virózy.

Celý článek

Sami uprostřed přírody

Sami uprostřed přírody

Když koupili pozemek pod lesem, postavili v nejvyšším místě na stráni lavičku. Spali pod širákem a říkali si, že jednou tu bude stát jejich chalupa.

Celý článek

Přečtěte si

Divočina na zahradě

Divočina na zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Čím víc kolem nás ubývá „divočiny“, tím více po ní toužíme. Přitom si romantiku bažiny, rašeliniště či vřesoviště můžeme užívat nejen v „chaloupce z mechu a kapradí“, ale i v roubence nad náspem okresní silnice.

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

www.floranazahrade.cz

Chcete si udělat radost novým wellness koutkem? Vhodný prostor zdaleka nemusíte vybírat jen v interiéru, privátní lázně se staly velkým tématem i pro zahradní architekty. Ať s klesajícími teplotami tíhnete spíš k otužování, nebo si naopak toužíte prohřát celé tělo, venkovní lázně se mohou stát oblíbeným cílem vašich procházek po zimní zahradě.