Pochoutky z brambor

Pečením a smažením získávají brambory výraznější chuť. Připravte si je zapečené nebo jako křupavé bramboráčky, a budete mít skvělou přílohu nebo samostatné jídlo.

Zapečené brambory

  • 240 ml smetany
  • 60 ml plnotučného mléka
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • 4 snítky tymiánu
  • 30 g másla
  • 1 kg lojovitých brambor
  • nasekaná petrželka

 

Troubu předehřejte na 190 °C. V hrnci svařte smetanu, mléko, mletý česnek, sůl, pepř, muškátový oříšek a tymián – vařte asi 10 minut na mírném plameni, občas zamíchejte. Pak tymián vyjměte a nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu. Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na půl centimetru silné plátky. Vymažte dno a boky zapékací misky 1 lžící změklého másla. Třetinu nakrájených brambor naskládejte do mísy. Na ně rovnoměrně nalijte třetinu mléčné směsi. Opakujte ještě dvakrát se zbývajícími bramborami. Zbylé máslo nakrájejte na plátky a poklaďte jím povrch brambor. Zapékací mísu přikryjte alobalem a vložte do trouby. Pečte 60 až 75 minut, dokud brambory nezměknou. Pak odstraňte alobal a pečte na vyšším roštu, dokud brambory nahoře nezhnědnou, asi 5 minut. Před podáváním nechte brambory 10 minut odpočinout. Ozdobte petrželkou a čerstvě mletým černým pepřem.

 

 

 

 

Křupavé bramboráčky

  • 500 g brambory
  • 5 stroužků česneku
  • sůl, pepř
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce majoránky
  • 250 g oleje nebo sádla na smažení
  • zakysaná smetana nebo česnekový dip k podávání

 

Brambory oloupejte, nastrouhejte na struhadle nahrubo a vymačkejte, abyste je zbavili přebytečné vody a škrobu. Přidejte k nim vejce, sůl, pepř, utřený česnek, majoránku, hladkou mouku a přilijte mléko. Důkladně promíchejte, aby se vše spojilo v těsto.

Na pánvi rozehřejte olej nebo sádlo, z těsta tvořte bramboráčky a smažte je po obou stranách dozlatova. Nechte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách. Podávejte se zakysanou smetanou nebo česnekovým dipem.

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Toalety nejen pro kočky

Toalety nejen pro kočky

Velkým plusem kočičích společníků je, že se snadno naučí chodit na toaletu a mohou tudíž zůstat celý den doma bez venčení. Ta stejně dobře poslouží i štěňatům a malým psíkům.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…