Pochoutky z brambor

Pečením a smažením získávají brambory výraznější chuť. Připravte si je zapečené nebo jako křupavé bramboráčky, a budete mít skvělou přílohu nebo samostatné jídlo.

Zapečené brambory

  • 240 ml smetany
  • 60 ml plnotučného mléka
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • 4 snítky tymiánu
  • 30 g másla
  • 1 kg lojovitých brambor
  • nasekaná petrželka

 

Troubu předehřejte na 190 °C. V hrnci svařte smetanu, mléko, mletý česnek, sůl, pepř, muškátový oříšek a tymián – vařte asi 10 minut na mírném plameni, občas zamíchejte. Pak tymián vyjměte a nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu. Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na půl centimetru silné plátky. Vymažte dno a boky zapékací misky 1 lžící změklého másla. Třetinu nakrájených brambor naskládejte do mísy. Na ně rovnoměrně nalijte třetinu mléčné směsi. Opakujte ještě dvakrát se zbývajícími bramborami. Zbylé máslo nakrájejte na plátky a poklaďte jím povrch brambor. Zapékací mísu přikryjte alobalem a vložte do trouby. Pečte 60 až 75 minut, dokud brambory nezměknou. Pak odstraňte alobal a pečte na vyšším roštu, dokud brambory nahoře nezhnědnou, asi 5 minut. Před podáváním nechte brambory 10 minut odpočinout. Ozdobte petrželkou a čerstvě mletým černým pepřem.

 

 

 

 

Křupavé bramboráčky

  • 500 g brambory
  • 5 stroužků česneku
  • sůl, pepř
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce majoránky
  • 250 g oleje nebo sádla na smažení
  • zakysaná smetana nebo česnekový dip k podávání

 

Brambory oloupejte, nastrouhejte na struhadle nahrubo a vymačkejte, abyste je zbavili přebytečné vody a škrobu. Přidejte k nim vejce, sůl, pepř, utřený česnek, majoránku, hladkou mouku a přilijte mléko. Důkladně promíchejte, aby se vše spojilo v těsto.

Na pánvi rozehřejte olej nebo sádlo, z těsta tvořte bramboráčky a smažte je po obou stranách dozlatova. Nechte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách. Podávejte se zakysanou smetanou nebo česnekovým dipem.

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Dvojí tvář jedné chalupy

Dvojí tvář jedné chalupy

Stavení pochází z počátku 19. století, je to znát na jeho průčelí děleném římsami i na oknech, v horní části zaoblených. Ovšem odvrácená strana značí, že jde o moderní dům z posledních let. Na části směřující do zahrady se oba styly potkávají, ten starý i současný. Tvář chalupy určili architekti.

Celý článek

Zářivá chuť podzimu

Zářivá chuť podzimu

Podzim bez dýně jako by snad ani nebyl. Ačkoliv je venku pošmourno, pokud vám na plotně bublá dýňová polévka a z trouby voní skořicové rolky, nemusíte si zoufat. Bude to podzim jako malovaný!

Celý článek