Pochutnejte si na zvěřině

Máte chuť na srnčí maso nebo třeba divokou kachnu? Připravte si je podle klasických receptů a jistě neprohloupíte? Co třeba ragú ze srnčího nebo pečená divoká kachnička.

Divoká kachna na pivě

  • 1 divoká kachna
  • 100 g anglické slaniny
  • 250 ml světlého piva
  • 1 cibule
  • směs provensálského koření
  • sůl

Do pekáče vložte na proužky nakrájenou anglickou slaninu a cibuli na měsíčky. Přidejte očištěnou kachnu naporcovanou na 8 dílů, osolte, okořeňte bylinkami, podlijte troškou piva a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Při pečení kachnu podlévejte pivem. Podávejte s restovanými brambory nebo s bramborovými knedlíky a zelím.

 

 

Srnčí ragú

  • 600 g předního srnčího
  • 50 g slaniny
  • 2 mrkve
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 150 ml červeného vína
  • divoké koření (bobkový list, nové koření, pepř)
  • čerstvé brusinky
  • jalovec
  • tymián
  • sůl, pepř

Na sádle zpěňte nasekanou cibuli s kostičkami slaniny, přidejte nakrájenou mrkev, prolisovaný česnek a vše chvíli restujte. Do základu přidejte na menší kostky nakrájené maso, protlak, zamíchejte, orestujte, a nakonec přidejte brusinky a divoké koření, osolte a přilijte víno. Podle potřeby jemně podlijte horkou vodou a duste 90 minut, až maso změkne. Během vaření podle potřeby podlévejte vodou. Hotové ragú dochuťte mletým pepřem a solí, povařením ještě zredukujte šťávu a můžete servírovat. Podávejte například se šťouchanými brambory nebo bramborovou kaší.

 

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek