Pochutnejte si na zvěřině

Máte chuť na srnčí maso nebo třeba divokou kachnu? Připravte si je podle klasických receptů a jistě neprohloupíte? Co třeba ragú ze srnčího nebo pečená divoká kachnička.

Divoká kachna na pivě

  • 1 divoká kachna
  • 100 g anglické slaniny
  • 250 ml světlého piva
  • 1 cibule
  • směs provensálského koření
  • sůl

Do pekáče vložte na proužky nakrájenou anglickou slaninu a cibuli na měsíčky. Přidejte očištěnou kachnu naporcovanou na 8 dílů, osolte, okořeňte bylinkami, podlijte troškou piva a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Při pečení kachnu podlévejte pivem. Podávejte s restovanými brambory nebo s bramborovými knedlíky a zelím.

 

 

Srnčí ragú

  • 600 g předního srnčího
  • 50 g slaniny
  • 2 mrkve
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 150 ml červeného vína
  • divoké koření (bobkový list, nové koření, pepř)
  • čerstvé brusinky
  • jalovec
  • tymián
  • sůl, pepř

Na sádle zpěňte nasekanou cibuli s kostičkami slaniny, přidejte nakrájenou mrkev, prolisovaný česnek a vše chvíli restujte. Do základu přidejte na menší kostky nakrájené maso, protlak, zamíchejte, orestujte, a nakonec přidejte brusinky a divoké koření, osolte a přilijte víno. Podle potřeby jemně podlijte horkou vodou a duste 90 minut, až maso změkne. Během vaření podle potřeby podlévejte vodou. Hotové ragú dochuťte mletým pepřem a solí, povařením ještě zredukujte šťávu a můžete servírovat. Podávejte například se šťouchanými brambory nebo bramborovou kaší.

 

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Dvojí tvář jedné chalupy

Dvojí tvář jedné chalupy

Stavení pochází z počátku 19. století, je to znát na jeho průčelí děleném římsami i na oknech, v horní části zaoblených. Ovšem odvrácená strana značí, že jde o moderní dům z posledních let. Na části směřující do zahrady se oba styly potkávají, ten starý i současný. Tvář chalupy určili architekti.

Celý článek

Zářivá chuť podzimu

Zářivá chuť podzimu

Podzim bez dýně jako by snad ani nebyl. Ačkoliv je venku pošmourno, pokud vám na plotně bublá dýňová polévka a z trouby voní skořicové rolky, nemusíte si zoufat. Bude to podzim jako malovaný!

Celý článek