Foto: Shutterstock

Lahodné poklady léta: Čarujte s paprikami, cuketami i rajčaty

Uzamkněte si chuť léta do sklenic. V zimě tyto poklady určitě oceníte. Urodily se vám cukety, rajčata a papriky? Připravte si z nich výbornou nakládanou směs nebo tradiční omáčku. 

Pikantní omáčka adžika

Budete potřebovat:

  • 1 kg zralých rajčat
  • 200 g červených chilli papriček (nebo podle chuti)
  • 4 střední cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1/4 šálku oleje (například slunečnicového)
  • 1/4 šálku octa (vinného nebo jablečného)
  • 1 lžičku soli (nebo podle chuti)
  • 1 lžíci cukru
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • 1 lžičku mletého koriandru

Postup:

Rajčata zbavte stopek a nakrájejte na menší kousky. Červené chilli papričky omyjte, zbavte semen a také nakrájejte. Množství chilli papriček přizpůsobte podle toho, jak hodně pálivou chcete omáčku mít. Cibule a česnek oloupejte a jemně nasekejte.

V hrnci zahřejte olej a na něm lehce osmažte nasekanou cibuli a česnek, dokud nejsou sklovité. Přidejte mletý kmín a koriandr a krátce promíchejte, aby se uvolnily vůně.

Přidejte nakrájená rajčata a chilli papričky. Vařte na středním ohni asi 15–20 minut, nebo dokud rajčata nezměknou a nezačnou se rozpadat.

Přidejte ocet, sůl a cukr. Promíchejte a vařte dalších 5 minut. Směs přendejte do mixéru nebo použijte tyčový mixér a rozmixujte na hladkou omáčku. Omáčku znovu zahřejte v hrnci, aby se všechny přísady dobře spojily, a přiveďte k varu.

Sterilizujte sklenice a víčka ve vroucí vodě. Naplňte sklenice horkou omáčkou, nechávejte přitom asi 1 cm mezi omáčkou a vrcholem sklenice. Uzavřete víčky.

Sklenice s omáčkou postavte do zavařovacího hrnce s vodou a sterilujte asi 15 minut při 90 °C. Poté vyjměte sklenice z hrnce a nechte je úplně vychladnout na pokojovou teplotu.

Omáčku adžika můžete použít jako koření nebo dochucovadlo k různým pokrmům. Pamatujte, že pálivost omáčky můžete ovlivnit množstvím a typem použitých chilli papriček.

Více receptů najdete v zářijovém vydání tištěné Rozmarýny. Náš časopis si můžete zakoupit na www.casopisyknihy.cz nebo v elektronické podobě na www.digiport.cz.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Dvojí tvář jedné chalupy

Dvojí tvář jedné chalupy

Stavení pochází z počátku 19. století, je to znát na jeho průčelí děleném římsami i na oknech, v horní části zaoblených. Ovšem odvrácená strana značí, že jde o moderní dům z posledních let. Na části směřující do zahrady se oba styly potkávají, ten starý i současný. Tvář chalupy určili architekti.

Celý článek

Zářivá chuť podzimu

Zářivá chuť podzimu

Podzim bez dýně jako by snad ani nebyl. Ačkoliv je venku pošmourno, pokud vám na plotně bublá dýňová polévka a z trouby voní skořicové rolky, nemusíte si zoufat. Bude to podzim jako malovaný!

Celý článek