Foto: Shutterstock

Mlsejte s láskou

Nechte lásku projít žaludkem – připravte svým blízkým dobroty, které je potěší u srdce. Vsaďte na osvědčené recepty – co třeba tiramisu, dortíčky nebo rovnou zamilovaný dort?

Italské tiramisu

Budete potřebovat:

  • 5 lžic cukru krupice
  • 5 vajec
  • 500 g mascarpone
  • 2 malé panáky Amaretta
  • 60 ml espressa doppio
  • 1 balení piškotů Savoiardi nebo cukrářských piškotů
  • kakao

Postup:

Mascarpone vyndejte z ledničky, aby se ohřálo na pokojovou teplotu. Žloutky oddělte od bílků. Do žloutků přidejte cukr a vyšlehejte je do pevné světlé pěny. Z bílků ušlehejte sníh. Mascarpone vmíchejte do žloutkové pěny a pak opatrně přimíchejte sníh z bílků.

Připravte espresso doppio z kvalitní kávy (dvojité espresso se 2 malými panáky Amaretta). Piškoty namáčejte do kávy a skládejte je do misky: vrstvu piškotů, vrstvu krému, vrstvu piškotů až do spotřebování surovin. Poslední bude vrstva krému, kterou hojně poprášíte kakaem. Hotové tiramisu uložte do lednice a nechte rozležet.

 

Foto: Shutterstock

Zamilovaný dort

Budete potřebovat:

Na korpus (průměr 16 cm)

  • 1/2 šálku cukru
  • 2 vejce
  • 1 šálek polohrubé mouky
  • 1/4 šálku oleje
  • 1/4 šálku mléka
  • 1 lžíci holandského kakaa

Na krém:

  • 1 smetanu ke šlehání (33% tuku)
  • 1 bílou čokoládu
  • 2 ztužovače smetany
  • čokoládovou polevu a čerstvé ovoce na ozdobení

Postup:

Nejprve vyšlehejte celá vejce s cukrem a poté přidejte ostatní suroviny a ručním šlehačem je spojte v hladké těsto. Do formy rozložte pečící papír, vlijte do ní těsto a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut. Korpus nechte vychladnout a poté ho seřízněte nožem do rovna. Vložte ho zpět do formy.

Smetanu dejte do kastrůlku, nalámejte do ní bílou čokoládu a nechte rozpustit. Přiveďte k varu a vařte asi 1–2 minuty. Poté nechte vychladnout. Zchladlou směs vložte asi na 2 hodiny do mrazničky. Když je smetana dostatečně zchlazená, ale ne zmrazená, vyndejte ji, přisypte ztužovače smetany a vyšlehejte ji do tuha. Pak ji nalijte na korpus a rovnoměrně rozetřete. Nakonec dort dozdobte podle své fantazie čokoládovou polevou a čerstvým ovocem.

 

Foto: Shutterstock

 

Jahodové dortíčky

Budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 130 g másla
  • 150 g cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíci vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 250 ml mléka
  • sůl

Na krém:

  • 1 lžíce jahodové marmelády
  • 150 g jahod
  • 1 ztužovač na šlehačku
  • 500 ml smetany ke šlehání

Postup:

V misce smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli. Máslo nechte změknout a pomocí mixéru ho vyšlehejte s vejci a cukrem. Smícháme sypké a tekuté suroviny a vše zalijte mlékem. Ručně nebo mixérem vyšlehejte hladkou hmotu.

Troubu předehřejte na 180 °C a nachystejte si formu na muffiny. Do formy vložte papírové košíčky nebo ji vymažte tukem. Naplňte je těstem a dejte péct do trouby asi na 15 minut.

Tyčovým mixérem rozmixujte čerstvé jahody společně s jahodovou marmeládou. Do misky nalijte smetanu a přidejte ztužovač. Smetanu vyšlehejte do tuha a vmíchejte do ní jahodovou směs. Upečené vychladlé dortíky ozdobte šlehačkou a přepůlenou jahodou.

 

Foto: Shutterstock


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Papírové misky na šperky

Papírové misky na šperky

Ze starých novin lze snadno vytvořit lehounké misky, které můžete využít jako praktickou dekoraci. Jak si je na závěr vyzdobíte, je čistě na vaší fantazii.

Celý článek

Nápady na DIY úložná řešení

Nápady na DIY úložná řešení

V každé domácnosti se potýkáme s výzvou, jak efektivně uskladnit naše věci. Máme pro vás inspiraci, jak vytvořit úložná řešení, která nejen udrží vaši domácnost v pořádku, ale navíc je pořídíte levně a chytře.

Celý článek

Čemeřice kvetou i v zimě

Čemeřice kvetou i v zimě

Chcete-li obdivovat rozkvetlou zahradu i v zimě, vysaďte na záhony čemeřice. Stačí, když se teploty dostanou nad nulu – poupata se rozvinou i na sněhu. Pokud se mráz vrátí, jednoduše se zavřou, aby s lepším počasím zase vykvetla.

Celý článek