Foto: Shutterstock

Mlsejte s láskou

Nechte lásku projít žaludkem – připravte svým blízkým dobroty, které je potěší u srdce. Vsaďte na osvědčené recepty – co třeba tiramisu, dortíčky nebo rovnou zamilovaný dort?

Italské tiramisu

Budete potřebovat:

  • 5 lžic cukru krupice
  • 5 vajec
  • 500 g mascarpone
  • 2 malé panáky Amaretta
  • 60 ml espressa doppio
  • 1 balení piškotů Savoiardi nebo cukrářských piškotů
  • kakao

Postup:

Mascarpone vyndejte z ledničky, aby se ohřálo na pokojovou teplotu. Žloutky oddělte od bílků. Do žloutků přidejte cukr a vyšlehejte je do pevné světlé pěny. Z bílků ušlehejte sníh. Mascarpone vmíchejte do žloutkové pěny a pak opatrně přimíchejte sníh z bílků.

Připravte espresso doppio z kvalitní kávy (dvojité espresso se 2 malými panáky Amaretta). Piškoty namáčejte do kávy a skládejte je do misky: vrstvu piškotů, vrstvu krému, vrstvu piškotů až do spotřebování surovin. Poslední bude vrstva krému, kterou hojně poprášíte kakaem. Hotové tiramisu uložte do lednice a nechte rozležet.

 

Foto: Shutterstock

Zamilovaný dort

Budete potřebovat:

Na korpus (průměr 16 cm)

  • 1/2 šálku cukru
  • 2 vejce
  • 1 šálek polohrubé mouky
  • 1/4 šálku oleje
  • 1/4 šálku mléka
  • 1 lžíci holandského kakaa

Na krém:

  • 1 smetanu ke šlehání (33% tuku)
  • 1 bílou čokoládu
  • 2 ztužovače smetany
  • čokoládovou polevu a čerstvé ovoce na ozdobení

Postup:

Nejprve vyšlehejte celá vejce s cukrem a poté přidejte ostatní suroviny a ručním šlehačem je spojte v hladké těsto. Do formy rozložte pečící papír, vlijte do ní těsto a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut. Korpus nechte vychladnout a poté ho seřízněte nožem do rovna. Vložte ho zpět do formy.

Smetanu dejte do kastrůlku, nalámejte do ní bílou čokoládu a nechte rozpustit. Přiveďte k varu a vařte asi 1–2 minuty. Poté nechte vychladnout. Zchladlou směs vložte asi na 2 hodiny do mrazničky. Když je smetana dostatečně zchlazená, ale ne zmrazená, vyndejte ji, přisypte ztužovače smetany a vyšlehejte ji do tuha. Pak ji nalijte na korpus a rovnoměrně rozetřete. Nakonec dort dozdobte podle své fantazie čokoládovou polevou a čerstvým ovocem.

 

Foto: Shutterstock

 

Jahodové dortíčky

Budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 130 g másla
  • 150 g cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíci vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 250 ml mléka
  • sůl

Na krém:

  • 1 lžíce jahodové marmelády
  • 150 g jahod
  • 1 ztužovač na šlehačku
  • 500 ml smetany ke šlehání

Postup:

V misce smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli. Máslo nechte změknout a pomocí mixéru ho vyšlehejte s vejci a cukrem. Smícháme sypké a tekuté suroviny a vše zalijte mlékem. Ručně nebo mixérem vyšlehejte hladkou hmotu.

Troubu předehřejte na 180 °C a nachystejte si formu na muffiny. Do formy vložte papírové košíčky nebo ji vymažte tukem. Naplňte je těstem a dejte péct do trouby asi na 15 minut.

Tyčovým mixérem rozmixujte čerstvé jahody společně s jahodovou marmeládou. Do misky nalijte smetanu a přidejte ztužovač. Smetanu vyšlehejte do tuha a vmíchejte do ní jahodovou směs. Upečené vychladlé dortíky ozdobte šlehačkou a přepůlenou jahodou.

 

Foto: Shutterstock


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek