Foto: Shutterstock
Mlsejte s láskou
Italské tiramisu
Budete potřebovat:
- 5 lžic cukru krupice
- 5 vajec
- 500 g mascarpone
- 2 malé panáky Amaretta
- 60 ml espressa doppio
- 1 balení piškotů Savoiardi nebo cukrářských piškotů
- kakao
Postup:
Mascarpone vyndejte z ledničky, aby se ohřálo na pokojovou teplotu. Žloutky oddělte od bílků. Do žloutků přidejte cukr a vyšlehejte je do pevné světlé pěny. Z bílků ušlehejte sníh. Mascarpone vmíchejte do žloutkové pěny a pak opatrně přimíchejte sníh z bílků.
Připravte espresso doppio z kvalitní kávy (dvojité espresso se 2 malými panáky Amaretta). Piškoty namáčejte do kávy a skládejte je do misky: vrstvu piškotů, vrstvu krému, vrstvu piškotů až do spotřebování surovin. Poslední bude vrstva krému, kterou hojně poprášíte kakaem. Hotové tiramisu uložte do lednice a nechte rozležet.
Foto: Shutterstock
Zamilovaný dort
Budete potřebovat:
Na korpus (průměr 16 cm)
- 1/2 šálku cukru
- 2 vejce
- 1 šálek polohrubé mouky
- 1/4 šálku oleje
- 1/4 šálku mléka
- 1 lžíci holandského kakaa
Na krém:
- 1 smetanu ke šlehání (33% tuku)
- 1 bílou čokoládu
- 2 ztužovače smetany
- čokoládovou polevu a čerstvé ovoce na ozdobení
Postup:
Nejprve vyšlehejte celá vejce s cukrem a poté přidejte ostatní suroviny a ručním šlehačem je spojte v hladké těsto. Do formy rozložte pečící papír, vlijte do ní těsto a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut. Korpus nechte vychladnout a poté ho seřízněte nožem do rovna. Vložte ho zpět do formy.Smetanu dejte do kastrůlku, nalámejte do ní bílou čokoládu a nechte rozpustit. Přiveďte k varu a vařte asi 1–2 minuty. Poté nechte vychladnout. Zchladlou směs vložte asi na 2 hodiny do mrazničky. Když je smetana dostatečně zchlazená, ale ne zmrazená, vyndejte ji, přisypte ztužovače smetany a vyšlehejte ji do tuha. Pak ji nalijte na korpus a rovnoměrně rozetřete. Nakonec dort dozdobte podle své fantazie čokoládovou polevou a čerstvým ovocem.
Foto: Shutterstock
Jahodové dortíčky
Budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 130 g másla
- 150 g cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžíci vanilkového cukru
- 3 vejce
- 250 ml mléka
- sůl
Na krém:
- 1 lžíce jahodové marmelády
- 150 g jahod
- 1 ztužovač na šlehačku
- 500 ml smetany ke šlehání
Postup:
V misce smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli. Máslo nechte změknout a pomocí mixéru ho vyšlehejte s vejci a cukrem. Smícháme sypké a tekuté suroviny a vše zalijte mlékem. Ručně nebo mixérem vyšlehejte hladkou hmotu.
Troubu předehřejte na 180 °C a nachystejte si formu na muffiny. Do formy vložte papírové košíčky nebo ji vymažte tukem. Naplňte je těstem a dejte péct do trouby asi na 15 minut.
Tyčovým mixérem rozmixujte čerstvé jahody společně s jahodovou marmeládou. Do misky nalijte smetanu a přidejte ztužovač. Smetanu vyšlehejte do tuha a vmíchejte do ní jahodovou směs. Upečené vychladlé dortíky ozdobte šlehačkou a přepůlenou jahodou.
Foto: Shutterstock