Pestrá paleta letních chutí

Čerstvá letní zelenina, aromatické bylinky, olivový olej… Bez těchto ingrediencí se středomořská kuchyně neobejde. Nechte se inspirovat recepty s vůní moře.

Bruschetta s kozím sýrem a pečenými paprikami

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 6

  • 3 sladké papriky (červená, žlutá a oranžová)
  • olivový olej
  • vinný ocet
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • čerstvé bylinky (tymián, oregano, rozmarýn, bazalka apod.)
  • 1 francouzská bageta
  • 200 g čerstvého kozího sýra

1 Česnek oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a krátce orestujte na trošce olivového oleje. Omyté papriky dejte na plech a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut, dokud slupka nezačne černat. Pak je vyndejte, nechte vychladnout, oloupejte, zbavte semínek, nakrájejte a dejte do mísy. Přidejte orestovaný česnek, lžíci olivového oleje, lžíci vinného octa, sůl, pepř a nasekané čerstvé bylinky, promíchejte a nechte aspoň 30 minut marinovat.

2 Bagetu nakrájejte na plátky, dejte na plech, pokapejte olivovým olejem a pečte asi 5 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Každý plátek pak potřete čerstvým kozím sýrem, poklaďte marinovanými paprikami, posypte čerstvými bylinkami a podle chuti dosolte a opepřete.

 

 


Rajčátka pečená s česnekem

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 250 g cherry rajčátek
  • česnekový olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • provensálské bylinky
  • 4 stroužky česneku
  • čerstvá bazalka

1 Rajčátka přepulte a naskládejte na plech potažený pečicím papírem, pokapejte česnekovým olivovým olejem, osolte, opepřete, posypte provensálskými bylinkami a poklaďte plátky česneku.

2 Pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 220 °C. Servírujte jako přílohu, salát nebo předkrm. Před podáváním posypte nasekanou čerstvou bazalkou.

 

 


Salát z grilované zeleniny

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 6

  • 1 lilek
  • 1 cuketa
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 červená cibule
  • 1 větvička cherry rajčat
  • čerstvý rozmarýn a tymián
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • sůl

1 Omytou a cuketu a lilek nakrájejte na 1 cm silné plátky, papriku zbavenou semen na širší proužky, oloupanou cibuli na kolečka. Rajčátka nechte vcelku.

2 Na marinádu smíchejte olivový olej s vinným octem, prolisovaným česnekem a nasekanými čerstvými bylinkami. Připravenou zeleninu ogrilujte asi 5 minut z každé strany, dejte do mísy, přidejte marinádu a promíchejte. Před podáváním nechte salát chvíli odležet.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek