Foto: Shutterstock

Voňavý perníkový stromeček

Upečte si krásný perníkový stromek. Bude vám doma vonět a zdobit stůl až do Vánoc. Je to jednoduché a zábavné, přizvat k práci můžete i děti. Přečtěte si, jak na to.

Budete potřebovat:

  • sadu vykrajovátek různých velikostí ve tvaru hvězdiček
  • špejli
  • 550 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do perníku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • koření do perníku tlučené
  • 120 g rostlinného tuku nebo másla
  • 2 lžíce medu
  • 3 vejce
  • 220 g moučkového cukru
  • 1 vejce na potření

Na polevu:

  • 1 bílek (čerstvý)
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžičku šťávy z citronu
  • 1 lžičku bramborového škrobu
  • cukrářské perličky na dozdobení

Postup:

Nejprve si připravte těsto. Všechny suché suroviny smíchejte v míse. Rostlinný tuk nebo máslo s medem rozpusťte ve vodní lázni. Vejce ušlehejte s moučkovým cukrem a pak ho vyšlehejte s medovou směsí. Tekutou směs vlijte do suché a vypracujte vláčné těsto. V lednici nechte těsto do druhého dne odpočinout.

Druhý den těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát vysoký asi 1 cm. Vykrojte nejprve kulatou základnu stromečku, která by měla být o trochu širší v průměru než největší hvězdička. Pak vykrájejte jednotlivé hvězdičky od největší po nejmenší. Nejmenší hvězdičku vykrojte dvakrát.

 

Foto: Shutterstock

Všechny perníčky dávejte na plech potažený pečicím papírem. Dejte je péct do trouby předehřáté na 150 °C a pečte je asi půl hodiny. Chcete-li, aby se perníčky pěkně leskly, potřete je, asi po 20 minutách pečení, vejcem rozšlehaným s trochou vody. Upečené perníčky nechte zcela vychladnout. Ideální je nechat je před zdobením do druhého dne odpočinout.

Než se pustíte do sestavování stromečku a zdobení, připravte si polevu. Moučkový cukr třikrát prosejte přes jemné síto, aby v něm nebyly žádné hrudky. Přidejte bílek, přecezenou šťávu z citronu a bramborový škrob. Vše opatrně míchejte metličkou tak dlouho, až je poleva tuhá a nestéká ze lžíce. Dejte pozor, ať do polevy nezašleháte vzduch, tvořily by se v ní pak bublinky a praskala by. Hotovou polevou naplňte pevnější igelitový sáček (vložte ho při tom do vyšší nádoby).

 

Foto: Shutterstock

Před začátkem zdobení ustřihněte sáčku růžek. Nejprve naneste polevu na upečené kolečko, které bude tvořit základnu. Doprostřed kolečka zapíchněte špejli. Na ni pak napichujte hvězdičky od největší po nejmenší. Nanesená poleva na každé hvězdičce bude zároveň sloužit jako lepidlo. O

kraje hvězdiček můžete dozdobit cukrářskými perličkami. Hvězdičky na sebe skládejte tak, aby jednotlivé cípy horní hvězdičky byly vždy v mezerách mezi cípy hvězdičky, na kterou ji pokládáte. Poslední dvě nemenší hvězdičky nejprve ozdobte polevou a nechte ji ztuhnout. Pak je slepte k sobě a teprve po ztuhnutí je nasuňte nastojato na špejli.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek