Papričky – na talíř i pro parádu

V květinářstvích a zahradnictvích jsou běžně k dostání keříky malých dekorativních chilli papriček. Kupte si je a ozdobte si jimi třeba okno v kuchyni.

Drobné chilli papričky jsou velmi dekorativní, a pokud se o ně budete přiměřeně starat, vydrží vám dlouhé týdny. Při pěstování na okně jim nejčastěji hrozí to, že je jednoduše „ulijete“. To znamená, že kořeny postrádají vzduch, v půdě začne klesat pH, na kořenech přestává růst kořenové vlášení, které je zodpovědné za příjem vody a živin a i když rostliny doslova stojí ve vodě, shodí listy a uschnou. Papričky tedy zalévejte jen tehdy, pokud je kořenový bal vyschlý. Vodu, která po zalévání zůstane v misce, vždy po půl hodině od zálivky vylijte. Papričku, kterou si koupíte s nasazenými plody, už není třeba hnojit – plody už neporostou, rostlina už ani znovu nevykvete. Určitou dávku hnojiva obsahuje i substrát, ve kterém paprička roste, bývá použito hnojivo s postupným uvolňováním.

 

Vypěstujte si vlastní úrodu

Můžete si je samozřejmě vypěstovat i sami, v sortimentu semenářských firem jsou různé odrůdy s rozdílným stupněm pálivosti. Navzdory tomu, že jde o poměrně malé keříky, pěstují se zcela stejně jako klasické papriky, musejí se tedy vysévat už v předjaří. První plody dozrávají v srpnu. Jde o teplomilnou rostlinu, které vyhovuje teplé chráněné místo, výborně se tedy hodí pro pěstování na balkonech a terasách. Výhodou vlastních rostlin je také to, že přibližně víte, jak pálivou papričku pěstujete. Semenářské firmy totiž pálivost označují na obalu semen.

Jak na to

V první řadě je nutné si pořídit kvalitní osivo. Pro setí je ideální předjarní nebo jarní období – můžeme tedy začít už teď v únoru. Na výsev použijeme výsevní substrát, nebo můžeme použít i klasický pěstební substrát. Semínka nesejeme příliš hluboko. Ideální je použít k výsevu rašelinové tablety, protože se pak s rostlinkami snadno manipuluje a nehrozí jejich poškození při přepichování. Při klíčení je nutné dodržet teplotu kolem 25 °C a udržovat substrát nebo rašelinovou tabletu vlhkou. Po vyklíčení, když mají rostlinky první lístky, je můžeme přesadit do nádoby, kde je budeme pěstovat. V případě, že chilli papričky plánujeme pěstovat venku, umístíme rostliny ven, až když nehrozí riziko mrazíků nebo nízkých teplot. Během vegetace rostlince dopřejeme světlé teplé místo. Po pár měsících rostlinka rozkvete a začne nasazovat papričky, které průběžně dozrávají. Během sezóny nezapomínáme pravidelně přihnojovat a dopřát rostlince zálivku. Podobně jako rajčata nebo klasické papriky je chilli paprička náchylná na napadení molicemi, mšicemi, ale i roztoči, proto rostlinky pravidelně kontrolujeme a v případě výskytu včas použijeme vhodnou ochranu.


Proč tak pálí?

Pálivost chilli papriček způsobuje látka capsaicin. Tato látka dráždí  receptory bolesti v ústech, které jsou odpovědné za pocit pálení.  K měření pálivosti se používá tzv. Scovilleho stupnice, která je pojmenována po Wilburu L. Scovillem, americkém chemikovi, který v roce 1912 zveřejnil metodu kvantitativního srovnávání pálivosti papriček – Scovilleho organoleptický test.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Tradiční recepty s uzeným

Tradiční recepty s uzeným

Kvalitní uzené maso nebo dobře vyuzená klobáska domácí kvality patří k oblíbeným pochoutkám ve všech středoevropských kuchyních. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty.

Celý článek

Dózy pro radost

Dózy pro radost

Na jejich výrobu můžete zužitkovat nejrůznější plechovky a staré korkové prostírání. Decentní nápis se vzkazem pro vaši polovičku jim dodá jedinečné kouzlo.

Celý článek

Posaďte se ke stolu

Posaďte se ke stolu

K jídelnímu stolu neusedáme jen v době snídaně či oběda, a proto je důležité, aby se nám dobře a pohodlně sedělo. Jaký sedací nábytek ke stolu zvolit?

Celý článek

Jahodové dortíky

Jahodové dortíky

Vychutnejte si klidné zimní večery a dopřejte si čas na vymýšlení drobností, kterými můžete udělat radost svým milovaným…


Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • 400 g jahod
  • 1 balíček jahodového pudinku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru

V jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny na těsto, ve druhé mokré a potom postupně vmíchejte suchou část do mokré. Těstem naplňte papírové košíčky do 2/3 jejich objemu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Upečené dortíky nechte vychladnout. Jahody rozmixujte a propasírujte přes síto. Odměřte si šťávu a do 500 ml ji dolijte vodou. Přidejte jahodový prášek a uvařte hustý pudink. Odstavte ho a přikryjte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny. Když je pudink vychladlý, opatrně ho po částech vmíchejte do máslové pěny. Vyšlehejte na hladký jahodový krém, který pak pomocí cukrářského sáčku navrstvíte na vychladlé dortíky. Na závěr každý dortík ozdobte plátkem nebo čtvrtkou jahody.

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.