Foto: Shutterstock
Poklady z letní zahrádky: Upečte si ty nejlepší ovocné koláče
Malinový koláč s mascarpone
Budete potřebovat:
Na těsto:
- 150 g hladké mouky
- 30 g mandlové mouky (jemně mletých mandlí)
- 40 g moučkového cukru
- 90 g vychlazeného másla
- 1 žloutek
- špetku soli
- 3 lžíce ledové vody
Na náplň:
- 250 g mascarpone
- 200 g slazeného kondenzovaného mléka
- 2 vejce
- 500 g malin
Postup:
Ze všech surovin rychle vypracujte hladké těsto, aby se příliš nerozehřálo. Vytvořte z něj kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte na 30 minut vychladit do ledničky.
Vychlazené těsto rozválejte a vložte do formy na koláč o průměru 23 cm tak, aby pokrývalo i boční strany formy. Na těsto položte pečicí papír a nasypte na něj zátěž (například fazole), aby se těsto při pečení nevyboulilo.
Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Poté sejměte papír se zátěží a pečte dalších 5 až 10 minut. Po upečení nechte těsto chvíli vychladnout.
Mascarpone vyšlehejte metličkou spolu s kondenzovaným mlékem a vejci. Směs nalijte na předpečený podklad koláče.
Koláč vraťte do trouby na spodní příčku a pečte 15 až 20 minut na 180 °C, dokud náplň neztuhne. Koláč můžete přikrýt alobalem, aby náplň zůstala na povrchu světlá.
Po upečení nechte koláč vychladnout na roštu a následně ho dejte na 2 vychladit do ledničky. Před podáváním navršte na koláč čerstvé maliny.
Foto: Shutterstock
Nadýchaný meruňkový koláč
Budete potřebovat:
- 4 vejce
- 150 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 200 g hladké mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 100 ml mléka
- 100 ml rostlinného oleje
- 500 g čerstvých meruněk (nebo kompotovaných, dobře okapaných)
- 2 lžíce moučkového cukru na posypání
Postup:
Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte a vysypte moukou plech na pečení (nebo ho potáhněte pečicím papírem).
Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky dejte do větší mísy a bílky do mísy na šlehání. K žloutkům přidejte krupicový cukr a vanilkový cukr. Vyšlehejte je do světlé nadýchané směsi. Postupně přimíchejte mléko a olej. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a po částech ji vmíchejte do žloutkové směsi. Jemně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Opatrně jej vmíchejte do těsta, aby zůstalo nadýchané.
Meruňky omyjte, osušte, rozpulte a odstraňte pecky. Pokud používáte kompotované meruňky, nechte je dobře okapat. Můžete je nechat rozpůlené, nebo je pokrájet na menší kousky.
Těsto nalijte do připravené formy a rovnoměrně ho rozetřete. Na těsto jednoduše rozložte meruňky a lehce je do těsta zatlačte. Koláč pečte v předehřáté troubě přibližně 30–35 minut, nebo dokud povrch nezíská zlatovou barvu a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Vychladlý koláč před podáváním posypte moučkovým cukrem.