Ovocné koláče

Z čerstvého ovoce se dají vykouzlit neskutečné laskominy…

Skládaný rebarborový koláč

Doba přípravy: 90 minut

Počet porcí: 6

  • 4 lžíce másla
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 velká vejce
  • 1 žloutek
  • 300 g cukru
  • 60 g kysané smetany
  • 2 lžičky rumu
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 350 g čerstvé rebarbory
  • moučkový cukr

1 Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí. Cukr utřete s vejci a žloutkem do pěny. Rozpuštěné máslo smíchejte se smetanou, rumem a citronovou kůrou a vmíchejte ho do žloutkové směsi. Nakonec přimíchejte suchou směs.
2 Těsto rozetřete do vymazané a moukou vysypané koláčové formy a nechte 10 minut chladit v lednici. Mezitím omytou rebarboru nakrájejte na asi 4 cm dlouhé kousky. Ty pak úhledně naskládejte – jako na obrázku – na povrch koláče (nezatlačujte je do těsta). rebarboru nakonec posypte moučkovým cukrem. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 45–55 minut.

 

 

Tvarohová bublanina s rebarborou

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 8

  • 250 g cukru
  • 125 ml oleje
  • 250 ml mléka
  • 1 plnotučný tvaroh
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 5 bílků
  • špetka soli
  • čerstvá rebarbora
  • moučkový cukr

1 Do mísy dejte cukr, olej, mléko tvaroh a vanilkový cukr a důkladně vše metlou prošlehejte. Pak postupně zašlehejte mouku s práškem do pečiva, a nakonec tuhý sníh z bílků ušlehaný se špetkou soli.
2 Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a poklaďte kousky rebarbory. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20–25 minut dozlatova. Upečenou bublaninu poprašte moučkovým cukrem.

 

 

Piškotové řezy s jahodami a želatinou

Doba přípravy: 50 minut

Počet porcí: 8

  • 200 g cukru
  • 4 vejce
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 do pečiva
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 125 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • čerstvé jahody
  • 2 balení červeného želé

1 Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte olej, mléko, mouku s práškem do pečiva, a nakonec vmíchejte z bílků ušlehaný sníh. Těsto nalijte na plech s pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 20 minut.
2 Na vychladlý piškot ještě na plechu natřete krém připravený z tvarohu smíchaného s moučkovým cukrem a zakysanou smetanou. Na krém poklaďte půlené jahody a zalijte je želatinou. Nechte ztuhnout.

 

 

Jahodové taštičky

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 4

  • 25 dkg hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • sůl
  • 1 bílek
  • čerstvé jahody
  • zakysaná smetana
  • moučkový cukr
  • máslo

1 Na vále zpracujte vláčné, nelepivé těsto z mouky, vejce, žloutku, soli a trošky vody. Těsto rozválejte na plát, vykrájejte kolečka a do každého dejte půlku jahody. Okraje kolečka potřete bílkem, přeložte a kraje přimáčkněte vidličkou.
2 Taštičky uvařte v osolené vodě – když vyplavou na povrch, jsou hotové. Po uvaření je nechte okapat a servírujte s kysanou smetanou, posypané moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Jak poznat zdravé sazenice

Jak poznat zdravé sazenice

Pro úspěšné pěstování je důležité umět poznat zdravé sazenice. Poradíme vám, jak na to, a jak se sadbou správně zacházet, abyste se za několik týdnů dočkali úrody zeleniny i barevných květů letniček.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.