Ovocné koláče

Z čerstvého ovoce se dají vykouzlit neskutečné laskominy…

Skládaný rebarborový koláč

Doba přípravy: 90 minut

Počet porcí: 6

  • 4 lžíce másla
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 velká vejce
  • 1 žloutek
  • 300 g cukru
  • 60 g kysané smetany
  • 2 lžičky rumu
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 350 g čerstvé rebarbory
  • moučkový cukr

1 Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí. Cukr utřete s vejci a žloutkem do pěny. Rozpuštěné máslo smíchejte se smetanou, rumem a citronovou kůrou a vmíchejte ho do žloutkové směsi. Nakonec přimíchejte suchou směs.
2 Těsto rozetřete do vymazané a moukou vysypané koláčové formy a nechte 10 minut chladit v lednici. Mezitím omytou rebarboru nakrájejte na asi 4 cm dlouhé kousky. Ty pak úhledně naskládejte – jako na obrázku – na povrch koláče (nezatlačujte je do těsta). rebarboru nakonec posypte moučkovým cukrem. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 45–55 minut.

 

 

Tvarohová bublanina s rebarborou

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 8

  • 250 g cukru
  • 125 ml oleje
  • 250 ml mléka
  • 1 plnotučný tvaroh
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 5 bílků
  • špetka soli
  • čerstvá rebarbora
  • moučkový cukr

1 Do mísy dejte cukr, olej, mléko tvaroh a vanilkový cukr a důkladně vše metlou prošlehejte. Pak postupně zašlehejte mouku s práškem do pečiva, a nakonec tuhý sníh z bílků ušlehaný se špetkou soli.
2 Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a poklaďte kousky rebarbory. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20–25 minut dozlatova. Upečenou bublaninu poprašte moučkovým cukrem.

 

 

Piškotové řezy s jahodami a želatinou

Doba přípravy: 50 minut

Počet porcí: 8

  • 200 g cukru
  • 4 vejce
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 do pečiva
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 125 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • čerstvé jahody
  • 2 balení červeného želé

1 Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte olej, mléko, mouku s práškem do pečiva, a nakonec vmíchejte z bílků ušlehaný sníh. Těsto nalijte na plech s pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 20 minut.
2 Na vychladlý piškot ještě na plechu natřete krém připravený z tvarohu smíchaného s moučkovým cukrem a zakysanou smetanou. Na krém poklaďte půlené jahody a zalijte je želatinou. Nechte ztuhnout.

 

 

Jahodové taštičky

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 4

  • 25 dkg hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • sůl
  • 1 bílek
  • čerstvé jahody
  • zakysaná smetana
  • moučkový cukr
  • máslo

1 Na vále zpracujte vláčné, nelepivé těsto z mouky, vejce, žloutku, soli a trošky vody. Těsto rozválejte na plát, vykrájejte kolečka a do každého dejte půlku jahody. Okraje kolečka potřete bílkem, přeložte a kraje přimáčkněte vidličkou.
2 Taštičky uvařte v osolené vodě – když vyplavou na povrch, jsou hotové. Po uvaření je nechte okapat a servírujte s kysanou smetanou, posypané moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Originální kytičkové náušnice

Originální kytičkové náušnice

Vytvořte si originální háčkovaný šperk. Uháčkovat kytičku zvládne i úplný začátečník a proměnit ji v náušnici, je otázkou chvilky. Radost pak může dělat vám nebo vašim blízkým.

Celý článek