Ovocná chuť, která zahřeje

Hledáte lék na špatnou podzimní náladu? Udělejte si domácí ovocné likéry. Nejen, že se zabavíte jejich výrobou, ale navíc vás pak v chladných dnech zahřejí a posilní.

Likér z aronie

  • 500 ml vody
  • 500 g cukru
  • 1 kg plodů aronie
  • 700 ml vodky (může být i víc)
  • kousek skořice
  • 5 hřebíčků

 

1 Z vody a cukru svařte sirup a nechte ho vychladnout. Do velké zavařovací sklenice nasypte omyté plody aronie, zalijte je sirupem, přilijte vodku a přidejte koření. Promíchejte, zakryjte víčkem nebo fólií a nechte 4–6 týdnů stát.

2 Hotový likér sceďte a slijte do lahví a můžete jej konzumovat.

 

 

Jeřabinový likér

Doba přípravy: 20 minut + 2 týdny

  • 1 kg jeřabin
  • 1 l vodky
  • 1 kousek skořice
  • 4 hřebíčky
  • 500 g cukru
  • 500 ml vody

 

1 Do velké zavařovací sklenice vsypejte jeřabiny (nejlépe přešlé mrazem) a přidejte koření. Zalijte je kvalitní vodkou tak, aby byly ponořené. Nádobu uzavřete a nechte v alkoholu macerovat alespoň dva měsíce.

2 Cukr potom svařte s vodou. Výluh z jeřabin sceďte přes husté síto nebo plátno a promíchejte se zchladlým cukrovým rozvarem. Nechte pět dní odstát a poté plňte likér do lahví.

 

Ostružinový likér

  • 500 g cukru
  • 500 ml vody
  • 5 hřebíčků
  • kousek skořice
  • 1 badyán
  • 7 kuliček nového koření
  • 3 l ostružin
  • 1 l vodky

 

1 Z vody, cukru a koření svařte sirup. Z arónie vylisujte nebo s pomocí odšťavňovače získejte šťávu a smíchejte ji se sirupem. Zahřejte a 20 minut povařte.

2 Nechte zchladnout, vyndejte koření, přilijte alkohol, zamíchejte a přefiltrujte. Hotový likér slijte do lahví.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Podzimní menu

Podzimní menu

Máte doma čerstvé houby, dýně a další podzimní dobroty? Připravte si z nich skvělé zdravé menu. Co třeba připravit si poctivou domácí bramboračku nebo tousty s pečenou dýní.

Celý článek

Srdíčko z vřesu

Srdíčko z vřesu

Vřes můžete mít doma v truhlíku za oknem nebo si s ním zkrášlit třeba zápraží. Několik snítek upravených do tvaru srdce vám může také ozdobit vchodové dveře.

Celý článek

Březový věnec s bobulemi

Březový věnec s bobulemi

Barevné zralé bobule krásně kontrastují se zelenými listy. Využijte toho při výrobě jednoduchého věnce, na jehož výrobu si materiál snadno nasbíráte v přírodě.

Celý článek

Přečtěte si

Na statku v České Kanadě

Na statku v České Kanadě

www.chatar-chalupar.cz

Projíždíte-li Radíkovem, nemůžete si nevšimnout krásně opraveného statku se zdobenými zelenobílými vraty. Srdce každého milovníka dobře udělaných rekonstrukcí však zaplesá i uvnitř.

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

www.peknebydleni.cz

Zdálo by se, že u bydlení nás už nic nemůže překvapit. Mění se sice technologie konstrukcí, vyvíjí se životní styl, zdokonalují se domácí spotřebiče, ale podstata zůstává stejná, stále potřebujeme prostory pro spaní, hygienu, vaření a stolování, odpočinek a vzájemnou komunikaci. Ale všechno může vypadat i jinak…