Osvěžující okurky ve čtyřech kombinacích

Šťavnaté okurky si můžeme s chutí dopřávat po celé léto. Nebaví vás opakovat stále jeden recept? Zkuste je zkombinovat s různými bylinkami, ořechy, či dokonce s ovocem.

Originální řecké tzatziki

Doba přípravy: 10 minut * Počet porcí: 3

  • 300 g salátové okurky
  • 500 g bílého řeckého jogurtu
  • 2–3 utřené stroužky česneku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 5–7 jemně nasekaných lístků máty
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

1 Okurku oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Mírně ji osolte a dejte do misky vyložené čistou utěrkou. Potom z okurky vymačkejte všechnu vodu – utěrku dobře utahujte.

2 Na přípravu omáčky tzatziky použijte hustý řecký jogurt. Dejte ho do mísy a přidejte nastrouhanou okurku.

3 Potom vmíchejte utřený česnek, citronovou šťávu, olivový olej, jemně nasekaný kopr a mátu. Podle chuti opepřete a dosolte.

4 Podávejte jako přílohu ke grilovanému masu, nejlépe s pita chlebem.

 


Okurkový salát s hruškami, fetou a ořechy

Doba přípravy: 15 minut * Počet porcí: 4

Na salát:

  • 200 g ledového salátu
  • 200 g salátové okurky
  • 2 sladké hrušky
  • hrst lístků čerstvé bazalky
  • 150 g vlašských ořechů
  • 200 g sýra feta
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Na zálivku:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžičky medu

1 Ledový salát natrhaný na menší kusy vložte do mísy a přidejte okurku nakrájenou na tenké plátky.

2 Hrušky zbavte jádřinců a rovněž nakrájejte na tenoučké plátky. Přidejte je do mísy.

3 Vlašské ořechy nasekejte nadrobno a spolu s rozdrobeným sýrem feta a lístky bazalky nasypte na salát.

4 V menší misce smíchejte olivový olej s vinným octem a medem a touto zálivkou salát pokapejte. Můžete servírovat.

 


Marinované okurky s čerstvým koprem

Doba přípravy: 15 minut * Počet porcí: 4

Na salát:

  • 600 g salátové okurky
  • svazek čerstvého kopru

Na zálivku:

  • 120 ml vinného octa
  • 60 ml studené vody
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 1/2 lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř

1 Okurky omyjte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Dejte je do mísy.

2 Kopr nadrobno nasekejte a přidejte k okurkám.

3 V menší misce smíchejte vinný ocet se studenou vodou, cukrem, solí a špetkou čerstvě mletého pepře.

4 Zálivku přidejte k salátu, promíchejte a dejte na 2–3 hodiny marinovat do lednice. Podávejte chlazený.

 


Okurkový salát s mátou a limetkou

Doba přípravy: 15 minut * Počet porcí: 4

Na salát:

  • 600 g salátové okurky
  • hrst čerstvých mátových lístků
  • 1 lžíci sezamových semínek

Na zálivku:

  • šťáva ze 2 limetek
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce hnědého cukru

1 Okurky omyjte a nakrájejte na plátky. Dejte do mísy a přidejte nasekané mátové lístky.

2 V menší misce smíchejte limetkovou šťávu, vinný ocet hnědý cukr.

3 Salát zalijte nálevem, promíchejte a posypte sezamovými semínky.

4 Před podáváním dejte na 20 minut vychladit do lednice.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé srdce

Bylinky pro zdravé srdce

Naše srdce si zaslouží péči, aby zůstalo dlouho zdravé a silné. Potřebuje správnou výživu a pravidelný pohyb. Kdo mu chce ještě přilepšit, může využít péči léčivých rostlin.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek