foto Shutterstock

Oblíbené drůbeží

Jeho příprava je poměrně rychlá a jednoduchá, a tak není divu, že patří ke stálicím naší kuchyně. Můžete ho péct, smažit nebo dusit. Připravili jsme pro vás tradiční recepty.

 

Křupavé kuřecí kousky

  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 šálek hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 šálek kukuřičných lupínků
  • olej
  • sůl, pepř

Kuřecí maso důkladně omyjte a nakrájejte na libovolné kousky. Podle chuti maso osolte a opepřete. Nejprve ho obalíme v mouce, poté v rozšlehaném vajíčku, a nakonec v kukuřičných lupíncích. Obalené kousky vložte do rozpáleného oleje a smažte dozlatova.

 

 

foto Shutterstock

Kořeněné kuře pečené na soli

  • 1 kuře
  • 1 kg soli

Na marinádu:

  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • ½ lžičky třtinového cukru
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • 2 lžíce oleje
 

Z koření a oleje rozmíchejte marinádu a omyté a osušené kuře jí pěkně potřete. Do suchého pekáče nasypte ve stejnoměrné vrstvě sůl a na ní položte prsíčky nahoru kuře. V troubě vyhřáté na 200 °C ho pečte asi hodinu a půl dozlatova.

 

 

 

foto Shutterstock

Krůtí paprikáš

  • 1 kg krůtího masa
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1/2 lžíce mleté pálivé papriky
  • 300 ml vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 400 ml zakysané smetany
  • 1 větší rajče
  • sůl

Omyté a osušené krůtí maso nakrájejte na kousky a pořádně osolte. Ve větším hrnci rozpalte olej a lžíci másla a maso na něm osmahněte dozlatova. Poté maso vyndejte a na vypečeném tuku osmahněte najemno nakrájenou cibuli, nakrájenou mrkev a papriku a po chvíli přidejte i utřený česnek. Hrnec sundejte z ohně, vmíchejte obě papriky a rychle přilijte vývar, aby paprika nezhořkla. Přiveďte k varu a nechte chvilku provařit. Vraťte do hrnce krůtí maso a pozvolna duste asi 30 minut. Když je maso měkké, vyndejte ho z hrnce. Do omáčky vlijte směs smetany a mouky, kterou předem důkladně promíchejte. Povařte omáčku 8 minut a přidejte nadrobno nakrájené rajče. Vložte maso do omáčky, a ještě společně provařte 7–10 minut.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek