Oblíbená omáčková klasika
Znojemská pečeně s okurkovou omáčkou
Budete potřebovat
- 600 g zadního hovězího
 - 150 g uzeného špeku
 - kousek sádla
 - 1–2 cibule
 - 2 lžíce hladké mouky
 - 4 kyselé okurky
 - 2 lžičky plnotučné hořčice
 - sůl
 - pepř
 - 600 ml hovězího vývaru nebo vody
 
Maso očistěte, omyjte, osušte a protkněte polovinou uvedeného množství slaniny. Osolte, opepřete a na rozpáleném sádle zprudka ze všech stran osmažte dohněda. Maso odložte stranou a ve výpeku osmažte na kostičky nakrájenou cibuli dohněda. Přisypte mouku a usmažte tmavší jíšku. Přidejte hořčici a zalijte vývarem nebo vodou. Vložte maso a pod poklicí duste doměkka. V rendlíku osmahněte na kostičky nakrájený zbytek slaniny, přidejte nakrájené okurky a krátce restujte. Měkké maso vyjměte, nakrájejte na jednotlivé porce a šťávu z masa přeceďte přes jemné sítko do rendlíku se špekem a okurkou. Nechte krátce provařit. Dochuťte solí, zjemněte kouskem čerstvého másla. Podávejte s rýží nebo knedlíkem.

Játrová omáčka
Budete potřebovat
- 500 g jater
 - 2 menší cibule
 - 3 lžíce plnotučné hořčice
 - 1–2 lžičky mleté sladké papriky
 - 1 velký stroužek česneku
 - 1 lžička majoránky
 - 1 l vroucí vody
 - 2 lžíce hladké mouky
 - kousek másla na jíšku
 - olej
 - sůl
 
V hrnci na oleji nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a na ní zprudka orestujte nakrájená játra. Zmírněte plamen, přisypte mletou papriku, promíchejte, přidejte hořčici a podlijte vroucí vodou. Povařte asi 20–30 minut (dokud se játra nezačnou trochu rozpadat) a podle potřeby dolijte vodou. V jiném kastrůlku si z másla a mouky připravte jíšku a omáčku jí zahustěte. Důkladně omáčku promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s rýží, knedlíkem nebo těstovinami.

Fazolky na smetaně
Budete potřebovat
- 400 g zelených fazolek
 - 1 lžíci nasekaného kopru
 - 1 cibuli
 - 2 lžíce másla
 - 1 lžíci oleje
 - 50 g hladké mouky
 - 750 ml plnotučného mléka
 - sůl
 - cukr (podle chuti)
 - ocet (podle chuti)
 
Na rozpuštěném másle s olejem osmažte cibuli dorůžova. Fazolky krátce spařte v osolené vodě a sceďte. Po osmažení cibuli zaprašte moukou a za stálého míchání osmažte světle růžovou jíšku. Vše zalijte mlékem, dobře rozmíchejte, přidejte nasekaný kopr, spařené fazolky a vše krátce provařte. Během vaření osolte, oslaďte, a nakonec okyselte podle chuti. Podávejte s bramborem a vařeným vejcem.

Žampionová omáčka se smetanou
- 250 g žampionů
 - 1 cibule
 - 250 ml smetany
 - kmín
 - sůl
 - pepř
 - hladká mouka
 
V hrnci si na oleji osmažte najemno nakrájenou cibuli. Žampiony očistěte, nakrájejte na plátky a přidejte společně s kmínem do hrnce. Trochu osmažte a zalijte troškou vody, jen aby byly žampiony ponořené, posolte a nechte probublat asi 10 minut. Mezitím si rozkvedlejte lžíci mouky ve vodě a přidejte ji i se smetanou. Povařte 20 minut, občas zamíchejte, aby se nepřipálila. Podávejte s rýží, těstovinami nebo knedlíkem.



