Oblíbená jídla z brambor – poduste je na pánvi

Šťavnatý guláš nebo ragú příjemně zasytí a zahřeje. Přidejte do něj rovnou i brambory a nemusíte si lámat hlavu s přílohou. Pro dušení se hodí brambory varného typu B.

Dušené hovězí s mrkví a brambory

Doba přípravy: 4,5 hodiny Počet porcí: 6

  • olej
  • 1 cibule
  • 800 g hovězího masa
  • sůl
  • hladká mouka
  • 6 mrkví
  • rajčatový protlak
  • 450 ml hovězího vývaru
  • 600 g brambor
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý rozmarýn
  • barevný pepř
  • čerstvá petrželka

1 Ve velké pánvi osmahněte na oleji nadrobno nakrájenou cibuli. Maso osolte, poprašte moukou a opečte ho ze všech stran, aby se zatáhlo.
2 Přidejte oloupanou a na kousky nakrájenou mrkev a brambory, zalijte vývarem, přidejte protlak a prolisovaný česnek, snítku čerstvého rozmarýnu a duste pod pokličkou asi 3–4 hodiny, dokud nebude maso měkké.
3 Podle chuti dosolte a opepřete a posypte nasekanou čerstvou petrželkou.

 


Krůtí maso s dýní a bramory

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4

  • olej
  • 1 cibule
  • 400 g krůtího masa
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • kari koření
  • 1/2 dýně Hokkaido
  • 4 střední brambory
  • 150 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
  • čerstvá petrželka

1 Na oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte nakrájený česnek, krůtí maso na kostičky a oloupanou dýni a brambory nakrájené na kousky. Osolte, opepřete, přidejte púl lžičky kari koření a opečte dozlatova.
2 Podlijte vývarem a nechte dusit doměkka. Podávejte ozdobené nasekanou čerstvou petrželkou.

 


Zeleninové ragú s brambory a tofu

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4

  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 brambory
  • zeleninový vývar
  • 3 červené papriky
  • 5 velkých zralých rajčat
  • 2 malé cukety
  • rajčatový protlak
  • 1 balíček tofu
  • čerstvý tymián
  • sůl
  • pepř

1 Spařená a oloupaná rajčata a ostatní zeleninu nakrájejte na kostky, česnek na plátky. Na větší pánvi na rozehřátém oleji orestujte cibuli a přidejte česnek, brambory a papriky. Zeleninu osolte, opepřete a trochu opečte.
2 Podlijte trochou vývaru, přidejte rajčata a cukety, pár lžic rajčatového protlaku a tymián. Duste, dokud není zelenina měkká. Nakonec přidejte na kostky nakrájené tofu, nechte prohřát a podávejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek