Oblíbená jídla z brambor – poduste je na pánvi

Šťavnatý guláš nebo ragú příjemně zasytí a zahřeje. Přidejte do něj rovnou i brambory a nemusíte si lámat hlavu s přílohou. Pro dušení se hodí brambory varného typu B.

Dušené hovězí s mrkví a brambory

Doba přípravy: 4,5 hodiny Počet porcí: 6

  • olej
  • 1 cibule
  • 800 g hovězího masa
  • sůl
  • hladká mouka
  • 6 mrkví
  • rajčatový protlak
  • 450 ml hovězího vývaru
  • 600 g brambor
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý rozmarýn
  • barevný pepř
  • čerstvá petrželka

1 Ve velké pánvi osmahněte na oleji nadrobno nakrájenou cibuli. Maso osolte, poprašte moukou a opečte ho ze všech stran, aby se zatáhlo.
2 Přidejte oloupanou a na kousky nakrájenou mrkev a brambory, zalijte vývarem, přidejte protlak a prolisovaný česnek, snítku čerstvého rozmarýnu a duste pod pokličkou asi 3–4 hodiny, dokud nebude maso měkké.
3 Podle chuti dosolte a opepřete a posypte nasekanou čerstvou petrželkou.

 


Krůtí maso s dýní a bramory

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4

  • olej
  • 1 cibule
  • 400 g krůtího masa
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • kari koření
  • 1/2 dýně Hokkaido
  • 4 střední brambory
  • 150 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
  • čerstvá petrželka

1 Na oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte nakrájený česnek, krůtí maso na kostičky a oloupanou dýni a brambory nakrájené na kousky. Osolte, opepřete, přidejte púl lžičky kari koření a opečte dozlatova.
2 Podlijte vývarem a nechte dusit doměkka. Podávejte ozdobené nasekanou čerstvou petrželkou.

 


Zeleninové ragú s brambory a tofu

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4

  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 brambory
  • zeleninový vývar
  • 3 červené papriky
  • 5 velkých zralých rajčat
  • 2 malé cukety
  • rajčatový protlak
  • 1 balíček tofu
  • čerstvý tymián
  • sůl
  • pepř

1 Spařená a oloupaná rajčata a ostatní zeleninu nakrájejte na kostky, česnek na plátky. Na větší pánvi na rozehřátém oleji orestujte cibuli a přidejte česnek, brambory a papriky. Zeleninu osolte, opepřete a trochu opečte.
2 Podlijte trochou vývaru, přidejte rajčata a cukety, pár lžic rajčatového protlaku a tymián. Duste, dokud není zelenina měkká. Nakonec přidejte na kostky nakrájené tofu, nechte prohřát a podávejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Rajčata a bazalka

Rajčata a bazalka

Sladkokyselá chuť rajčat se báječně doplňuje s kořenitou bazalkou. Není proto divu, že tuto kombinaci najdeme v mnoha vynikajících receptech. Vyzkoušejte některé z nich.

Celý článek

Svícen s kameny

Svícen s kameny

Máte rádi kameny? Použijte je na výrobu jednoduchého, a přitom velmi dekorativního svícnu. Umístěte je do skleněné vázy nebo obyčejné velké sklenice od okurek. Uvidíte, jakou bude dělat parádu.

Celý článek

Magický rozmarýn

Magický rozmarýn

Můžete jej používat jako koření, ale patří také do lékárny. Upravuje trávení a podporuje činnost jater, proto se jím tradičně ochucují tučné a masité pokrmy.

Celý článek

Přečtěte si

Staré věci, krásné věci

Staré věci, krásné věci

www.chatar-chalupar.cz

Kdysi v tomto objektu žili benediktýnští mniši. Krajina kolem Windachu v Horním Bavorsku byla pro klidný život naplněný rozjímáním jako stvořená. Na počátku 21. století ale byla ze stavení už opuštěná ruina. Záchrana přišla v hodině dvanácté.

Záhony se zásaditou půdou

Záhony se zásaditou půdou

www.floranazahrade.cz

Půda se zásaditou reakcí, která má pH vyšší než 7, se objevuje v lokalitách s vápencovým podložím. Pokud takové podmínky na zahradě máte, vysaďte sem rostliny, které z takového prostředí pocházejí. Bude se jim dařit a krásně pokvetou, zvlášť pokud opět zvolíte hlavně žluté odstíny.