Oblíbená jídla z brambor – poduste je na pánvi

Šťavnatý guláš nebo ragú příjemně zasytí a zahřeje. Přidejte do něj rovnou i brambory a nemusíte si lámat hlavu s přílohou. Pro dušení se hodí brambory varného typu B.

Dušené hovězí s mrkví a brambory

Doba přípravy: 4,5 hodiny Počet porcí: 6

  • olej
  • 1 cibule
  • 800 g hovězího masa
  • sůl
  • hladká mouka
  • 6 mrkví
  • rajčatový protlak
  • 450 ml hovězího vývaru
  • 600 g brambor
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý rozmarýn
  • barevný pepř
  • čerstvá petrželka

1 Ve velké pánvi osmahněte na oleji nadrobno nakrájenou cibuli. Maso osolte, poprašte moukou a opečte ho ze všech stran, aby se zatáhlo.
2 Přidejte oloupanou a na kousky nakrájenou mrkev a brambory, zalijte vývarem, přidejte protlak a prolisovaný česnek, snítku čerstvého rozmarýnu a duste pod pokličkou asi 3–4 hodiny, dokud nebude maso měkké.
3 Podle chuti dosolte a opepřete a posypte nasekanou čerstvou petrželkou.

 


Krůtí maso s dýní a bramory

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4

  • olej
  • 1 cibule
  • 400 g krůtího masa
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • kari koření
  • 1/2 dýně Hokkaido
  • 4 střední brambory
  • 150 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
  • čerstvá petrželka

1 Na oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte nakrájený česnek, krůtí maso na kostičky a oloupanou dýni a brambory nakrájené na kousky. Osolte, opepřete, přidejte púl lžičky kari koření a opečte dozlatova.
2 Podlijte vývarem a nechte dusit doměkka. Podávejte ozdobené nasekanou čerstvou petrželkou.

 


Zeleninové ragú s brambory a tofu

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4

  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 brambory
  • zeleninový vývar
  • 3 červené papriky
  • 5 velkých zralých rajčat
  • 2 malé cukety
  • rajčatový protlak
  • 1 balíček tofu
  • čerstvý tymián
  • sůl
  • pepř

1 Spařená a oloupaná rajčata a ostatní zeleninu nakrájejte na kostky, česnek na plátky. Na větší pánvi na rozehřátém oleji orestujte cibuli a přidejte česnek, brambory a papriky. Zeleninu osolte, opepřete a trochu opečte.
2 Podlijte trochou vývaru, přidejte rajčata a cukety, pár lžic rajčatového protlaku a tymián. Duste, dokud není zelenina měkká. Nakonec přidejte na kostky nakrájené tofu, nechte prohřát a podávejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Zvěřinové hody

Zvěřinové hody

Patříte-li k milovníkům zvěřiny, přijdou vám určitě vhod chutné a osvědčené recepty na úpravu masa z divočáka nebo srnčího. Dáte si steak, nebo raději gulášek?

Celý článek

Růže z juty

Růže z juty

Vytvořte si s námi květinové aranžmá, které vám zaručeně neuvadne a budete se z něj moci těšit třeba celý rok. Jeho základem jsou atraktivní růže z přírodního textilu.

Celý článek

Krbová kamna s výměníkem

Krbová kamna s výměníkem

Jedním z možných řešení pro vytápění domu i ohřívání vody jsou krbová kamna s výměníkem. Můžete je propojit s radiátory, a přitom si dál užívat pohledu do plamenů i sálajícího tepla.

Celý článek

Koberce tkané z ovčí vlny jsou napořád

Koberce tkané z ovčí vlny jsou napořád

Ručně tkané koberce z ovčí vlny u nás umí vyrobit jen Zdeňka Zábojová ze Sebranic. Jedinečná technologie zůstává v rodině – nově v ní pokračuje i dcera paní Zdeňky, Blanka Šestáková. Unikátní technologii výroby „odkoukala“ od rodičů, kteří mají rodinnou firmu.

Celý článek

Přečtěte si

Když se cestovatelé usadí

Když se cestovatelé usadí

www.chatar-chalupar.cz

Na návštěvu vyjíždíme plni zvědavosti, čím rodině cestovatelů, která žila i v nejdrsnější kanadské divočině, učaroval podkrkonošský statek přestavěný na penzion, že ji k sobě natrvalo připoutal.

Sladěná dvojice: dřez a baterie

Sladěná dvojice: dřez a baterie

www.peknebydleni.cz

Kuchyňský dřez a baterie – neslouží už tolik k mytí nádobí, ale stále jsou třeba. A ovšem podléhají trendům. Ty současné přinášejí dřezy barevné, prostorné, s praktickými vychytávkami a baterie, které nabídnou dlouhou životnost a kuchyni ozdobí.