Oblíbená jídla z brambor – poduste je na pánvi

Šťavnatý guláš nebo ragú příjemně zasytí a zahřeje. Přidejte do něj rovnou i brambory a nemusíte si lámat hlavu s přílohou. Pro dušení se hodí brambory varného typu B.

Dušené hovězí s mrkví a brambory

Doba přípravy: 4,5 hodiny Počet porcí: 6

  • olej
  • 1 cibule
  • 800 g hovězího masa
  • sůl
  • hladká mouka
  • 6 mrkví
  • rajčatový protlak
  • 450 ml hovězího vývaru
  • 600 g brambor
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý rozmarýn
  • barevný pepř
  • čerstvá petrželka

1 Ve velké pánvi osmahněte na oleji nadrobno nakrájenou cibuli. Maso osolte, poprašte moukou a opečte ho ze všech stran, aby se zatáhlo.
2 Přidejte oloupanou a na kousky nakrájenou mrkev a brambory, zalijte vývarem, přidejte protlak a prolisovaný česnek, snítku čerstvého rozmarýnu a duste pod pokličkou asi 3–4 hodiny, dokud nebude maso měkké.
3 Podle chuti dosolte a opepřete a posypte nasekanou čerstvou petrželkou.

 


Krůtí maso s dýní a bramory

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4

  • olej
  • 1 cibule
  • 400 g krůtího masa
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • kari koření
  • 1/2 dýně Hokkaido
  • 4 střední brambory
  • 150 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
  • čerstvá petrželka

1 Na oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte nakrájený česnek, krůtí maso na kostičky a oloupanou dýni a brambory nakrájené na kousky. Osolte, opepřete, přidejte púl lžičky kari koření a opečte dozlatova.
2 Podlijte vývarem a nechte dusit doměkka. Podávejte ozdobené nasekanou čerstvou petrželkou.

 


Zeleninové ragú s brambory a tofu

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4

  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 brambory
  • zeleninový vývar
  • 3 červené papriky
  • 5 velkých zralých rajčat
  • 2 malé cukety
  • rajčatový protlak
  • 1 balíček tofu
  • čerstvý tymián
  • sůl
  • pepř

1 Spařená a oloupaná rajčata a ostatní zeleninu nakrájejte na kostky, česnek na plátky. Na větší pánvi na rozehřátém oleji orestujte cibuli a přidejte česnek, brambory a papriky. Zeleninu osolte, opepřete a trochu opečte.
2 Podlijte trochou vývaru, přidejte rajčata a cukety, pár lžic rajčatového protlaku a tymián. Duste, dokud není zelenina měkká. Nakonec přidejte na kostky nakrájené tofu, nechte prohřát a podávejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Rustikální kyblík

Rustikální kyblík

Některé dekorace nás časem omrzí, ale je nám líto je vyhodit. Takový je i příběh tohoto kbelíku, ze kterého jsme snadno vykouzlili rustikální dekoraci.

Celý článek

Přečtěte si

Co dělat se semeny před výsevem?

Co dělat se semeny před výsevem?

www.floranazahrade.cz

Rovnoměrné vzcházení, dobrý stav vyklíčených rostlin a maximální úroda – to si přejí zahradníci, když vkládají do půdy semena. Právě na jejich kvalitě a ošetření záleží, zda a jak se pěstování povede.

Uzlík k uzlíku

Uzlík k uzlíku

www.chatar-chalupar.cz

Tolik oblíbený retrostyl přináší i některé pozapomenuté, přitom jednoduché techniky, pomocí nichž mohou vzniknout funkční doplňky i pěkné dekorace.

Pod sedlovou i rovnou střechou

Pod sedlovou i rovnou střechou

www.peknebydleni.cz

Zapadnout do řadové zástavby moravské vesnice, nebýt přitom pouhou replikou původních stavení a nabídnout moderní pohodlné bydlení – to byly úkoly, které měl splnit dům pro čtyřčlennou rodinu.