Oblíbená jídla z brambor – poduste je na pánvi

Šťavnatý guláš nebo ragú příjemně zasytí a zahřeje. Přidejte do něj rovnou i brambory a nemusíte si lámat hlavu s přílohou. Pro dušení se hodí brambory varného typu B.

Dušené hovězí s mrkví a brambory

Doba přípravy: 4,5 hodiny Počet porcí: 6

  • olej
  • 1 cibule
  • 800 g hovězího masa
  • sůl
  • hladká mouka
  • 6 mrkví
  • rajčatový protlak
  • 450 ml hovězího vývaru
  • 600 g brambor
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý rozmarýn
  • barevný pepř
  • čerstvá petrželka

1 Ve velké pánvi osmahněte na oleji nadrobno nakrájenou cibuli. Maso osolte, poprašte moukou a opečte ho ze všech stran, aby se zatáhlo.
2 Přidejte oloupanou a na kousky nakrájenou mrkev a brambory, zalijte vývarem, přidejte protlak a prolisovaný česnek, snítku čerstvého rozmarýnu a duste pod pokličkou asi 3–4 hodiny, dokud nebude maso měkké.
3 Podle chuti dosolte a opepřete a posypte nasekanou čerstvou petrželkou.

 


Krůtí maso s dýní a bramory

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4

  • olej
  • 1 cibule
  • 400 g krůtího masa
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • kari koření
  • 1/2 dýně Hokkaido
  • 4 střední brambory
  • 150 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
  • čerstvá petrželka

1 Na oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte nakrájený česnek, krůtí maso na kostičky a oloupanou dýni a brambory nakrájené na kousky. Osolte, opepřete, přidejte púl lžičky kari koření a opečte dozlatova.
2 Podlijte vývarem a nechte dusit doměkka. Podávejte ozdobené nasekanou čerstvou petrželkou.

 


Zeleninové ragú s brambory a tofu

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4

  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 brambory
  • zeleninový vývar
  • 3 červené papriky
  • 5 velkých zralých rajčat
  • 2 malé cukety
  • rajčatový protlak
  • 1 balíček tofu
  • čerstvý tymián
  • sůl
  • pepř

1 Spařená a oloupaná rajčata a ostatní zeleninu nakrájejte na kostky, česnek na plátky. Na větší pánvi na rozehřátém oleji orestujte cibuli a přidejte česnek, brambory a papriky. Zeleninu osolte, opepřete a trochu opečte.
2 Podlijte trochou vývaru, přidejte rajčata a cukety, pár lžic rajčatového protlaku a tymián. Duste, dokud není zelenina měkká. Nakonec přidejte na kostky nakrájené tofu, nechte prohřát a podávejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Kuře 7x jinak

Kuře 7x jinak

Patří k nejoblíbenějším druhům mas a dají se z něj připravit skutečně různorodé pokrmy. Nechte se inspirovat kuchyněmi celého světa a vyzkoušejte naše recepty.

Celý článek

Sporáky nejen úsporné

Sporáky nejen úsporné

Jejich název je odvozen od slova „spořit“. Dlužno ovšem podotknout, že mnohá jsou nejen úsporná, ale jsou též skutečnou ozdobou našich kuchyní.

Celý článek

Valentýnské potěšení

Valentýnské potěšení

Chcete svou drahou polovičku překvapit romantickou snídaní či obědem, nebo jí dokonce vystrojit slavnostní večeři? Nechte se inspirovat našimi tipy.

Celý článek

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.