Rybí polévky

Pochutnáte si rádi na dobré rybí polévce? Na štědrovečerním stole by neměla chybět, ale připravit si ji můžete kdykoli. Vyberte si z tradičních receptů.


Krémová polévka s lososem

Budete potřebovat

  • 800 g lososa
  • 500 g brambor
  • 200 ml 30% smetany
  • 1 l vývaru
  • 2 mrkve
  • 1 pórek
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíci mouky
  • sůl, cukr, ocet

Pórek a cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev na kousky, brambory na kostky. Lososa zbavte kůže a nakrájejte ho na středně velké kousky. Osolte ho a dejte odpočívat do lednice. V hrnci na másle nechte zesklovatět cibuli, přidejte pórek a mrkev, osolte a krátce orestujte. Přisypte mouku, promíchejte, zalijte vývarem, přidejte brambory a znovu mírně dosolte. Přiveďte k mírnému varu a povařte zakryté asi 20 minut, než brambory změknou.
Zmírněte plamen na minimum a přidejte smetanu. Dochuťte cukrem, octem a solí. Úplně nakonec opatrně vložte díly lososa. Přiklopte poklicí a nechte dojít asi 5 minut. Lososa opatrně vylovte děrovanou lžící a dejte stranou. Polévku rozdělte naběračkou do misek a do každé vložte porce lososa.

 


Skotská rybí polévka

Budete potřebovat

  • 2 lžíce oleje
  • 100 g mrkve
  • 100 g pórku
  • 100 g cibule
  • 100 g brambor
  • 35 g hladké mouky
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 250 g lososa
  • 250 g uzeného platýze, halibuta, tresky nebo mořského jazyka
  • 250 g větších loupaných krevet
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
Zeleninu včetně brambor opékejte 3–5 minut na oleji, zaprašte moukou a ještě 1 minutu míchejte. Zalijte 750 ml vody, přidejte hořčici, osolte, opepřete a vařte, až budou brambory téměř měkké. Potom přidejte rybí maso nakrájené na větší kostky, krevety a vařte na mírném ohni asi 10 minut. Zjemněte smetanou, už jen krátce zahřejte a případně dochuťte solí a pepřem.

 


Tradiční rybí polévka

Budete potřebovat

  • 4 kapří hlavy
  • 3 mrkve
  • 3 kořenové petržele
  • 1 celer
  • 2 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 lžíce másla
  • 5 lžic hladké mouky
  • 1 hrst nasekané petrželky
  • mletý oříšek muškátový
  • sůl
  • krutony

Rybí hlavy bez žaber dejte do hrnce, přidejte přepůlený celer, 1 petržel, 1 mrkev a naříznuté cibule. Zalijte vodou, aby byly všechny suroviny ponořené. Přidejte bobkový list, nové koření a sůl, přiveďte k varu a na středním plameni vařte asi 20 až 30 minut, než rybí maso změkne. Poté vývar odstavte z plotny a sceďte. V hrnci rozpusťte 4 lžíce másla, přidejte 2 mrkve a 2 petržele nakrájené na kostičky a nechte restovat. Přidejte 5 lžic hladké mouky, nechte ji zasmahnout a vytvořte světlou jíšku. Jakmile bude mít lehce růžovou barvu, začněte postupně přilévat vývar a vždy ho dobře promíchejte dohladka s moukou. Polévku přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a nechte provařit. Mezitím oberte maso z rybích hlav a poté ho přidejte do polévky. Nastrouhejte trošku muškátového oříšku, nasekejte petrželku, odstavte z plotny a promíchejte. Podávejte s opečenými krutonky z bílého pečiva.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.