Rybí polévky

Pochutnáte si rádi na dobré rybí polévce? Na štědrovečerním stole by neměla chybět, ale připravit si ji můžete kdykoli. Vyberte si z tradičních receptů.


Krémová polévka s lososem

Budete potřebovat

  • 800 g lososa
  • 500 g brambor
  • 200 ml 30% smetany
  • 1 l vývaru
  • 2 mrkve
  • 1 pórek
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíci mouky
  • sůl, cukr, ocet

Pórek a cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev na kousky, brambory na kostky. Lososa zbavte kůže a nakrájejte ho na středně velké kousky. Osolte ho a dejte odpočívat do lednice. V hrnci na másle nechte zesklovatět cibuli, přidejte pórek a mrkev, osolte a krátce orestujte. Přisypte mouku, promíchejte, zalijte vývarem, přidejte brambory a znovu mírně dosolte. Přiveďte k mírnému varu a povařte zakryté asi 20 minut, než brambory změknou.
Zmírněte plamen na minimum a přidejte smetanu. Dochuťte cukrem, octem a solí. Úplně nakonec opatrně vložte díly lososa. Přiklopte poklicí a nechte dojít asi 5 minut. Lososa opatrně vylovte děrovanou lžící a dejte stranou. Polévku rozdělte naběračkou do misek a do každé vložte porce lososa.

 


Skotská rybí polévka

Budete potřebovat

  • 2 lžíce oleje
  • 100 g mrkve
  • 100 g pórku
  • 100 g cibule
  • 100 g brambor
  • 35 g hladké mouky
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 250 g lososa
  • 250 g uzeného platýze, halibuta, tresky nebo mořského jazyka
  • 250 g větších loupaných krevet
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
Zeleninu včetně brambor opékejte 3–5 minut na oleji, zaprašte moukou a ještě 1 minutu míchejte. Zalijte 750 ml vody, přidejte hořčici, osolte, opepřete a vařte, až budou brambory téměř měkké. Potom přidejte rybí maso nakrájené na větší kostky, krevety a vařte na mírném ohni asi 10 minut. Zjemněte smetanou, už jen krátce zahřejte a případně dochuťte solí a pepřem.

 


Tradiční rybí polévka

Budete potřebovat

  • 4 kapří hlavy
  • 3 mrkve
  • 3 kořenové petržele
  • 1 celer
  • 2 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 lžíce másla
  • 5 lžic hladké mouky
  • 1 hrst nasekané petrželky
  • mletý oříšek muškátový
  • sůl
  • krutony

Rybí hlavy bez žaber dejte do hrnce, přidejte přepůlený celer, 1 petržel, 1 mrkev a naříznuté cibule. Zalijte vodou, aby byly všechny suroviny ponořené. Přidejte bobkový list, nové koření a sůl, přiveďte k varu a na středním plameni vařte asi 20 až 30 minut, než rybí maso změkne. Poté vývar odstavte z plotny a sceďte. V hrnci rozpusťte 4 lžíce másla, přidejte 2 mrkve a 2 petržele nakrájené na kostičky a nechte restovat. Přidejte 5 lžic hladké mouky, nechte ji zasmahnout a vytvořte světlou jíšku. Jakmile bude mít lehce růžovou barvu, začněte postupně přilévat vývar a vždy ho dobře promíchejte dohladka s moukou. Polévku přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a nechte provařit. Mezitím oberte maso z rybích hlav a poté ho přidejte do polévky. Nastrouhejte trošku muškátového oříšku, nasekejte petrželku, odstavte z plotny a promíchejte. Podávejte s opečenými krutonky z bílého pečiva.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Přečtěte si

Bonusy teplého kabátu

Bonusy teplého kabátu

www.peknebydleni.cz

Nejjednodušší způsob, jak snížit náklady na vytápění, představuje důkladné zateplení domu. Úspora topných nákladů díky zateplení dosahuje u nás v průměru 50 %.

Život jako v oáze

Život jako v oáze

www.chatar-chalupar.cz

Katka Špačková a její muž Marek si splnili svůj velký sen. Šestým rokem budují v Orlických horách permakulturní zahradu. Co potřebují, to si vypěstují a sklidí, klidně i v největších mrazech.

Rdesno ptačí na nemoci stačí

Rdesno ptačí na nemoci stačí

www.floranazahrade.cz

Horohaše, chrusťák, koření stržné, krvavá rostlina, oupor, stozrno, štikavec, štukavka, vrabčí jazyk nebo zťukavka – už množství lidových názvů, kterých existuje více než dvacítka, dokládá, že rdesno ptačí je v lidovém léčitelství hodně a dlouho používanou bylinkou.