Exotické ovoce – kdy je opravdu zralé?

Během svátků si každý rád dopřeje i netradiční dobroty – například exotické ovoce. Jak ale poznat, jestli je správně zralé, a má tedy tu nejlepší možnou chuť?

Protože nám chybí zkušenost, jak má zralé exotické ovoce konkrétně vonět a chutnat, kupujeme ho často jen na ozdobu sváteční tabule. Když se po čase odhodláme ho ochutnat, bývá přezrálé a nedobré. Obchody obvykle nabízejí plody v takzvané technologické zralosti. To znamená, že plody jsou plně vyvinuté i vybarvené, ale jsou tvrdé, aby byly stále schopny transportu. Ta správná zralost nastane vlastně až u nás doma, z obchodu si tedy skoro vždy přineseme ovoce nezralé, které však za pár dnů v pokojové teplotě dozraje.

 

Kaki

Nedozrálé plody jsou trpké a vůbec by vám nechutnaly. Když dozrají, jsou na omak hodně měkké, chutnají sladce a voní po vanilce. Plody se loupou a krájejí, nebo rozpůlené vyjídají lžičkou.

Rambutan

Je velký asi jako kaštan a trochu ho vzhledem i připomíná. Správně zralý rambutan je tmavě hnědý a lze ho snadno otevřít. Pokud je zelený, raději ho nekupujte. Uvnitř je bělavá pevná rosolovitá dužnina s jedním semenem. Odstranit ho dá dost práce, je lepší ho dát do úst vcelku jako třešeň a semeno pak vyplivnout.

Granátové jablko

Je velké jako klasické jablko, jeho slupka je hladká a kožovitá. V obchodě vybíráme plody nepoškozené a bez prasklin. Správně zralé mají žlutočervenou barvu. Před konzumací jablko rozpulte a dužnaté míšky vybírejte lžičkou. Semínka, která obsahují, můžete sníst. Z plodů můžete získat i velmi chutnou šťávu, ze které se vyrábí známá grenadina. Plod poválejte po tvrdé podložce, pak do něj vyřízněte otvor a šťávu vymačkejte do sklenice.

Pitahaya

Plody jsou až 20 cm dlouhé oválné bobule pokryté třírohými podlouhlými „šupinami“. Existují různé varianty, plody mohou být červenofialové nebo žluté, dužnina rudá či bílá. Díky malým černým semínkům, která jsou jedlá, dužnina připomíná kiwi. Pitahaya je zralá, když „šupiny“ zežloutnou. Můžete ji oloupat, což jde u zralých plodů velmi snadno, stačí uříznout konec a stáhnout slupku dolů, nebo plod rozpůlit a dužninu vyjíst lžičkou, případně pitahayu nakrájet na trojúhelníčky.

Papája

Nezralá papája vám vůbec chutnat nebude, proto ji nechte opravdu dozrát. Plody jsou oválné a mají zelenou barvu. Když se na jejich povrchu začnou objevovat žluté skvrny a při stisknutí prsty vznikne prohlubeň, znamená to, že je papája dobře zralá. Uvnitř plodu najdete velké množství černých zrn, která musíte odstranit. Jejich chuť je totiž nepříjemně palčivá – kdybyste je usušili, lze je použít jako náhražku pepře. Dužnina chutí připomíná něco mezi cukrovým melounem a banánem.

Mochyně peruánská

Prodává se i s obalem ve tvaru lampionku. Obal má slámově žlutou barvu a začíná se otvírat – podle toho poznáte, že je plod zralý. Žlutý plod má sladkokyselou, pikantní chuť, může se jíst syrový nebo se přidávat do ovocných salátů či zmrzlin. Nezralé plody nejsou dobré, a navíc obsahují jedovatý solanin jako zelená rajčata.

Mango

Zralost manga nepoznáme podle barvy, může být žluté, oranžové, červené i nafialovělé. Když ho jemně stlačíme, mělo by být mírně měkké a pružné, asi jako zralá meruňka Příliš měkké mango je už přezrálé a nebývá ani dobré. Dužnina zralého plodu má sytě žlutou barvu a intenzivní svěží vůni, která může připomínat broskev či ananas. Když jíme mango nesmíme pít alkohol!

Liči

Plody velké tři až pět centimetrů mají tuhou a drsnou červenou slupku. Dužnina je bílá a šťavnatá, jádro, které obsahuje, není poživatelné. Liči voní po růžích či po muškátu, chuť je sladce nahořklá. Podtržené plody už nedozrají, proto se liči dováží zralé. Musíme ho zkonzumovat co nejdříve, pokud přezraje, zhnědne a ztratí svou výbornou chuť.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zelené hnojení

Zelené hnojení

Nemáte možnost dopřát svým záhonům pravidelnou dávku chlévské mrvy? Rostliny přesto nemusejí trpět nedostatkem živin. Nahraďte hnůj zeleným hnojením.

Celý článek

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Letničky na kamennou zídku

Letničky na kamennou zídku

Které květiny vysadit pro zkrášlení či zakrytí kamenné zahradní zídky? Zkuste zkombinovat například osvědčené petúnie s ostálkami, balzamínami a dalšími kráskami.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.