Oblíbená jídla z brambor – naplňte je dobrotami

Plněné brambory můžete servírovat jako lehký předkrm, chuťovku či přílohu… K plnění se hodí větší pevné lojovité brambory varného typu A.

 

Brambory plněné sýrem a slaninou

Doba přípravy: 95 minut Počet porcí: 6

  • 6 ks středně velkých brambor
  • 60 g změklého másla
  • 200 g kysané smetany
  • 200 g strouhaného sýra gouda
  • 4 plátky slaniny
  • čerstvá pažitka

1 V troubě předehřáté na 200 °C upečte doměkka v alobalu zabalené omyté brambory ve slupce.
2 Každou upečenou bramboru seřízněte a vydlabejte. Hmotu smíchejte s máslem, ksanou smetanou, strouhaným sýrem a nasekanou pažitkou. Naplňte směsí brambory a posypte slaninou nakrájenou na malé kostičky.
3 Dejte zpět do trouby, a ještě krátce zapečte.

 


Brambory plněné žampiony a parmazánem

Doba přípravy: 65 minut Počet porcí: 6

6 ks středně velkých brambor

60 g rozpuštěného másla

200 g strouhaného parmazánu

400 g malých pevných žampionů

1 stroužek česneku

chilli paprička podle chuti

barevný pepř

zelená petrželka

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Přepůlené neloupané brambory dejte na plech s pečicím papírem a každou půlku z obou stran omastěte máslem. Pečte asi 35 minut (obracejte) dokud nezačnou zlátnout. Vyndejte z trouby, troubu nevypínejte.
2 Upečené brambory vydlabejte lžičkou, hmotu smíchejte s částí parmazánu a prolisovaným česnekem a naplňte brambory. Poklaďte je nakrájenými žampiony, posypte zbytkem parmazánu, nasekanou petrželkou, chilli papričkou a čerstvě mletým pepřem.
3 Dejte zpět do trouby a pečte, dokud žampiony nejsou hotové.

 


Plněné brambory pečené v solné krustě

Doba přípravy: 75 minut Počet porcí: 6

  • 6 ks středně velkých brambor
  • olivový olej
  • sůl
  • 100 g šunkového salámu
  • 1 menší salátová okurka
  • 1 malá cibule
  • čerstvá petrželka
  • čerstvý kopr
  • vinný ocet
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Omyté a osušené brambory ve slupce potřete olivovým olejem a obalte v soli. Dejte na pekáček a pečte asi hodinu doměkka.
2 Upečené brambory seřízněte, vydlabejte a hmotu smíchejte s na kostičky nakrájeným šunkovým salámem, s oloupanou okurkou rovněž nakrájenou na kostičky, nasekanou cibulkou a bylinkami. Ochuťte olivovým olejem, vinným octem, solí a čerstvě mletým pepřem a promíchejte.
3 Směsí naplňte brambory a podávejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Rustikální kyblík

Rustikální kyblík

Některé dekorace nás časem omrzí, ale je nám líto je vyhodit. Takový je i příběh tohoto kbelíku, ze kterého jsme snadno vykouzlili rustikální dekoraci.

Celý článek

Přečtěte si

Co dělat se semeny před výsevem?

Co dělat se semeny před výsevem?

www.floranazahrade.cz

Rovnoměrné vzcházení, dobrý stav vyklíčených rostlin a maximální úroda – to si přejí zahradníci, když vkládají do půdy semena. Právě na jejich kvalitě a ošetření záleží, zda a jak se pěstování povede.

Uzlík k uzlíku

Uzlík k uzlíku

www.chatar-chalupar.cz

Tolik oblíbený retrostyl přináší i některé pozapomenuté, přitom jednoduché techniky, pomocí nichž mohou vzniknout funkční doplňky i pěkné dekorace.

Pod sedlovou i rovnou střechou

Pod sedlovou i rovnou střechou

www.peknebydleni.cz

Zapadnout do řadové zástavby moravské vesnice, nebýt přitom pouhou replikou původních stavení a nabídnout moderní pohodlné bydlení – to byly úkoly, které měl splnit dům pro čtyřčlennou rodinu.