Oblíbená jídla z brambor – naplňte je dobrotami

Plněné brambory můžete servírovat jako lehký předkrm, chuťovku či přílohu… K plnění se hodí větší pevné lojovité brambory varného typu A.

 

Brambory plněné sýrem a slaninou

Doba přípravy: 95 minut Počet porcí: 6

  • 6 ks středně velkých brambor
  • 60 g změklého másla
  • 200 g kysané smetany
  • 200 g strouhaného sýra gouda
  • 4 plátky slaniny
  • čerstvá pažitka

1 V troubě předehřáté na 200 °C upečte doměkka v alobalu zabalené omyté brambory ve slupce.
2 Každou upečenou bramboru seřízněte a vydlabejte. Hmotu smíchejte s máslem, ksanou smetanou, strouhaným sýrem a nasekanou pažitkou. Naplňte směsí brambory a posypte slaninou nakrájenou na malé kostičky.
3 Dejte zpět do trouby, a ještě krátce zapečte.

 


Brambory plněné žampiony a parmazánem

Doba přípravy: 65 minut Počet porcí: 6

6 ks středně velkých brambor

60 g rozpuštěného másla

200 g strouhaného parmazánu

400 g malých pevných žampionů

1 stroužek česneku

chilli paprička podle chuti

barevný pepř

zelená petrželka

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Přepůlené neloupané brambory dejte na plech s pečicím papírem a každou půlku z obou stran omastěte máslem. Pečte asi 35 minut (obracejte) dokud nezačnou zlátnout. Vyndejte z trouby, troubu nevypínejte.
2 Upečené brambory vydlabejte lžičkou, hmotu smíchejte s částí parmazánu a prolisovaným česnekem a naplňte brambory. Poklaďte je nakrájenými žampiony, posypte zbytkem parmazánu, nasekanou petrželkou, chilli papričkou a čerstvě mletým pepřem.
3 Dejte zpět do trouby a pečte, dokud žampiony nejsou hotové.

 


Plněné brambory pečené v solné krustě

Doba přípravy: 75 minut Počet porcí: 6

  • 6 ks středně velkých brambor
  • olivový olej
  • sůl
  • 100 g šunkového salámu
  • 1 menší salátová okurka
  • 1 malá cibule
  • čerstvá petrželka
  • čerstvý kopr
  • vinný ocet
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Omyté a osušené brambory ve slupce potřete olivovým olejem a obalte v soli. Dejte na pekáček a pečte asi hodinu doměkka.
2 Upečené brambory seřízněte, vydlabejte a hmotu smíchejte s na kostičky nakrájeným šunkovým salámem, s oloupanou okurkou rovněž nakrájenou na kostičky, nasekanou cibulkou a bylinkami. Ochuťte olivovým olejem, vinným octem, solí a čerstvě mletým pepřem a promíchejte.
3 Směsí naplňte brambory a podávejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Zvěřinové hody

Zvěřinové hody

Patříte-li k milovníkům zvěřiny, přijdou vám určitě vhod chutné a osvědčené recepty na úpravu masa z divočáka nebo srnčího. Dáte si steak, nebo raději gulášek?

Celý článek

Růže z juty

Růže z juty

Vytvořte si s námi květinové aranžmá, které vám zaručeně neuvadne a budete se z něj moci těšit třeba celý rok. Jeho základem jsou atraktivní růže z přírodního textilu.

Celý článek

Krbová kamna s výměníkem

Krbová kamna s výměníkem

Jedním z možných řešení pro vytápění domu i ohřívání vody jsou krbová kamna s výměníkem. Můžete je propojit s radiátory, a přitom si dál užívat pohledu do plamenů i sálajícího tepla.

Celý článek

Koberce tkané z ovčí vlny jsou napořád

Koberce tkané z ovčí vlny jsou napořád

Ručně tkané koberce z ovčí vlny u nás umí vyrobit jen Zdeňka Zábojová ze Sebranic. Jedinečná technologie zůstává v rodině – nově v ní pokračuje i dcera paní Zdeňky, Blanka Šestáková. Unikátní technologii výroby „odkoukala“ od rodičů, kteří mají rodinnou firmu.

Celý článek

Přečtěte si

Když se cestovatelé usadí

Když se cestovatelé usadí

www.chatar-chalupar.cz

Na návštěvu vyjíždíme plni zvědavosti, čím rodině cestovatelů, která žila i v nejdrsnější kanadské divočině, učaroval podkrkonošský statek přestavěný na penzion, že ji k sobě natrvalo připoutal.

Sladěná dvojice: dřez a baterie

Sladěná dvojice: dřez a baterie

www.peknebydleni.cz

Kuchyňský dřez a baterie – neslouží už tolik k mytí nádobí, ale stále jsou třeba. A ovšem podléhají trendům. Ty současné přinášejí dřezy barevné, prostorné, s praktickými vychytávkami a baterie, které nabídnou dlouhou životnost a kuchyni ozdobí.