Oblíbená jídla z brambor – báječné bramborové těsto

Z bramborového těsta snadno vykouzlíte skvělé knedlíky naslano či nasladko, a dokonce i velmi chutný chléb! Nejlépe se pro jeho přípravu hodí brambory varného typu C.

Knedlíky plněné uzeným masem

Doba přípravy: 50 minut Počet porcí: 6

  • 1 kg ve slupce vařených brambor
  • 300 g hrubé mouky
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 3 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 středně velká cibule
  • 600 g uzené krkovice
  • sádlo
  • cibulka k podávání

1 Na sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte na malé kostičky nakrájenou krkovici, prohřejte a nechte vychladnout.
2 Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte mouku, škrob, vejce, sůl a vypracujte těsto. Na pomoučeném vále těsto vyválejte na plát silný asi půl centimetru. Vykrajujte z něj kolečka, doprostřed dejte náplň a zabalte do tvaru knedlíků. Vařte v osolené vroucí vodě dokud nevyplavou.
3 Podávejte posypané na sádle osmaženou cibulkou, s dušeným špenátem nebo se zelím.

 


Chléb z bramborové kaše

Doba přípravy: 3 hodiny Počet porcí: 6

Na kaši:

  • 200 g brambor typu C
  • 40 g másla
  • 100 ml mléka
  • sůl

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • sůl
  • 250 ml mléka
  • 1 balíček sušeného droždí

1 Uvařené oloupané brambory ještě teplé rozšťouchejte s máslem, osolte, přidejte mléko a metlou vyšlehejte na kaši. Mouku promíchejte s droždím a osolte. Postupně vmíchejte studenou bramborovou kaši, mléko a vypracujte hladké těsto.
2 Těsto potřete olejem a nechte na teplém místě asi 1 hodinu kynout. Pak ho opět prohněťte, rozdělte na poloviny a vložte do dvou chlebových forem nebo ošatek. Povrch potřete olejem a nechte ještě dalších 30 minut vykynout.
3 Pečte v horké troubě při 230 °C asi 10 minut, potom teplotu snižte na 200 °C a upečte dorůžova.

 


Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Doba přípravy: 50 minut Počet porcí: 4

  • 600 g brambor vařených ve slupce
  • 200 g hrubé mouky
  • sůl
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • asi 1 kg švestek
  • 120 g mletého máku
  • 120 g moučkového cukru
  • 80 g rozpuštěného másla

1 Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte mouku, sůl, změklé máslo a vejce. Zpracujte hladké těsto.
2 Těsto rozválejte na pomoučeném vále, rádýlkem nakrájejte na čtverce vložte vypeckovanou švestku a dobře zabalte. Vařte v osolené vodě asi 5 minut. Podávejte posypané mletým mákem a moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Přečtěte si

Altán na velké zahradě

Altán na velké zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Posezení na zahradě může mít mnoho tváří – od nejjednoduššího altánku až po částečně či zcela zděnou stavbu ve stylu bungalovu. Taková stavba sluší především větším zahradám.