Oblíbená jídla z brambor – báječné bramborové těsto

Z bramborového těsta snadno vykouzlíte skvělé knedlíky naslano či nasladko, a dokonce i velmi chutný chléb! Nejlépe se pro jeho přípravu hodí brambory varného typu C.

Knedlíky plněné uzeným masem

Doba přípravy: 50 minut Počet porcí: 6

  • 1 kg ve slupce vařených brambor
  • 300 g hrubé mouky
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 3 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 středně velká cibule
  • 600 g uzené krkovice
  • sádlo
  • cibulka k podávání

1 Na sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte na malé kostičky nakrájenou krkovici, prohřejte a nechte vychladnout.
2 Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte mouku, škrob, vejce, sůl a vypracujte těsto. Na pomoučeném vále těsto vyválejte na plát silný asi půl centimetru. Vykrajujte z něj kolečka, doprostřed dejte náplň a zabalte do tvaru knedlíků. Vařte v osolené vroucí vodě dokud nevyplavou.
3 Podávejte posypané na sádle osmaženou cibulkou, s dušeným špenátem nebo se zelím.

 


Chléb z bramborové kaše

Doba přípravy: 3 hodiny Počet porcí: 6

Na kaši:

  • 200 g brambor typu C
  • 40 g másla
  • 100 ml mléka
  • sůl

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • sůl
  • 250 ml mléka
  • 1 balíček sušeného droždí

1 Uvařené oloupané brambory ještě teplé rozšťouchejte s máslem, osolte, přidejte mléko a metlou vyšlehejte na kaši. Mouku promíchejte s droždím a osolte. Postupně vmíchejte studenou bramborovou kaši, mléko a vypracujte hladké těsto.
2 Těsto potřete olejem a nechte na teplém místě asi 1 hodinu kynout. Pak ho opět prohněťte, rozdělte na poloviny a vložte do dvou chlebových forem nebo ošatek. Povrch potřete olejem a nechte ještě dalších 30 minut vykynout.
3 Pečte v horké troubě při 230 °C asi 10 minut, potom teplotu snižte na 200 °C a upečte dorůžova.

 


Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Doba přípravy: 50 minut Počet porcí: 4

  • 600 g brambor vařených ve slupce
  • 200 g hrubé mouky
  • sůl
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • asi 1 kg švestek
  • 120 g mletého máku
  • 120 g moučkového cukru
  • 80 g rozpuštěného másla

1 Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte mouku, sůl, změklé máslo a vejce. Zpracujte hladké těsto.
2 Těsto rozválejte na pomoučeném vále, rádýlkem nakrájejte na čtverce vložte vypeckovanou švestku a dobře zabalte. Vařte v osolené vodě asi 5 minut. Podávejte posypané mletým mákem a moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Stylový stojan na tužky

Stylový stojan na tužky

Máte rádi na pracovním stole pořádek? Pak jistě oceníte jednoduchý stylový domek na organizaci psacích potřeb. Snadno si jej vyrobíte z dřevěných hranolů.

Celý článek

Něžné kouzlení s květinami

Něžné kouzlení s květinami

Cestu ke šperkařině si Kateřina Loukotová našla až v dospělosti. Vydala se cestou neprošlapanou. Občas zakopla, ale nikdy to nevzdala. Dnes ji její jedinečné šperky, v nichž se zrcadlí příroda, a hlavně květiny, uživí. Nesou jméno Dandylion.

Celý článek

Zvěřinové hody

Zvěřinové hody

Patříte-li k milovníkům zvěřiny, přijdou vám určitě vhod chutné a osvědčené recepty na úpravu masa z divočáka nebo srnčího. Dáte si steak, nebo raději gulášek?

Celý článek

Růže z juty

Růže z juty

Vytvořte si s námi květinové aranžmá, které vám zaručeně neuvadne a budete se z něj moci těšit třeba celý rok. Jeho základem jsou atraktivní růže z přírodního textilu.

Celý článek

Přečtěte si

Vymalujte si sami!

Vymalujte si sami!

www.chatar-chalupar.cz

Chceme vás inspirovat k tomu, abyste se do malování interiérů pustili sami. Dá se to zvládnout, ale vyžaduje to trochu strategie a předem promyšlené nákupy. Postupujte systematicky a nepodceňujte kroky, ke kterým se už nepůjde vrátit.

Zelené hnojení

Zelené hnojení

www.floranazahrade.cz

Nemáte možnost dopřát svým záhonům pravidelnou dávku chlévské mrvy? Rostliny přesto nemusejí trpět nedostatkem živin. Nahraďte ho zeleným hnojením.