Nové brambory

Nové brambory

Brambory pečené s tymiánem

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4

  • 800 g menších nových brambor
  • čerstvý tymián
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje

1 Dobře očištěné brambory nejprve uvařte v osolené vodě téměř doměkka. Do pekáčku nalijte olivový olej, přidejte brambory, promíchejte, osolte a posypte lístky čerstvého tymiánu.

2 Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 35 minut dozlatova. Během pečení je obracejte. Podávejte jako přílohu.

 

 


Australské pečené brambory

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4

  • 600 g brambor
  • sůl
  • 3 lžíce olivového oleje
  • čerstvý rozmarýn
  • pepř
  • 150 g zakysané smetany
  • čerstvá pažitka

1 Očištěné brambory ve slupce uvařte doměkka v osolené vodě. Plech vymažte olivovým olejem. Brambory na něj naskládejte a každou rozmáčkněte šťouchadlem na brambory téměř na placku.

2 Každou bramboru ještě potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a posypte lístky rozmarýnu. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20–25 minut. Podávejte se zakysanou smetanou a nasekanou pažitkou.

 

 


Bramborový salát se slaninou

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 600 g nových brambor
  • 150 g slaniny
  • 2 cibule
  • 3 lžíce majonézy
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř
  • pažitka
  • nakládané okurky

1 Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě, nechte vychladnout, oloupejte, nakrájejte a dejte do mísy. Na pánvi opečte nakrájenou slaninu a přidejte ji k bramborám.

2 Přisypte najemno nasekanou cibuli (můžete ji spařit, bude jemnější), nakládané okurky nakrájené nadrobno, přidejte majonézu a podle chuti citronovou šťávu, sůl a pepř. Salát podávejte jako přílohu nebo lehké hlavní jídlo, posypaný nasekanou pažitkou.

 

 


Bramborový salát s cukrovým hráškem

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 750 g drobných nových brambor
  • sůl
  • olivový olej
  • 2 šalotky (bílá a červená)
  • 250 g cukrového hrášku
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • pepř
  • čerstvá bazalka

1 Omyté brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Ještě teplé pokrájejte a dejte do misky. Na pánvi na olivovém oleji krátce orestujte šalotku nakrájenou na proužky, přidejte lusky cukrového hrášku a chvíli restujte. Poté šalotku a hrášek přidejte k bramborům.

2 Vinný ocet smíchejte se lžící olivového oleje a lžičkou dijonské hořčice a vmíchejte do salátu. Podle chuti přisolte a opepřete. Nakonec přidejte nasekané lístky čerstvé bazalky a ještě teplý salát podávejte jako přílohu.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Toalety nejen pro kočky

Toalety nejen pro kočky

Velkým plusem kočičích společníků je, že se snadno naučí chodit na toaletu a mohou tudíž zůstat celý den doma bez venčení. Ta stejně dobře poslouží i štěňatům a malým psíkům.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…