Neodolatelné ovocné dorty

Udělejte si radost osvěžujícím ovocným dezertem plným vitaminů. Vyzkoušejte naše recepty a připravte sobě a svým blízkým dobrotu, která potěší oko i mlsné jazýčky.

Slavnostní cheesecake s čerstvými jahodami

  • 500 g čerstvých jahod

Na těsto:

  • 1 šálek změklého másla
  • 1 a 1/3 šálku cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 šálky polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2/3 šálku mléka

Na náplň:

  • 2 šálky čerstvého krémového sýra (typu Lučina)
  • 3/4 šálku cukru
  • 3 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 šálku smetany ke šlehání
  • 1 sáček práškové želatiny
  • 1 lžíce citronové šťávy

1 Dortovou formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou. Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, postupně zašlehejte vejce, přidejte vanilkový extrakt a po částech vmíchejte střídavě moučnou směs a mléko. Těsto rozmíchejte dohladka a vlijte do připravené dortové formy. Pečte při 175 °C asi 35 minut. Upečený korpus nechte vychladnout a pak ho podélně rozřízněte. Spodní polovinu korpusu vložte zpět do dortové formy. Část jahod přepulte a podle obrázku je vyskládejte po obvodu korpusu řezem směrem k formě.

2 Krémový sýr vyšlehejte s cukrem, vanilkovým extraktem a citronovou šťávou. Smetanu ušlehejte dotuha a vmíchejte do krému. Želatinu rozmíchejte podle návodu na obalu s vodou, nechte nabobtnat, zahřejte a nechte rozpustit. Poté do ní přidejte dvě lžíce krému, rozmíchejte a vše vmíchejte do zbytku krému. Nalijte ho na spodní část korpusu s připravenými jahodami, opatrně rozetřete a urovnejte, přiklopte horní polovinou korpusu a dejte na dvě hodiny vychladit do lednice. Před servírováním nazdobte vršek dortu čerstvými jahodami nakrájenými na plátky.

 

Borůvkový chlebíček s krémem z bílé čokolády

Na těsto:

  • 150 g másla
  • 200 g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 140 g hustého smetanového jogurtu
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry
  • 220 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 125 g čerstvých borůvek

Na krém:

  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 100 g bílé čokolády
  • 200 g moučkového cukru
  • 250 g másla

Na ozdobu:

  • čerstvé ovoce (borůvky, jahody, maliny, kiwi, hroznové víno apod.)

1 Troubu předehřejte na 160 °C. Máslo, oba druhy cukru, vejce, jogurt a citronovou kůru dejte do misky a prošlehejte. Přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a důkladně promíchejte. Nakonec vmíchejte borůvky. Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem (okraje nechte přesahovat, abyste mohli chlebíček snadno vytáhnout) a naplňte do ní těsto.

Pečte ho 60–70 minut, propečenost vyzkoušejte špejlí. Hotový chlebíček vyjměte a nechte ho vychladnout na mřížce.
2 Připravte si krém: z mléka a pudinkového prášku uvařte v kastrůlku pudink, odstavte z ohně, přidejte nalámanou čokoládu a 50 g másla a míchejte, dokud se vše důkladně nerozpustí. Pak nechte směs v lednici vychladit. Změklý zbytek másla vyšlehejte s cukrem do pěny a pak do něj zašlehejte vychlazený pudink. Šlehejte, dokud nebude krém pěkně nadýchaný. Krémem pak natřete nebo s pomocí cukrářského sáčku nazdobte upečený chlebíček a dozdobte jej čerstvým ovocem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé srdce

Bylinky pro zdravé srdce

Naše srdce si zaslouží péči, aby zůstalo dlouho zdravé a silné. Potřebuje správnou výživu a pravidelný pohyb. Kdo mu chce ještě přilepšit, může využít péči léčivých rostlin.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek