Neodolatelné ovocné dorty
Slavnostní cheesecake s čerstvými jahodami
- 500 g čerstvých jahod
Na těsto:
- 1 šálek změklého másla
- 1 a 1/3 šálku cukru
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 šálky polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 2/3 šálku mléka
Na náplň:
- 2 šálky čerstvého krémového sýra (typu Lučina)
- 3/4 šálku cukru
- 3 lžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálku smetany ke šlehání
- 1 sáček práškové želatiny
- 1 lžíce citronové šťávy
1 Dortovou formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou. Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, postupně zašlehejte vejce, přidejte vanilkový extrakt a po částech vmíchejte střídavě moučnou směs a mléko. Těsto rozmíchejte dohladka a vlijte do připravené dortové formy. Pečte při 175 °C asi 35 minut. Upečený korpus nechte vychladnout a pak ho podélně rozřízněte. Spodní polovinu korpusu vložte zpět do dortové formy. Část jahod přepulte a podle obrázku je vyskládejte po obvodu korpusu řezem směrem k formě.
2 Krémový sýr vyšlehejte s cukrem, vanilkovým extraktem a citronovou šťávou. Smetanu ušlehejte dotuha a vmíchejte do krému. Želatinu rozmíchejte podle návodu na obalu s vodou, nechte nabobtnat, zahřejte a nechte rozpustit. Poté do ní přidejte dvě lžíce krému, rozmíchejte a vše vmíchejte do zbytku krému. Nalijte ho na spodní část korpusu s připravenými jahodami, opatrně rozetřete a urovnejte, přiklopte horní polovinou korpusu a dejte na dvě hodiny vychladit do lednice. Před servírováním nazdobte vršek dortu čerstvými jahodami nakrájenými na plátky.
Borůvkový chlebíček s krémem z bílé čokolády
Na těsto:
- 150 g másla
- 200 g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 vejce
- 140 g hustého smetanového jogurtu
- 1 lžíce strouhané citronové kůry
- 220 g hladké mouky
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- 125 g čerstvých borůvek
Na krém:
- 300 ml mléka
- 1 vanilkový pudink
- 100 g bílé čokolády
- 200 g moučkového cukru
- 250 g másla
Na ozdobu:
- čerstvé ovoce (borůvky, jahody, maliny, kiwi, hroznové víno apod.)
1 Troubu předehřejte na 160 °C. Máslo, oba druhy cukru, vejce, jogurt a citronovou kůru dejte do misky a prošlehejte. Přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a důkladně promíchejte. Nakonec vmíchejte borůvky. Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem (okraje nechte přesahovat, abyste mohli chlebíček snadno vytáhnout) a naplňte do ní těsto.
Pečte ho 60–70 minut, propečenost vyzkoušejte špejlí. Hotový chlebíček vyjměte a nechte ho vychladnout na mřížce.
2 Připravte si krém: z mléka a pudinkového prášku uvařte v kastrůlku pudink, odstavte z ohně, přidejte nalámanou čokoládu a 50 g másla a míchejte, dokud se vše důkladně nerozpustí. Pak nechte směs v lednici vychladit. Změklý zbytek másla vyšlehejte s cukrem do pěny a pak do něj zašlehejte vychlazený pudink. Šlehejte, dokud nebude krém pěkně nadýchaný. Krémem pak natřete nebo s pomocí cukrářského sáčku nazdobte upečený chlebíček a dozdobte jej čerstvým ovocem.