Neodolatelné ovocné dorty

Udělejte si radost osvěžujícím ovocným dezertem plným vitaminů. Vyzkoušejte naše recepty a připravte sobě a svým blízkým dobrotu, která potěší oko i mlsné jazýčky.

Slavnostní cheesecake s čerstvými jahodami

  • 500 g čerstvých jahod

Na těsto:

  • 1 šálek změklého másla
  • 1 a 1/3 šálku cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 šálky polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2/3 šálku mléka

Na náplň:

  • 2 šálky čerstvého krémového sýra (typu Lučina)
  • 3/4 šálku cukru
  • 3 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 šálku smetany ke šlehání
  • 1 sáček práškové želatiny
  • 1 lžíce citronové šťávy

1 Dortovou formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou. Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, postupně zašlehejte vejce, přidejte vanilkový extrakt a po částech vmíchejte střídavě moučnou směs a mléko. Těsto rozmíchejte dohladka a vlijte do připravené dortové formy. Pečte při 175 °C asi 35 minut. Upečený korpus nechte vychladnout a pak ho podélně rozřízněte. Spodní polovinu korpusu vložte zpět do dortové formy. Část jahod přepulte a podle obrázku je vyskládejte po obvodu korpusu řezem směrem k formě.

2 Krémový sýr vyšlehejte s cukrem, vanilkovým extraktem a citronovou šťávou. Smetanu ušlehejte dotuha a vmíchejte do krému. Želatinu rozmíchejte podle návodu na obalu s vodou, nechte nabobtnat, zahřejte a nechte rozpustit. Poté do ní přidejte dvě lžíce krému, rozmíchejte a vše vmíchejte do zbytku krému. Nalijte ho na spodní část korpusu s připravenými jahodami, opatrně rozetřete a urovnejte, přiklopte horní polovinou korpusu a dejte na dvě hodiny vychladit do lednice. Před servírováním nazdobte vršek dortu čerstvými jahodami nakrájenými na plátky.

 

Borůvkový chlebíček s krémem z bílé čokolády

Na těsto:

  • 150 g másla
  • 200 g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 140 g hustého smetanového jogurtu
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry
  • 220 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 125 g čerstvých borůvek

Na krém:

  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 100 g bílé čokolády
  • 200 g moučkového cukru
  • 250 g másla

Na ozdobu:

  • čerstvé ovoce (borůvky, jahody, maliny, kiwi, hroznové víno apod.)

1 Troubu předehřejte na 160 °C. Máslo, oba druhy cukru, vejce, jogurt a citronovou kůru dejte do misky a prošlehejte. Přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a důkladně promíchejte. Nakonec vmíchejte borůvky. Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem (okraje nechte přesahovat, abyste mohli chlebíček snadno vytáhnout) a naplňte do ní těsto.

Pečte ho 60–70 minut, propečenost vyzkoušejte špejlí. Hotový chlebíček vyjměte a nechte ho vychladnout na mřížce.
2 Připravte si krém: z mléka a pudinkového prášku uvařte v kastrůlku pudink, odstavte z ohně, přidejte nalámanou čokoládu a 50 g másla a míchejte, dokud se vše důkladně nerozpustí. Pak nechte směs v lednici vychladit. Změklý zbytek másla vyšlehejte s cukrem do pěny a pak do něj zašlehejte vychlazený pudink. Šlehejte, dokud nebude krém pěkně nadýchaný. Krémem pak natřete nebo s pomocí cukrářského sáčku nazdobte upečený chlebíček a dozdobte jej čerstvým ovocem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Můžete si s nimi vyzdobit květinové záhony na zahradě, terasu či balkon zkrášlí begonie v truhlících a doma v bytě vás potěší krásné květy pokojovek. Podívejte se, z jakých druhů můžete vybírat.

Celý článek

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Hrát loutkové divadlo začala Hanka Čížková už v osmi letech. Ještě více ji ale o několik let později zaujalo vyřezávání loutek ze dřeva. Jako řezbářka a loutkářka pak pracovala v plzeňském Divadle ALFA nebo v Loutkovém filmu ve Studiu Jiřího Trnky v Praze. Před lety založila vlastní autorské divadlo Divadýlko HáČek. Loutky ji tak provázejí po celý profesní život.

Celý článek