Nejlepší pomazánky na chlebíčky

Vánoční a silvestrovské menu se neobejde bez chlebíčků a jednohubek, a ty zas bez dobré pomazánky. Vyberte si z osvědčených receptů a připravte návštěvám skvělé pohoštění.


Lososová se sýrem

Budete potřebovat:

  • 50 g másla
  • 200 g lososa ve vlastní šťávě
  • 50 g tvrdého sýra
  • trochu smetany
  • 1 lžíci koňaku
  • mletý bílý pepř
  • sůl

Máslo utřete, smíchejte s rozmělněným lososem, přidejte nastrouhaný sýr a podle potřeby smetanu. Na konec vmíchejte koňak, mletý pepř a podle chuti osolte.


Tvarohová s česnekem

Budete potřebovat:

  • 150 g jemného tvarohu (žervé nebo lučina)
  • trochu mléka
  • 3 až 4 stroužky česneku
  • špetku cukru
  • sůl
  • 1 lžíci majonézy (nemusí být)
  • 40 g vlašských ořechů (nemusí být)

Tvaroh utřete (můžete přidat majonézu), a pokud bude pomazánka příliš hustá, zřeďte ji trochou mléka. Přidejte prolisovaný česnek a popřípadě nadrobno rozdrcené vlašské ořechy. Dochuťte špetkou cukru a solí.


Sardinková

Budete potřebovat:

  • 1 krabičku sardinek v oleji
  • 40 g taveného sýra
  • 30 g másla
  • 1 až 2 lžíce hořčice
  • 1 cibuli
  • sůl
  • pepř
  • citronovou šťávu

Utřete máslo se sýrem, přidejte sardinky a hořčici a rozmixujte. Nakonec dochuťte nadrobno nakrájenou cibulí, solí, pepřem a popřípadě citronovou šťávou. Promíchejte.


Budapešťská

Budete potřebovat:

  • 100 g másla
  • 100 g měkkého tvarohu
  • sůl
  • sladkou a pálivou mletou papriku
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 1 malou cibuli
  • 1/2 červené papriky

Máslo utřete do pěny, přidejte tvaroh, sůl, mletou papriku a prolisovaný česnek. Směs důkladně vymíchejte dohladka. Nakonec přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a papriku a promíchejte.


Liptovská

Budete potřebovat

  • 50 g másla
  • 1 cibuli
  • 1 pórek
  • 1 ančovičku
  • 1 lžičku kaparů
  • ½ chilli papričky
  • 200 g brynzy nebo ricotty
  • ½ lžičky dijonské hořčice
  • ½ lžičky sladké papriky
  • 50 g nastrouhaného sýr parmazánu

Máslo nechte změknout při pokojové teplotě. Cibuli, pórek, ančovičku a kapary nakrájejte nadrobno. Z pórku ponechte jen bílou část, rozkrojte ji podélně na poloviny, omyjte a rovněž nakrájejte nadrobno. Ančovičku, kapary a chilli papričku zbavenou semínek najemno nasekejte. Brynzu (či ricottu) promíchejte s máslem, hořčicí a mletou paprikou. Přidejte zbytek ingrediencí, nastrouhaný sýr a vše vyšlehejte elektrickým šlehačem na hladký krém.


Z uzeného lososa

Budete potřebovat:

  • 250 g smetanového sýra
  • ½ šálku řeckého jogurtu
  • šťávu z poloviny citronu
  • 1 lžičku nastrouhaného křenu
  • 1 lžičku worcestrové omáčky
  • 200 g uzeného lososa
  • 2 na jemno nakrájené cibule
  • 1 lžíci čerstvě nasekaného kopru
  • sůl, pepř

Všechny uvedené ingredience vložte do mixéru a zhruba minutu je mixujte. Poté nechte minimálně hodinu odpočinout v lednici a můžete podávat.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek