Napijte se na zdraví!

Pravidelné doplňování tekutin je nezbytné pro to, abychom se cítili dobře a aby naše tělo správně fungovalo. Co ale pít? Jak často a v jakém množství?

Udržování vyrovnané bilance příjmu a výdeje tekutin je nezbytné pro udržení základních funkcí organismu. V tělesných tekutinách jsou navíc rozpuštěny minerály, jako například sodík, draslík či vápník, a i malé změny v jejich koncentracích mohou způsobit vážná onemocnění. Příjem tekutin by měl být zhruba 1,5 litru a více denně. Pokud se člověk potí nebo se pohybuje v suchém prostředí, tekutiny se z těla vypařují rychleji, a proto musí být jejich příjem vyšší. To, zda pijeme optimálně, se dá orientačně zjistit podle barvy moči – nemá být příliš koncentrovaná a měla by mít slámově žlutavou barvu.“

 

Ani moc, ani málo

Lidské tělo obsahuje okolo šedesáti procent vody, u kojenců je to ještě o něco více. Kojenci a malé děti jsou proto velmi riziková skupina z hlediska dehydratace, protože i malá ztráta tekutin u nich může způsobit vážné komplikace s poškozením orgánových funkcí. Je tedy jasné, že hlídat příjem tekutin v patřičném množství je důležité a nutné v každém věku – od narození do konce života –, protože dehydratací jsou ve vyšší míře ohroženi i staří lidé. Musíme mít ovšem na paměti, že i nadměrný příjem tekutin, zejména nárazový, může vést ke zdravotním komplikacím, například k převodnění, což je stav, kdy jsou neúměrně zatíženy ledviny a srdce. V extrémních případech může dojít k selhání těchto orgánů.

 

Které nápoje jsou zdravé?

K nejvhodnějším nápojům, které by měly tvořit základ optimálního pitného režimu, patří obyčejná voda, ale kvalitní – taková v dnešní době teče z většiny vodovodních kohoutků. Pití nenasycené pramenité vody si můžeme zpestřovat také vodou ředěnými ovocnými a zeleninovými šťávami, ideální jsou čerstvé, v omezené míře neslazenými čaji, z nichž je nejvhodnější čaj zelený. Za základ pitného režimu bychom neměli volit vody minerální, jakkoliv se nám může zdát, že jsou ideální, protože řada pramenů, z nichž pocházejí, je léčivá. To je sice pravda, ale například minerálky s vyšším obsahem solí rozhodně nesvědčí lidem s vysokým krevním tlakem či oběhovými a kloubními problémy, ledvinovými nebo žlučovými kameny apod. Minerální vody se využívají především jako léčivé nebo podpůrně léčivé, a proto je jejich popíjení časově omezeno v takzvaných kúrách. Denní příjem středně mineralizovaných vod by u zdravých jedinců neměl přesáhnout půl litru, u silně mineralizovaných vod by množství mělo být ještě nižší. Pokud si budeme pitný režim zpestřovat minerálkami, měli bychom je střídat, a ne se upnout pouze na jeden druh.

 

Co raději nepít

Mezi nápoje, kterým bychom se měli zcela vyhýbat nebo si je dát pouze výjimečně, patří různé soft drinky, kolové nápoje, ochucené minerální vody, energetické drinky, nektary a podobné tekuté lahůdky. Hlavním důvodem, proč je nepít, je především vysoký obsah cukru, který zvyšuje pocit žízně a dodává tělu zbytečné kalorie. Oxid uhličitý spolu s organickými kyselinami, které slouží jako ochucovadla, poškozuje zubní sklovinu, kofein v colových nápojích zvyšuje tvorbu moči, takže více tekutiny z těla odchází, než jí jejich pitím získává. Vody sycené oxidem uhličitým sice patří k oblíbeným osvěžujícím nápojům, ale zdravotní nevýhody „bublinek“ převažují nad klady, a proto bychom tyto nápoje neměli pít pravidelně, pouze si jimi můžeme pitný režim zpestřovat. Ani uhličité přírodní minerální vody známé pod pojmem kyselky nejsou ideální tekutina základního pitného režimu. Na jednu stranu sice mohou tam, kde je to zapotřebí, posílit tvorbu moči nebo povzbudit funkci trávicího ústrojí, na druhou stranu ale mohou perlivé vody – a nejen kyselky – způsobit žaludeční a trávicí potíže. S pitím je to podobné jako s jídlem: měli bychom konzumovat převážně to, co je zdravé – v tomto případě nesycenou vodu – a občas si dopřát nějaké zpestření.

 

Krásné bylinkové a ovocné čaje

 


Jetelový čaj

Hlávky jetelových květů můžete sbírat po celé léto a sušit je na stinném teplém místě, jinak ztratí barvu. Chutnají dobře jako jednodruhový čaj, dodávají také krásu čajovým směsím.

2 lžičky rozmělněných sušených jetelových květů dejte do šálku a zalijte vroucí vodou. Louhujte 5 minut.

 


Pupalkový čaj

Žluté květy pupalky dodávají čaji krásnou barvu. Čaj pěkně voní a má jemnou nasládlou barvu. Můžete ji kombinovat s aromatickými bylinami. Květy sbírejte večer po 19. Hodině, sušte nejlépe v sušičce nebo mírně vyhřáté troubě, uchovají si barvu.

2 lžičky sušených pupalkových květů zalijte šálkem vroucí vody a nechte louhovat 5 minut.

 


Chrpový čaj

Modré květy čaj pěkně zbarví, chuťově ale nejsou výrazné, mají jemnou květinovou chuť. Kombinujte je proto s aromatickými rostlinami nebo sušeným ovocem. Květy sušte rychle – například v sušičce, jinak zbělají.

2 lžičky sušených květů zalijte šálkem horké vody a louhujte maximálně 5 minut.

 


Lipový čaj

Květy lípy dodávají čajovým směsím aroma i vynikající chuť. Květy trhejte kolem poledne za teplých suchých dnů a sušte je na teplém stinném místě.

1 lžičku květů zalijte šálkem vroucí vody a nechte louhovat 5–8 minut.

 


Slunečnicový čaj

Květy slunečnice čaje zbarví nažluto, chuť mají neutrální, proto se hodí do čajových směsí. Květy trhejte, než začnou vadnout, nejlépe odpoledne. Sušte na teplém suchém místě.

1 lžičku květů dejte do šálku a zalijte vroucí vodou. Louhujte 5–7 minut.

 


Čaj z lesních jahod

Můžete ho připravit ze sušených listů i plodů jahodníku obecného. Listy sušte na stinném místě, plody co nejrychleji v sušičce nebo v troubě.

Listy zalijte horkou vodou a louhujte 5 minut. Sušené plody se louhují 10 minut.

 


Maliníkový čaj

K jeho přípravě můžete použít jak listy, tak plody divokých i zahradních maliníků. Listy sbírejte začátkem léta, kolem poledne, za suchého počasí a sušte je na teplém stinném místě. Plody sklízejte zralé a sušte je v sušičce nebo mírně vyhřáté troubě.

Sušené listy maliníků (2 lžičky na šálek) louhujte 5 minut, plody 10 minut.

 


Ostružinový čaj

Listy ostružiníků jsou chutným základem čajových směsí, plody mají příjemnou ovocnou chuť. Můžete použít i šlechtěné zahradní ostružiníky. Listy sušte volně na vzduchu, plody v troubě nebo sušičce.

Rozmělněné sušené listy ostružiníku (2 lžičky na šálek) louhujte 5 minut, sušené plody 10 minut.


Letní osvěžující čaj

Připravte ho ze směsi: aloisie trojlisté, meduňky, máty a květů slunečnice, měsíčku a jetele lučního.

 


Text: red; foto: Shutterstock a Thinkstock.cz

Další články

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek

3 tipy pro DIY venkovní posezení

3 tipy pro DIY venkovní posezení

Venkovní sezóna je v plném proudu a nabízí možnost posezení na zahradě či terase. Nemusíte ale utratit spoustu peněz za nový zahradní nábytek. Připravili jsme pro vás tipy, jak si ho levně a svépomocí vyrobit nebo zrenovovat a dopřát si příjemné chvíle relaxace.

Celý článek